Din oras

Un clujean cere prin bugetarea participativă „iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii”, pentru ca pietonii și șoferii să vadă noaptea caii scăpați de sub control

Scris de 281

Depunerea proiectelor pentru procesul de bugetare participativă din acest an este în curs, iar clujenii au început ca, și prin această modalitate, să transmită Primăriei problemele cu care se confruntă în viața lor de zi cu zi, de cea mai bună calitate, bineînțeles!

Într-unul dintre proiectele depuse, un clujean solicită Primăriei „iluminat modern și sigur pe Bulevardul Muncii”, pentru ca pietonii și șoferii să vadă noaptea caii scăpați de sub control:

„Iluminarea Bulevardului Muncii pe ambele sensuri de circulație cu iluminat modern LED (cu lumină caldă) pentru creșterea siguranței rutiere.

Fiind un drum care deservește trafic greu, dar de-a lungul căruia există și locuințe, cât și instituții publice, pe care adesea se găsesc animale domestice și sălbatice scăpate de sub control, este imperios necesară protejarea pietonilor, cât și pasagerilor din autovehicule.

Iluminarea pe ambele sensuri de mers cu iluminat modern este primul factor care ar putea reduce numărul de accidente, înainte de nenumăratele semafoare și radare de pe această stradă, care este și poarta de intrare în oraș”, a scris clujeanul pe site-ul bugetareparticipativa.ro., unde a explicat și de ce ar trebui sprijinit acest proiect:

„Această propunere trebuie sprijinită în primul rând de toți cei care tranzitează acest bulevard zilnic și care s-au confruntat suficient de des cu această problemă a lipsei iluminatului. În al doilea rând, ar trebui sprijinită de toți cetățenii care realizează că în primul rând imaginea orașului este reprezentată de intrările în oraș, iar Bulevardul Muncii este mult în urma celorlalte.”

Anul acesta, în 6 aprilie, un cal scăpat dintr-o curte a ajuns pe carosabil și a fost accidentat de o mașină. Accidentul nu s-a soldat cu victime umane, însă calul din păcate a suferit traumatisme incompatibile cu viața. Circulația tramvaielor a fost blocată o întreagă dimineață.

Caii care circulă nestingheriți pe acest bulevard sunt o prezență constantă de ani de zile. Chiar dacă animalele sunt confiscate de RADP, proprietarii plătesc amenda, le iau acasă și apoi le lasă din nou libere pe stradă.

Caii liberi din cartierul clujean Iris au ajuns la fel de legendari precum caii sălbatici din pădurea Letea!

Pe Bulevardul Muncii, ei aleargă agale printre mașini, fără ca Poliția Locală, în autoturismele electrice, eco, să le tulbure galopul. Cum Primăria lui Boc încurajează mobilitatea verde, nu este de mirare că autoritățile nu iau măsuri pentru a opri caii și căruțele de pe Muncii.

După accidentul recent, din luna aprilie, primarul Emil Boc a declarat într-o emisiune radio că proprietarii sunt de vină.

„Din nefericire noi îi prindem, amendăm proprietarii după care proprietarii îi lasă înapoi în zonă. Sper ca o dată și o dată să se înțeleagă că asemenea activități nu sunt tolerate. Mie mi-e milă de animalele acestea, vă spun cu toată sinceritatea. Animalul săracul nu are nicio vină dragul de el că a ajuns acolo unde a ajuns.

Proprietarii sunt de vină. Repet, noi prindem animalele, le sechestrăm, proprietarii vin, plătesc 500 lei amendă, îi ridică de acolo și după aceea iar se întâmplă acest lucru. Au fost deja câteva cazuri repetate în decursul câtorva ani de zile.

Noi încercăm să ținem situația sub control, dar fără proprietarii care știți cine sunt acolo”, a spus Boc.

Moderatorul emisiunii a sugerat ca polițiștii locali să fie prezenți mai des în stradă pentru a combate fenomenul animalelor care umblă singure pe carosabil.

„Acuma ce ați vrea? Să stea polițistul local tot timpul în stradă să nu intre caii? Noi suntem acolo și îi confiscăm cu RADP-ul de multe ori, avem amenzi date. Marea problemă este că proprietarii nu au grijă de animale”, a conchis primarul.

Așadar, proprietarii de cai sunt de vină. Poliția Locală e ocupată cu alte lucruri mai importante. Banii la buget vin, la urma urmei, din amenzile pentru parcări neregulamentare și nu din caii care se cred mașini. Plus că pe Muncii e o adevărată grădină zoologică ad-hoc, aici putând fi văzuți uneori și porci care traversează strada crezându-se, probabil, pietoni. Cum Clujul nu are o grădină zoologică, doritorii pot vizita aici toate animalele din ogradă.

În anul 2022, clujenii cer Primăriei, prin procesul de bugetare participativă, să le lumineze un bulevard ca măcar așa să poată vedea caii și porcii, să nu-i mai ia pe capotă. Cea mai bună calitate a vieții, însă numai acolo unde viața e sub blițul camerelor de fotografiat oficiale! În rest, caii și porcii zburdă pe întuneric.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 6 hours Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 18 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 1 day General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 1 day In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 1 day Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 1 day In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 2 days Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 2 days Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 2 days Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 2 days Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 2 days PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 2 days Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE