Din oras

Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”

Scris de 341

Procesul de bugetare participativă din acest an scoate la iveală, prin proiectele propuse, lipsurile cetățenilor din Clujul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” doar declarativ. Oamenii nu au, de pildă, drumuri sigure, parkinguri, locuri de parcare suficiente, așa că unii ar renunța la mașina personală dacă Primăria le-ar oferi o alternativă cu adevărat atractivă. Nu doar vinerea, când transportul public este gratuit pentru toată lumea, ci și în celelalte zile ale săptămânii.

„Transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local (proprietate sau mașină/alt mijloc de transport) în municipiul Cluj-Napoca” este un proiect depus de un clujean care consideră că:

„În primul rând ar duce la reducerea traficului auto în oraș. În al doilea rând s-ar reduce poluarea, inclusiv fonică. Și, nu în ultimul rând, siguranța pentru copii și tineri, deoarece mai puține mașini pe drum crește siguranța deplasărilor pe bicicletă, trotineta electrică etc.”

În condițiile inflației actuale, a prețului enorm la combustibil, gratuitatea ar atrage cu siguranță foarte mulți călători care, prin alegerea transportului în comun, ar putea economisi sume importante la bugetul familiei.

În Clujul Verde, în care sunt bani pentru festivaluri și paranghelii, pentru diverse manifestări publice colorate, sportive sau statice, pentru băncuțe cu USB, parcuri pe dealuri periferice ș.a.m.d., cu siguranță s-ar găsi și finanțările necesare pentru o asemenea inițiativă ecologică, aliniată tendințelor actuale declarative ale municipalității.

În prezent, de gratuitate pe transportul în comun din Cluj-Napoca beneficiază doar cetățenii de onoare, pensionarii (ale căror venituri înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de până la 2150 lei), persoanele vârstnice (care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei), elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii (numai studenții de la Universitățile care au semnat Convenții cu CTP Cluj-Napoca, orfanii sau cei proveniți din casele de copii), refugiații și persoanele cu dizabilități.ULTIMA ORĂ

 • Acum 26 mins FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 2 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 2 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 4 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 6 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 6 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 7 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 8 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 8 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE