Din oras

Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”

Procesul de bugetare participativă din acest an scoate la iveală, prin proiectele propuse, lipsurile cetățenilor din Clujul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” doar declarativ. Oamenii nu au, de pildă, drumuri sigure, parkinguri, locuri de parcare suficiente, așa că unii ar renunța la mașina personală dacă Primăria le-ar oferi o alternativă cu adevărat atractivă. Nu doar vinerea, când transportul public este gratuit pentru toată lumea, ci și în celelalte zile ale săptămânii.

„Transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local (proprietate sau mașină/alt mijloc de transport) în municipiul Cluj-Napoca” este un proiect depus de un clujean care consideră că:

„În primul rând ar duce la reducerea traficului auto în oraș. În al doilea rând s-ar reduce poluarea, inclusiv fonică. Și, nu în ultimul rând, siguranța pentru copii și tineri, deoarece mai puține mașini pe drum crește siguranța deplasărilor pe bicicletă, trotineta electrică etc.”

În condițiile inflației actuale, a prețului enorm la combustibil, gratuitatea ar atrage cu siguranță foarte mulți călători care, prin alegerea transportului în comun, ar putea economisi sume importante la bugetul familiei.

În Clujul Verde, în care sunt bani pentru festivaluri și paranghelii, pentru diverse manifestări publice colorate, sportive sau statice, pentru băncuțe cu USB, parcuri pe dealuri periferice ș.a.m.d., cu siguranță s-ar găsi și finanțările necesare pentru o asemenea inițiativă ecologică, aliniată tendințelor actuale declarative ale municipalității.

În prezent, de gratuitate pe transportul în comun din Cluj-Napoca beneficiază doar cetățenii de onoare, pensionarii (ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de până la 2150 lei), persoanele vârstnice (care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei), elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii (numai studenții de la Universitățile care au semnat Convenții cu CTP Cluj-Napoca, orfanii sau cei proveniți din casele de copii), refugiații și persoanele cu dizabilități.