In vizor

Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”

La Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a fost înregisrat un memoriu prin care directorul adjunct de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Ramona Șoptirean (foto) este acuzată de lucruri grave, se arată într-un material publicat pe site-ul foaiatransilvana.ro.

  • Memoriul a fost întocmit de un artist plastic din Cluj Napoca. Acesta deținea un PFA (persoană fizică autorizată – n.n.) și trebuia să obțină returnări de la bugetul de stat.

În acest memoriu se arată faptul că artistul plastic ar fi dat suma de 5.000 de lei, directorului adjunct Șoptirean pentru un ”ajutor” pentru returnarea sumelor de bani.

”Mi-a condiționat serviciile și predarea documentelor făcute pentru depunerea declarațiilor pe 0, aferente PFA-ului deținut anterior de către subsemnatul și radierea acestuia de achitarea către dânsa a sumei de 5.000 de lei (cinci mii) lei, sumă pentru care nu mi-a predat nicio chitanță. Consider că aceasta constituie și se circumscrie unei activități de șantaj și obșinerea de foloase necuvenite”, se arată în memoriu.

Întâlnirea din Parcul de la ”Avram Iancu”

Artistul plastic mai susține că, în perioada 25-30.08.2021, i-au fost poprite o serie de sume, pe contul personal deschis la Banca Transilvania.

”Doamna Șoptirean s-a oferit să mă ajute să îmi depun declarațiile necesare în vederea recuperării sumelor încasate în plus de ANAF Cluj Napoca și radierea PFA-ului”, se arată în memoriu.

Pictorul mai susține că în data de 14 octombrie 2021 a fost sunat de către directorul Șoptirean care l-a invitat la sediul ANAF Cluj, pentru a-i preda personal documentele.

”M-am întâlnit cu dânsa la sediul ANAF Cluj Napoca, la ghișeul la care lucrează și acesta mi-a comunicat că totul ete OK, mi s-au virat banii de la Trezorerie, dar a condiționat predarea documentelor de achitarea sumei de 5.000 de lei. A doua zi, în data de 15.10.2021, m-am întors la ANAF Cluj pentru recuperarea documentelor. Aici, doamna Șoptirean mi-a spus să ne vedem în Parcul de la statuia lui Avram Iancu. Aici ne-am reîntâlnit și am achitat suma de 5.000 de le, și ea mi-a dat plasa cu documente”, se mai arată în memoriu.

Ulterior, artistul plastic a constatat că în contul personal au intrat diverse sume de bani care au totalizat 19.585 lei.

Ramona Șopterean: ”Nu îl cunosc. Sunt camere de luat vederi”

Contactată, Ramona Șoptirean ne-a declarat că a auzit de acest memoriu dar că nu a fost chemată de nimeni, niciodată, să dea explicații.

În plus, Șoptirean a declarat că nu îl cunoaște pe autorul memoriului și nici nu a vorbit vreodată cu el.

”Omul ăla ar trebui să vină în fața mea. La fel a făcut plângere despre colegi de-ai mei. Nu am fost chemată la Parchet. Am auzit de asta în urmă cu două luni. Acolo, la Statuia lui Avram Iancu sunt o grămadă de camere de luat vederi. Se poate verifica. Nu l-am ajutat niciodată cu nimic. Parola mea nu a fost folosită pentru depunerea declarațiilor fiscale. Nu sunt vinovată de nimic. Sunt simple declarații dar acest om trebuie să le și dovedească”, a spus Șoptirean.

A fost sesizat Parchetul

Reporterii de la Foaia Transilvană au stat de vorbă și cu directorul Direcției Regionale de Finanțe Cluj, Ioan Pop. Acesta a refuzat să facă comentarii pe seama acestui subiect, spunând doar că a fost sesizat Parchetul și a fost constituită o comisie de disciplină care va analiza toate aspectele sesizate în memoriu.

Pe de altă parte, un oficial al ANAF Cluj ne-a precizat, oficial, că de pe parola Ramonei Șoptirean au fost înregistrate declarațiile fiscale ale artistului plastic și au fost acordate anumite facilități fiscale precum scutirea de dobânzi și penalități de întârziere.

Foaia Transilvană a sesizat DNA Cluj cu privire la acest subiect.

Cordoș de la PSD o susține și Șoptirean

Ramona Șoptirean a fost numită director adjunct al Direcției de Finanțe a Județului Cluj, cu sprijinul lui Alexandru Cordoș, președintele interimar a PSD Cluj. Șoptirean este o apropiată a lui Cordoș (foto la 1 Decembrie), din punct de vedere politic.

Artistul plastic a scris în memoriu că acest subiect a fost adus și la cunoștința lui Alexandru Cordoș și a subprefectului de Cluj, Răzvan Ciortea, dar nu au fost luate măsuri.