Din oras

Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”

Scris de 475

Procesul de bugetare participativă din acest an scoate la iveală, prin proiectele propuse, lipsurile cetățenilor din Clujul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” doar declarativ. Oamenii nu au, de pildă, drumuri sigure, parkinguri, locuri de parcare suficiente, așa că unii ar renunța la mașina personală dacă Primăria le-ar oferi o alternativă cu adevărat atractivă. Nu doar vinerea, când transportul public este gratuit pentru toată lumea, ci și în celelalte zile ale săptămânii.

„Transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local (proprietate sau mașină/alt mijloc de transport) în municipiul Cluj-Napoca” este un proiect depus de un clujean care consideră că:

„În primul rând ar duce la reducerea traficului auto în oraș. În al doilea rând s-ar reduce poluarea, inclusiv fonică. Și, nu în ultimul rând, siguranța pentru copii și tineri, deoarece mai puține mașini pe drum crește siguranța deplasărilor pe bicicletă, trotineta electrică etc.”

În condițiile inflației actuale, a prețului enorm la combustibil, gratuitatea ar atrage cu siguranță foarte mulți călători care, prin alegerea transportului în comun, ar putea economisi sume importante la bugetul familiei.

În Clujul Verde, în care sunt bani pentru festivaluri și paranghelii, pentru diverse manifestări publice colorate, sportive sau statice, pentru băncuțe cu USB, parcuri pe dealuri periferice ș.a.m.d., cu siguranță s-ar găsi și finanțările necesare pentru o asemenea inițiativă ecologică, aliniată tendințelor actuale declarative ale municipalității.

În prezent, de gratuitate pe transportul în comun din Cluj-Napoca beneficiază doar cetățenii de onoare, pensionarii (ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de până la 2150 lei), persoanele vârstnice (care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei), elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii (numai studenții de la Universitățile care au semnat Convenții cu CTP Cluj-Napoca, orfanii sau cei proveniți din casele de copii), refugiații și persoanele cu dizabilități.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 9 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 12 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 15 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 17 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 17 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 17 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 18 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 19 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 20 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 21 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE