Din oras

Un bucatar clujean de 18 ani a castigat Marea finala a Concursului International "Chef en Or" din Franta

Emanuel Mocan, un tanar bucatar din Dej, membru al Asociatiei Bucatarilor din Transilvania a obtinut locul I la sectiunea ucenici a prestigiosului concurs international „Chef en or”, desfasurat recent in Franta.

Concursul se afla la a 10-a editie, prilej cu care s-a transformat in eveniment international. 12 canditati din tari precum Elvetia, Rusia, Polonia, Romania, Germania si Franta s-au intrecut in spatiul deschis publicului de la Salonul Equip’Hotel. Cate 6 candidati la fiecare categorie au avut la dispozitie trei ore pentru a obtine o reteta originala care, la categoria Lideri trebuia sa contina calcan, cartofi si telina, iar cei de la categoria Ucenici file de carne de vita, ciuperci salbatice si oua. Juriul international prezidat de Thierry Marx a evaluat preparatele atat din punctual de vedere al realizarii tehnice, cat si al creativitatii.

La categoria Lideri a castigat Max Zibis din Germania, cu cu o „trilogie de calcan cu sos piure de telina caramelizate confit de mere, tarhon si cartofi”.

La Ucenici, Premiul I a fost obtinut de Emanuel Mocan, care i-a cucerit pe membrii juriului cu muschi de vita cu un pat de piure de morcovi si mazare, strudel cu hribi si stafide, plus dulceata de sfecla cu ghimbir sos Bearnaise cu asparagus si hribi sote. A fost indrumat de bucatarii Cezar Muntean si Adrian Pop.

„Eu cred ca juriul a ales preparatul meu pentru ca am avut o prezentare de excepție, si un alt motiv ar fi ca am folosit foarte multe tehnici complexe. Tot ce am avut in farfurie a fost lucrat foarte bine, si cel mai important a fost gustul”, a declarat baiatul, pentru Ziar de Cluj. 

Emanuel Mocan este bucatar la hotelul Black Tulip din Dej, insa a inceput de la munca “de jos”, de la spalatul vaselor. Premiul din Franta i-a uimit pe cei de acasa. 

„Nu le-a venit sa creada, prima data tata a crezut ca glumesc si mi-a atras atentia sa nu ma joc cu cu inima lui.
Toti sunt mandri de mine si pentru faptul ca sunt cel mai mic din familie”, a marturisit el.

Si planurile de viitor ale tanarului bucatar clujean au in centru gastronomia.

„In continuare doresc sa studiez tot ce tine de bucatarie, sa imi urmez visul de a ajunge cat mai sus dar toate acestea nu sunt posibile doar prin munca si cu ajutorul lui Dumnezeu, vreau sa reprezint Romania cu mandrie peste tot unde voi merge”, a precizat el. 

In prezent, Emanuel se afla la Luxemburg alaturi de echipa Asociatiei Bucatarilor din Transilvania participa in aceste zile la The World Culinary Cup 2014 organizata la Luxemburg in cadrul Expogast, in perioada intre 22 si 26 noiembrie.

„Eu particip doar ca vizitator, e o sansa de a invata cat mai multe lucruri”, a punctat baiatul. 

Asociatia Bucatarilor din Transilvania a fost inaugurata in urma cu o luna la Cluj si propune sa sprijine traditiile culinare ale diferitelor zone din Romania, sprijinirea patrimoniului cultural, sustinerea meseriilor din acest domeniu si organizarea de competitii si activitati de specialitate. O echipa a Echipa Asociatiei Bucatarilor din Transilvania participa in aceste zile la The World Culinary Cup 2014 organizata la Luxemburg in cadrul Expogast, in perioada intre 22 si 26 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *