In vizor

Un băiat deştept din industria farmaceutică şi a energiei primeşte undă verde pentru o centrală fotovoltaică la Cluj

În 2013 – 2014, Hidroelectrica, care se afla în insolvență, a început să își vândă microhidrocentralele, aceste tranzacții având loc prin intermediul lui Remus Borza, prietenul premierului Victor Ponta. Care prieten, le-a vândut noilor ”băieți deștepți” din energie. Firmele care au cumpărat primele grupuri de microhidrocentrale aparțin unor afaceriști ”silențioși”, una din Târgu Mureș, care se ocupă de produsele farmaceutice, alta din Brașov, care are ca obiect de activitate comerțul cu combustibili, și o societate din Italia. După vânzarea grupurilor de microhidrocentrale, a urmat înstrăinarea hidrocentralelor, astfel că statul a pierdut calitatea de principal producător de energie electrică. Să tot faci afaceri în România când ai CTC-ul aprobat de la „Ochiul şi Timpanul”!

Aşa s-a trezit Compania Three Pharm din Târgu Mureş, specializată în importarea şi distribuirea de dispozitive şi produse medicale pentru spitale private şi de stat, să fie proprietară pe două dintre cele trei microhidrocentrale pe care Hidroelectrica a reuşit să le vândă printr-o licitaţie. Proprietarul firmei este omul de afaceri mureşean Claudiu Ugran, cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 13 milioane de euro. El a mai cumpărat în vara anului 2013 alte şapte microhidrocentrale din bazinele râurilor Huza, Someşul Mic şi Sălaşele (judeţul Cluj), din cele 14 vândute la licitaţie de Hidroelectrica. Compania de stat a obţinut 2,5 milioane de euro pentru cele trei microhidrocentrale vândute în ianuarie 2014, cea de-a treia fiind preluată de firma italiană Idroenergia.

Pentru a beneficia de numărul maxim de certificate verzi acordate pentru producţia de energie prin microhidrocentrale (trei certificate pentru cele aflate în funcţiune în 2013 şi 2,3 certificate pentru cele din 2014), Ugran trebuie să investească în modernizarea unităţilor achiziţionate. Fiecare microhidrocentrală are o capacitate instalată de maximum 10 MW, iar producţia de energie este subvenţionată de stat. Iar noi habar nu avem dacă investiţia s-a mai produs. În schimb, Ugran din bogat ce era, s-a trezit şi mai bogat.

Claudiu Ugran este unicul acţionar al Three Pharm, cu activitate în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, companie care în 2012 avea 26 de angajaţi şi înregistrase o cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi un profit de 482.000 de euro. Până în 2011, afacerea era împărţită în mod egal cu un alt om de afaceri mureşean, Ioan Sorin Pastor. De altfel, cei doi nu sunt străini de afaceri în domeniul energiei. Ei sunt proprietarii companiei Anvergo din Târgu Mureş, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor anexe extracţiei de petrol şi gaze naturale. În 2002, firma avea 93 de angajaţi şi a obţinut un profit de 3,2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 11,4 milioane de euro. În ultimii ani, Anvergo a obţinut mai multe contracte cu societatea de stat Romgaz.

În 2021, Three Pharm SRL Târgu Mureș a avut un profit net de 7,7 milioane lei numai din piaţa de medicamente de pe judeţul Mureş (echivalent cu 1,7 milioane euro), la a 3-a cifră de afaceri din domeniu (57,2 milioane de lei – echivalent cu 13 milioane de euro) și a 4-a ca număr de angajați (50). Firma, specializată în comercializarea de aparatură şi produse medicale, este controlată de multimilionarul Claudiu Ugran (52 de ani, unic acționar al firmei), care are afaceri și pe piața serviciilor conexe extracţiei de petrol şi gaze naturale.

Ei bine, urbaniștii județului Cluj au oferit, joi, un aviz favorabil construirii unei centrale fotovoltaice la ieșirea din municipiul Dej, spre comuna Mica. Având denumirea de „P.U.Z. pentru introducere teren în intravilan în vederea construirii-Centrală Electrică Fotovoltaică 450 kw instalată pe sol pe structură metalică, împrejmuire, branșamente utilități”, proiectul a fost pe ordinea de zi în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, de joi, 16 iunie 2022.

Potrivit documentației, S.C. THREE PHARM S.R.L. intenționează să realizeze o centrală electrică fotovoltaică de 450kW c.a. pe structură metalică  fără fundație cu prindere directă în sol al structurei, centrala urmând să fie împrejmuită cu gard metalic și realizarea branșamentului electric la Rețeaua de distribuție pentru introducerea energiei electrice în Sistemul național. Totodată, se dorește montarea pe structură metalică a 1364 buc. de panouri fotovoltaice de 330 Wp și montarea pe structură a 18 buc. de invertoaret rifazate de tip SMA Tripower 25kW (c.a.), și a unui tablou electric de protecţie.

Firma Three Pharm SRL Târgu Mureș este şi în Top 10 campioni ai vânzărilor de măști, mănuși și halate anti-coronavirus, la stat în timpul pandemiei de Coronavirus

Pe un binemeritat loc 9: Firma de distribuție a produselor farmaceutice, dar și de energie electrică, a vândut din ianuarie până în aprilie 2020 măști și halate de protecție instituțiilor de stat, în valoare de aproape 1,7 milioane de lei, cu TVA (peste 350.000 de euro). În total, materialele sanitare vândute de Three Pharm prin achiziții directe ale statului s-au ridicat în perioada respectivă la peste 2,8 milioane lei, cu TVA (aproape 600.000 de euro).

PS: Cine este Remus Borza, „binefăcătorul”

Remus Borza face parte din Masonerie și are gradul de Mare Orator al Marii Loji Naționale din România. El a absolvit Facultatea de Drept în aceeași generație cu Victor Ponta. Actualul administrator al Hidroelectrica este din Baia Mare, dar după terminarea facultății s-a stabilit în București, unde a înființat două societăți de insolvență (Euro Insol SPRL și Assistance Insolv SPRL), care se numără printre firmele de top din România din acest domeniu.

Borza ar percepe un comision între 3 și 10% din vânzarea activelor gestionate. În portofoliul societăților coordonate de Remus Borza se află nume “grele” precum Asmita Gardens SRL, Uztel SA, CFR Mesagerie SA, Meridian Land, World Trade Center S.A, Hotel Planet, Plafar S.A, Universul SRL, Servtrans S.A, Elca Auto, Real Power Construct, Institutul Național al Lemnului, Bucovina Mineral Water, Romexpo, UCM Reșița’ etc.

Mai mult, marți seară, Remus Borza a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în 34 de cazuri.

Avocatul Remus Borza a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că firma de insolvenţă, deţinută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură la care Borza era asociat.