EvenimentUncategorized

Un copil a fost bătut în plină stradă in Suceagu. Mama băiatului susține că dispecera de la 112 nu a transmis incidentul către poliție. IPJ Cluj a deschis o anchetă internă

Un copil în vârstă de 10 ani a fost bătut în plină stradă, de alți doi minori, de etnie rromă, în localitatea Suceagu, județul Cluj, în a treia zi de Crăciun. Victima era însoțită de un prieten care a scăpat nevătămat pentru că agresorii au crezut că este fată. Copilul agresat are nasul și buza sparte, după ce a fost lovit cu piciorul și pumnul în față.

Incidentul a fost anunțat la 112 de mama băiatului care a scăpat nevătămat, însă, reclamanta susține că dispecera de la IPJ Cluj nu a transmis informația mai departe, unui echipaj de poliție care să poată interveni să îi identifice pe agresori, potrivit stirimed.ro

Mama care a reclamat agresiunea spune că după două ore de la apelul la 112, văzând că nu vine niciun polițist și nici nu o contactează nimeni, a luat decizia să sune direct la Poliția Baciu și să ceară ajutor.

„Apelul la 112 l-am făcut la ora 14.14. La 16.15 încă nu ne contactase nimeni, nici nu venise vreun polițist. Am găsit un număr online și am sunat la Poliție. În 15 minute doi polițiști a venit la noi și ne-au spus că nu au primit din dispecerat cazul nostru. Domnii s-au purtat profesionist, atât cu noi, cât și cu copiii și, în scurt timp i-au identificat pe cei doi agresori. Am apreciat că ne-au sunat ulterior să ne spună că unul dintre agresori a și recunoscut că l-a lovit pe prietenul fiului meu, însă, nu au ce să le facă, întrucât sunt minori”, a explicat A.G.

IPJ Cluj a venit azi cu precizări despre acest incident, menționând că a fost deschisă o anchetă internă.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la evenimentul din data de 27 decembrie a.c., semnalat în localitatea Suceagu, județul Cluj, transmitem următoarele precizări:

La data de 27 decembrie a.c., în jurul orei 14.15, a fost semnalat, prin apel 112, faptul că, în localitatea Suceagu, doi minori ar fi fost angrenați într-o stare conflictuală spontană și ar fi fost agresați de alți doi minori, în timp ce se aflau pe o stradă din localitate.

Persoană care a semnalat evenimentul a precizat că cei care i-ar fi agresat pe aceștia ar fi plecat de la locul faptei.

În baza sesizării telefonice, operatorii 112 au transmis informațiile dispeceratului din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca pentru soluționare, iar, conform procedurii, informațiile au fost transmise patrulei din teren, cu scopul deplasării la locul sesizat și aplicării măsurilor legale.

La momentul primirii sesizării evenimentului, echipajul de poliție se afla la o altă sesizare, respectiv un caz de violență domestică, unde s-a emis un ordin de protecție provizoriu, astfel că intervenția la cazul semnalat de persoana în cauză s-a făcut ulterior finalizării cazului de agresiune domestică.

Cu privire la situația expusă de apelantă, menționăm că patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Baciu s-a deplasat la cazul relatat, iar cei doi minori identificați ca fiind cei implicați în starea conflictuală au fost depistați, în cauză întocmindu-se un dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe.

Totodată, reprezentantul minorului a fost informat despre dreptul de a formula o plângere penală în legătură cu aspectele sesizate.

De asemenea, precizăm că, în urma informațiilor apărute în spațiul public, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a declanșat o anchetă internă, în vederea stabilirii cu exactitate a modului în care a fost gestionat apelul la 112 de către operatori, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să se dispună măsuri în consecință.

Ancuța Ciolan, editor stirimed.ro și autorul articolului, a venit cu câteva precizări pe pagina sa de Facebook:

Știu că lumea se pregătește deja de mesajele cu „La Mulți Ani” și „2024 be kind”, dar
în 2023, în a treia zi de Crăciun, un băiat de 10 ani a fost bătut cu pumnii și picioarele, în plină stradă, în mijlocul satului Suceagu, jud. #Cluj
O mamă a reclamat incidentul la 112. Și a ascultat uimită cum, dispecera de la IPJ Cluj îi spune replici ca „legea nu e după cum vreți dvs” sau „aici nu discutăm chestiuni personale”
După 2 ore de la apel, niciun polițist nu s-a prezentat la caz, așa că, femeia a sunat direct la Poliția Baciu și… surpriză: a aflat că doamna dispecer nu a dat cazul mai departe
Polițiștii chemați direct și-au făcut treaba în mod profesionist. Dar aici e vorba de un alt angajat al Poliției, care, posibil să nu își fi făcut treaba
Ca să scriu un articol, am cerut informații despre caz Biroului de Presă al IPJ Cluj și am dat toate detaliile, adresând 2 întrebări. Am primit un punct de vedere, fără răspuns punctual la ce am cerut eu.
Am insistat pentru întrebările mele (nu pentru că vreau să enervez pe cineva, ci pentru că vreau să informez corect)
Ofițerul de comunicare al IPJ Inspectoratul de Politie Judetean Cluj mi-a trântit replica: „e treaba dvs dacă credeți un răspuns instituțional sau ce spune reclamanta”
Apoi m-a invitat să depun plângere sau să merg în audiență la șeful IPJ, dacă vreau informații despre atitudinea reclamată a dispecerei ce a preluat cazul .
Atunci când cer informații de interes public, le solicit ca să scriu un articol, nu ca să mi le bag în buzunar în noaptea dintre ani și să am noroc de informații tot anul
un jurnalist nu trebuie să depună plângere, ca să obțină informații. Și nici nu trebuie să meargă în audiență la șeful cel mare.
mi-aș dori ca măcar în 2024, comunicatorii din instituții publice să știe cum să relaționeze cu media, nu să îi trimită pe jurnaliști să depună plângeri ca să își facă articolele. Și știu sigur că Poliția Română are comunicatori extrem de buni. Poate trimit niște recomandări și înspre Biroul de Presă de la IPJ Cluj

 

Exit mobile version