Justitie

Un clujean cere daune de 10.000 de euro pentru că a făcut Hepatita B în perioada în care a stat în pușcărie

Un clujean a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Finanțelor Publice, solicitând o ”mică pensie” în cuantum de 10.000 de euro. Motivul principal formulat de către fostul deținut Roba Aurel constă în faptul că acesta a făcut Hepatita B în perioada în care a fost încarcerat. 

„Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca la data de 14.04.2020, reclamantul ROBA AUREL a solicitat instanței, în contradictoriu cu STATUL ROMÂN – MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE, ca prin sentința ce se va pronunța, să se dispună obligarea pârâtului la plata următoarelor sume de bani, cu titlu de despăgubiri pentru condițiile de detenție: 7.000 euro/lună, pentru caz de boală; 2.000 Euro/lună, pentru discriminare; 1.000 Euro/lună, pentru condiții de detenție precare, respectiv 10.000 Euro/lună executată”, se arată la dosar.

 

Cauza Rezmives c. României, sursă de inspirație pentru proces

Patru deținuți au făcut plângeri în care prezentau condiţiile proaste din detenţie. Acestea au fost făcute în 2012 şi 2013, având de parcurs un drum lung până să fie luate în seamă. Plângerile au fost adunate într-un singur dosar: „cauza Rezmiveş şi alţii contra României”.

Potrivit celor patru deţinuţi, printre problemele întâlnite în închisorile din România se numără suprapopularea celulelor, insuficienţa instalaţiilor sanitare şi lipsa igienei, calitatea proastă a hranei, vechimea materialelor primite, prezenţa şobolanilor şi a insectelor în celule.

Cei patru sunt Rezmiveş Daniel Arpad, Liviu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi. Rezmiveş Daniel Arpad a fost condamnat pentru că a furat două autoturisme de lux marca BMW din Bistriţa, în anul 2011. 

CEDO a dat atunci o hotărâre surprinzătoare, obligând Statul Român să declanşeze procedura de supraveghere specială a sistemului penitenciar din România, asta după ce autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să convingă că încearcă să împiedice încălcarea flagrantă a drepturilor omului în puşcării. 

Roba a invocat hotărârea de la CEDO în cererea sa de chemare în judecată. 

„În speță, reclamantul a înțeles să investească instanța cu o acțiune patrimonială, solicitând obligarea pârâtului la plata următoarelor sume de bani: pentru condițiile din penitenciar – 1.000 Euro/lună, pentru o perioadă de 83 de luni; pentru boala dobândită în perioada detenției – 7.000 Euro/lună, pentru o perioadă de 69 de luni; pentru discriminarea față de societate – 2.000 Euro/lună, pentru o perioadă de 55 de luni.

Reclamantul și-a întemeiat acțiunea în pretenții pe o răspundere civilă delictuală a Statului Român, invocând, printre altele, jurisprudența CEDO – cauza Rezmives c. României, pretinzând așadar daune morale pentru condițiile improprii și inumane de detenție pe care pretinde că le-a suportat în perioada executării unei pedepse privative de libertate”, se mai arată la dosar.

 

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au declinat competența către Tribunalul Cluj, urmând ca instanța indicată să se pronunțe dacă Roba merită cei 10.000 de euro pentru boala ”cadou” din partea penitenciarului în care a fost încarcerat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *