Din oras

Un barbat cu piciorul rupt a asteptat ambulanta o ora intins pe strada. Cum este posibil?

Un clujean a asteptat ieri, intins pe trotuar, agonizand cu piciorul rupt, o ora pentru o ambulanta. In tot acest timp oamenii au sunat la ambulanta de 4 ori, dar nu se gasea nicio masina libera. Pentru tot Clujul lucreaza 13 ambulante intr-o tura. Insuficienta de personal si de resurse isi arata coltii in cele mai cruciale momente. Nici cand se intampla tragedii nu se iau masuri, in conditiile in care profesionistii iau calea Occidentului, iar o ambulanta in Romania costa mai mult decat dublu fata de una in Danemarca.

Potrivit presei locale primul apel s-a facut in jurul orei 9 si 30 de minute, iar cazul a fost preluat abia dupa ora 10 si jumatate.

“Este inuman pentru ca in primul rand durerea este groaznica, pot sa apara complicatii, fractura poate sa fie si cu o hemoragie interna, poate fi o fractura deschisa, poate sa fie cu afectarea unui nerv, consecintele pot fi destul de grave. Sa tii o ora in strada intr-o pozitie greu de suportat un om este inuman. In mod normal acesta este cod rosu, trebuie sa se intervina in maxim 15 minute. Dar daca ambulanta publica nu a putut la Cluj, sunt convins ca nu s-a putut mai repede, nu este vina lor ci a sistemului”, a declarat pentru Ziar de Cluj Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

La randul sau, managerul Serviciului de Ambulanta al Judetului Cluj, Horia Simu, recunoaste ca sunt momente cand timpul de asteptare este mai mare.

“Se intampla cand suna foarte multi pe cod rosu. Intre 8 si 9 au fost peste 50 de solicitari. Au fost foarte multe. Toate ambulantele erau la cazuri. Sunt 9 ambulante cu asistent, doua cu medic, plus doua ale SMURD. Toate erau la cazuri, sunt 13 si au fost peste 50 de cazuri. Au fost luni dimineata foarte multe solicitari. La Bucuresti stau si 60 de cazuri in asteptare, 110 au fost la un moment dat. Noi atunci aveam 12 cazuri in asteptare, care s-au rezolvat toate, dar trebuie masina libera”, spune Simu.

Clujul a primit anul trecut trei ambulante noi, iar anul acesta inca o autospeciala. Cu toate ca parcul auto al SAJ nu este foarte vechi, uzura masinilor isi spune cuvantul.

“Putin, mult, este ce avem. Este deficit de personal in toata tara, este peste tot. Masinile sunt cu peste 400.000 de kilometri la bord, cu totii stim ce inseamna. Se lucreaza mult, am avut doua milioane de kilometri parcursi anul trecut”, a subliniat Simu.

Si Vasile Barbu admite ca sistemul public de ambulanta este depasit de multe ori de solicitari, iar situatia nu apare doar la Cluj, unde sistemul pavilionar al Spitalului de Urgenta accentueaza problema.

“Solutia este integrarea sistemului de urgenta public cu cel privat. Sunt variatii foarte mari in dinamica utilizarii ambulantelor, de la week-end la cursul saptamanii, de la o zi la alta. Sistemul public nu poate sa faca si in nicio tara din lume nu trebuie lasat sistemul public sa faca asta pentru ca sunt cheltuieli uriase. Nu poti sa tii un sofer intr-un garaj sau un medic intr-un dispecerat care sa stea degeaba. Trebuie facut in asa fel incat sa acoperim toata aceasta dinamica cu costuri cat mai mici din partea statului si a sistemului public.Prin utilizarea capacitatilor private nu facem altceva decat sa dezvoltam si sectorul privat, care este motorul calitatii, dar sa si putem acoperi aceste goluri in capacitatea de a face fata a sistemului public”, a subliniat Barbu.

O alta problema care contribuie la numarul insuficient de ambulante este, in opinia lui Barbu, pretul extrem de ridicat al masinilor la noi.

“Statul nu-si poate permite sa cumpere atat de multe ambulante si pentru simplul fapt ca pe noi ne costa dublu. Daca ar fi niste tarife practicate ca pe piata europeana, ca la nemti, ca la danezi. In Danemarca o ambulanta costa 46.000 de euro maxim, iar la noi acelasi tip de ambulanta costa 96.000 de euro, deci o diferenta de 50.000 de euro, mai mult decat dublu”, a aratat acesta.

Luna trecuta SAJ Cluj a gestionat peste 17.000 de apeluri, dintr-un total de 22.500 de apeluri reale.

Foto: stiridecluj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *