Din oras

"Un borcan de zacusca pe trei tigari" – Cum se ajuta intre ei studentii din camine

Indiferent de camin sau de numarul studentilor care stau intr-o camera, experienta in campusul studentesc implica de fiecare data si nevoia de a socializa.  Astfel, si cel mai introvertit student va fi nevoit sa comunice cu ceilalti cand va vedea ca nu-si gaseste tigaia, ca are nevoie de un tirbuson, de o tigara sau ca ii este foame si nu-i ajung banii. In spatiul limitat al caminului, nevoile sunt multe si solutiile putine. Prin urmare, de la a afla de unde se cumpara frigidere,  pana la a imprumuta diverse obiecte de uz casnic si pana la a promova micile afaceri care se formeaza in camine, studentii au gasit solutia grupurilor online. Zi de zi, ei se targuiesc in cadrul comunitatilor formate pe Facebook, iar ulterior se intalnesc pentru a face schimb de haine, pentru a-si vinde telefoanele si alte obiecte sau chiar pentru a da la schimb borcane cu zacusca in favoarea conservelor de carne. 

Grupurile de Facebook pornesc de la cele mai restranse comunitati, de la etaje specifice ale caminelor, pana la camin in sine, la campus, la universitate sau chiar la un grup mare, deschis tuturor studentilor din oras precum e “Student in Cluj”.

Cu aproape 8.300 de membri, “Student in Cluj” se vrea a fi un grup prietenos care functioneaza si ca mod de promovare a micilor afaceri sau ca mijloc de vanzare a diverselor obiecte. 

“Fie ca esti „boboc” sau „senior” cu siguranta vrei sa fii mereu la curent cu ce se-ntampla în jurul tau: ce e de vazut, de citit, de facut, de mancat si, bineinteles, de baut! „Student in Cluj” contribuie la realizarea unui bogat schimb de informatii intre studentii din Cluj, oameni extraordinari care formeaza un grup tanar, creativ, vesel, deschis, prietenos…poate locul perfect pentru tine!”, scriu cu entuziasm administratorii grupului.

Sursa Foto: clujcapitala.ro

Cu toate ca diversitatea mesajelor e necesara pentru cat mai multe informatii, grupurile mai restranse impun si un regulament, precum e cel al campusului Observator.

“Principala regula este cea a bunului simt, sunt strict interzise anunturile de genul cumpar/vand.Cei care incalca aceste reguli vor fi exclusi fara avertisment”, explica administratorii grupului Campus Observator.

Aproape fiecare camin din campus, fie el Hasdeu sau Observator, are un grup de Facebook care poate fi identificat usor dupa denumirea caminului. In acest sens, sunt denumirile: Camin 7 Observator, Camin 5 Hasdeu, Camin 14 Hasdeu, Economica 1 si 2 ele functionand si la nivel de etaje precum “Etajul 3, Camin 1 Observator”.

De la clasicele anunturi cu diverse vanzari/ angajari sau promovarea micilor afaceri precum activitatile de hair-styling si make-up ale studentelor, grupurile studentesti vin, totodata si cu recomandari in fata celor mai neasteptate sau amuzante situatii. Aproape intotdeauna cel aflat la nevoie primeste un feedback. Mereu e altul care a mai patit acel lucru sau care are un prieten care mai are un prieten care cunoaste pe cineva care a trecut printr-o experienta similara.

“Are cineva sa imi imprumute un dvd cu windows 7?”, are nevoie George, un student cazat in caminul Sport XXI.

Raspunsurile nu intarzie sa apara “Am stick cu windows 7×32”, “Acum sunt in Manastur. Te sun sa cobori jos la receptie cam in 20 de minute, da-mi numarul tau in privat”, ii raspunde prompt altcineva.

De altfel, pe nivel de camin si chiar de etaj pare sa existe mai multa incredere a studentilor unii in fata de ceilalti. Tocmai de aceea, ei se invita adesea la seri de jocuri, petreceri cu tematica sau proiectii de filme desfasurate in camin.

“Movie night etajul 6, aduceti-va scaunele”, anunta Gabi pe grupul caminului 14 din Hasdeu.

Mai mult, Tirbusoanele, oalele, tigaile, frigiderele  raman de fiecare data la mare cautare.

“Are cineva sa-mi imprumute un tirbuson?”, scrie cineva pe grupul caminului 14 din Hasdeu.

“Buna, imi poate imprumuta cineva o oala de marimi acceptabile sa fierb niste paste? O returnez imediat”, scrie altcineva.

Sunt putine momentele in care cei care intreaba nu primesc un raspuns. Adesea, imprumuturile de obiecte prelungindu-se cu discutii viitoare la cafea, ceai sau o felie cu dulceata. 

Bineinteles, sunt nelipsite obiectele de vanzare existand o gama variata de la telefoane, incaltaminte si imbracaminte, la aparate foto, biciclete, instrumente muzicale si chiar draperii. Strict cu acest scop exista si un grup pe zona Hasdeu numit “Vand-cumpar-imprumut Zona Hasdeu”

“Vand draperii. Are cineva nevoie?”, a scris o studenta.

Sursa Foto: retetacalamama.ro

Cu toate acestea, de departe, cel mai creativ grup e cel dedicat trocului de alimente, care incearca sa rezolve vesnica problema a studentului: mancarea. Grupul se numeste “Troc cu alimente intre studenti # Zacusca” in care studentii gasesc cele mai ingenioase metode pentru un schimb corect.

Daca magazinele alimentare nu mai dau de ceva timp tigari la bucata, in camin acest lucru nu reprezinta o problema, unii preferand sa-si dea mancarea pentru cateva tigari.

“1 pate Sadu 300 g pe trei tigari la fir. Acum. Sau clasicul borcan de zacusca pe idem”, scrie Isaac Ionescu pe grup.

Zacusca si borcanele de dulceata sunt cel mai des scoase pe piata, motiv pentru care altii au asteptari mai mari in ceea ce priveste schimbul de mancare.

“Borcan zacusca si borcan gem de prune pe… ia sa vedem ce oferiti”, scrie cineva.

“Am dublura la alea, hai cu ceva mai bun”, raspunde un alt student.

Cei care nu vor sa dea la schimb produse alimentare, gasesc alternative precum oferirea de meditatii in domeniul in care se specializeaza.

“Matematica si informatica (si in romana si in engleza) pentru fructe si legume. Doar trimiteti un mesaj privat. Accept si mediatii la franceza sau germana, dar nu prea am timp. I must eat to be healthy”, anunta Roxana pe grup.

Pentru ca schimburile sa fie echitabile si pentru ca zacusca are, totusi, valoare pentru studenti, Vlad Alexandru are cateva propuneri. Astfel, un borcan de zacusca valoreaza cat o conserva de carne, doua de ton si un borcan cu dulceata. 

“Dispun de un stoc nelimitat de zacusca cu fasole imperiala. Astept marfa de schimb”, da startul studentul, unde unul dintre raspunsuri cere sa-i calculeze valoarea borcanelor in conserve de carne sau de ton.

“1 conserva de zacusca imperiala- 1 conserva de carne, 2 de ton(150 g), 1 borcan de gem (negociabil)”, scrie cu seriozitate studentul adaugand ca accepta si “pateu, fructe, banane, mere, pere, tuica, tigari”.

Sursa Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *