Din oras

Un clujean cere prin bugetarea participativă „iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii”, pentru ca pietonii și șoferii să vadă noaptea caii scăpați de sub control

Scris de 509

Depunerea proiectelor pentru procesul de bugetare participativă din acest an este în curs, iar clujenii au început ca, și prin această modalitate, să transmită Primăriei problemele cu care se confruntă în viața lor de zi cu zi, de cea mai bună calitate, bineînțeles!

Într-unul dintre proiectele depuse, un clujean solicită Primăriei „iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii”, pentru ca pietonii și șoferii să vadă noaptea caii scăpați de sub control:

„Iluminarea Bulevardului Muncii pe ambele sensuri de circulație cu iluminat modern LED (cu lumină caldă) pentru creșterea siguranței rutiere.

Fiind un drum care deservește trafic greu, dar de-a lungul căruia există și locuințe, cât și instituții publice, pe care adesea se găsesc animale domestice și sălbatice scăpate de sub control, este imperios necesară protejarea pietonilor, cât și pasagerilor din autovehicule.

Iluminarea pe ambele sensuri de mers cu iluminat modern este primul factor care ar putea reduce numărul de accidente, înainte de nenumăratele semafoare și radare de pe această stradă, care este și poarta de intrare în oraș”, a scris clujeanul pe site-ul bugetareparticipativa.ro., unde a explicat și de ce ar trebui sprijinit acest proiect:

„Această propunere trebuie sprijinită în primul rând de toți cei care tranzitează acest bulevard zilnic și care s-au confruntat suficient de des cu această problemă a lipsei iluminatului. În al doilea rând, ar trebui sprijinită de toți cetățenii care realizează că în primul rând imaginea orașului este reprezentată de intrările în oraș, iar Bulevardul Muncii este mult în urma celorlalte.”

Anul acesta, în 6 aprilie, un cal scăpat dintr-o curte a ajuns pe carosabil și a fost accidentat de o mașină. Accidentul nu s-a soldat cu victime umane, însă calul din păcate a suferit traumatisme incompatibile cu viața. Circulația tramvaielor a fost blocată o întreagă dimineață.

Caii care circulă nestingheriți pe acest bulevard sunt o prezență constantă de ani de zile. Chiar dacă animalele sunt confiscate de RADP, proprietarii plătesc amenda, le iau acasă și apoi le lasă din nou libere pe stradă.

Caii liberi din cartierul clujean Iris au ajuns la fel de legendari precum caii sălbatici din pădurea Letea!

Pe Bulevardul Muncii, ei aleargă agale printre mașini, fără ca Poliția Locală, în autoturismele electrice, eco, să le tulbure galopul. Cum Primăria lui Boc încurajează mobilitatea verde, nu este de mirare că autoritățile nu iau măsuri pentru a opri caii și căruțele de pe Muncii.

După accidentul recent, din luna aprilie, primarul Emil Boc a declarat într-o emisiune radio că proprietarii sunt de vină.

„Din nefericire noi îi prindem, amendăm proprietarii după care proprietarii îi lasă înapoi în zonă. Sper ca o dată și o dată să se înțeleagă că asemenea activități nu sunt tolerate. Mie mi-e milă de animalele acestea, vă spun cu toată sinceritatea. Animalul săracul nu are nicio vină dragul de el că a ajuns acolo unde a ajuns.

Proprietarii sunt de vină. Repet, noi prindem animalele, le sechestrăm, proprietarii vin, plătesc 500 lei amendă, îi ridică de acolo și după aceea iar se întâmplă acest lucru. Au fost deja câteva cazuri repetate în decursul câtorva ani de zile.

Noi încercăm să ținem situația sub control, dar fără proprietarii care știți cine sunt acolo”, a spus Boc.

Moderatorul emisiunii a sugerat ca polițiștii locali să fie prezenți mai des în stradă pentru a combate fenomenul animalelor care umblă singure pe carosabil.

„Acuma ce ați vrea? Să stea polițistul local tot timpul în stradă să nu intre caii? Noi suntem acolo și îi confiscăm cu RADP-ul de multe ori, avem amenzi date. Marea problemă este că proprietarii nu au grijă de animale”, a conchis primarul.

Așadar, proprietarii de cai sunt de vină. Poliția Locală e ocupată cu alte lucruri mai importante. Banii la buget vin, la urma urmei, din amenzile pentru parcări neregulamentare și nu din caii care se cred mașini. Plus că pe Muncii e o adevărată grădină zoologică ad-hoc, aici putând fi văzuți uneori și porci care traversează strada crezându-se, probabil, pietoni. Cum Clujul nu are o grădină zoologică, doritorii pot vizita aici toate animalele din ogradă.

În anul 2022, clujenii cer Primăriei, prin procesul de bugetare participativă, să le lumineze un bulevard ca măcar așa să poată vedea caii și porcii, să nu-i mai ia pe capotă. Cea mai bună calitate a vieții, însă numai acolo unde viața e sub blițul camerelor de fotografiat oficiale! În rest, caii și porcii zburdă pe întuneric.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 13 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 15 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 15 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 16 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 16 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 17 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 18 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 19 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 20 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE