Uncategorized

Un alt fel de judecator: Cu bicicleta la serviciu, modest si cinstit

Intr-o tara in care, saptamanal, un judecator este prins luand  mita, exista si magistrati care nu au uitat sa isi faca profesia cu pasiune si profesionalism. Marian Lucian, presedintele Judecatoriei Cluj-Napoca, este printre cei mai tineri presedinti de instanta din tara, avand in subordine 40 de judecatori si peste 60 de grefieri. Functia nu l-a oprit sa aleaga ca mijloc de transport bicicleta in locul unei masini scumpe, contrastand cu ceilalti colegi de-ai sai. Marian Lucian a vorbit, intr-un interviu acordat Ziar de Cluj, despre rigorile cu care se infrunta judecatorii sau ce crede despre colegii sai care iau mita pentru a da sentinte favorabile.

In biroul inalt si spatios, cu vedere la strada, judecatorul Marian Lucian pare, mai degraba, un om relaxat. Printre dosarele de pe masa, o pereche de manusi de ciclist si un pachet de tutun.

Cu un aer de modestie, judecatorul se intreaba de ce este intervievat. Nu se considera un exemplu de urmat pentru altii, insa recunoaste aceasta nevoie acuta a romanilor de a avea lideri si exemple de urmat. Este preocupat, mai degraba, de sedinta de la ora 12.00 cu grefierii, cand are de comunicat decizii administrative.

Marian Lucian este presedintele Judecatoriei Cluj-Napoca de la sfarsitul anului trecut si lucreaza la aceeasi instanta din 2007, dupa ce a absolvit Institutul National de Magistratura. Judecatorul, originar din judetul Salaj, conduce un colectiv tanar, cu o medie de varsta de 35-40 de ani. Nu detine averi, doar un autoturism Skoda si o bicicleta.

„Judecatorul este un om”

Cu ce rigori se confrunta un magistrat, dincolo de sala de judecata si dincolo de codul deontologic?

Este o restrictie mai degraba intima a discretiei. Nu este tocmai potrivit sa fii vizibil, sa fii ca o sorcova cand iesi in oras si asa mai departe. Primul lucru pe care il vede un justitiabil nu e neaparat o roba inexpresiva, ci un om. Atunci, daca de la primul contact nu poate avea incredere in magistrat – pentru ca l-a vazut in diferite situatii – atunci devine putin mai dificil sa aiba incredere in actul de justitie. Omul judecator trebuie sa pastreze o tinuta absolut normala. Asta nu inseamna ca nu poate sa iasa la o plimbare, intr-un restaurant, nu poate sa mearga in anumite locuri, insa trebuie sa pastreze discretia si sa aiba grija de persoanele din jurul lui care s-ar putea sa ii pateze discretia.

De cele mai multe ori, profesia te modeleaza. Daca ajungi tu sa modelezi profesia, inseamna ca ai ajuns la un nivel inalt al constiintei profesionale. Pana una-alta, avem multi colegi tineri, pana in 50 de ani. In aceasta profesie nu apuci niciodata sa imbatranesti, pentru ca este o profesie foarte dinamica, cu multa responsabilitate. De aceea , uneori, magistratii ar parea ca sunt mai rigizi, mai retinuti. Dar numai datorita responsabilitatii pe care o poarta si sunt constienti de asta. Trebuie, totusi, pornit de la premisa ca judecatorul este un om.

“Nu e o povara ca nu poti sa umbli in slip prin centrul Clujului”

 V-ati impus personal anumite restrictii sau anumite relatii cu unii oameni?

Sa stiti ca nu este o povara acest lucru. Inca o data, profesia te modeleaza si iti modeleaza si viata. Ai ajuns sa ai anumite gesturi, tabieturi, pe care nu le simti ca fiind impovaratoare, ci ca facand parte din structura ta. De aceea, judecatorii nu se fac politisti sau procurorii nu se fac ingineri. Fiecare alege profesia care i se potriveste structural. Atunci nu mai devine o povara faptul ca nu poti sa umbli in slip in centrul Clujului.

V-ati dorit sa aveti aceasta profesie de mic sau asa v-a adus drumul vietii?

De mic, adica incepand de la 19 ani, da. Am inceput o alta facultate si am renuntat la ea in favoarea Dreptului cu unicul scop de a fi judecator. Ce m-a determinat? Mi se pare atat de intim raspunsul incat nu pot sa il rostesc. Este ca si cum ai incerca sa explicit evidentul. Eu simt ca asa trebie sa fie, nu pot sa explic de ce.

V-ati dorit o functie de conducere?

Sub nicio forma nu. Si chiar daca nu pare, in functiile de conducere a instantelor, a parchetelor, nu sunt bonificatii, pur si simplu numai responsabilitati. Sa nu credeti ca am un salariu spectaculos sau alte facilitati. Nicidecum. Judecatorii sunt toti la fel, de aceea am doar atributii administrative in plus. Sa organizezi o instanta iti da o noua perspectiva asupra profesiei. Trebuie sa stii, insa, care sunt oamenii din jurul tau, respective colegii. Daca nu exista o compatibilitate, daca ei nu m-ar fi incurajat sa particip la concursul pentru functia de presedinte de instanta, nu as fi facut-o. Sunt aici din 2007, bineinteles, oamenii vin si pleaca, dar am reusit sa imi cunosc colegii.

Vi s-a oferit vreodata mita?

Nu, niciodata. Nu ar trebui sa fie surprinzator acest lucru si eu nu pot sa inteleg luarea de mita la nivel structural. Asta probabil si pentru ca eu fac aceasta profesie cu multa pasiune. Este de neconceput sa risti toata cariera ta pentru nimic, dincolo de factorul uman. Cu atat mai mult in cazul unui magistrat.

Cu alte cuvinte, un judecator care ia mita este mai vinovat decat un medic care face acelasi lucru?

Ca o paranteza, si eu m-am lovit de institutiile sanitare si niciodata nu mi s-a intamplat sa mi se ceara bani. Vorbim de un folclor pe care il acceptam. E condamnabil pentru amandoi. Pe de alta parte, in cazul magistratilor, profesia lor trebuie sa fie actul de justitie in sine, ori luarea de foloase materiale devine o incompatibilitate crasa.

Isi formeaza un judecator acea prima impresie fata de un inculpat in sala de judecata?

Pornirile instinctuale nu le poti reprima. Totusi, nu cred ca un judecator ar solutiona o cauza dupa cum se plimba partea in fata lui. Trecem prin niste pasi care ne modeleaza, ajungem sa stapanim modul de a privi sala de judecata.

Cat timp petreceti la serviciu?

Tot timpul. Chiar daca acum citesc un dosar, pe parcursul zilei ma gandesc la el. Nu poti crea un hiatus natural intre serviciu si viata personala, de aceea este bine sa iti cultivi hobby-urile si relatiile cu oamenii.

Ce hobby-uri aveti?

Printe ele, ciclismul. Vin cu bicicleta la serviciu. Acest exemplu, trebuie sa recunosc, l-am luat de la judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului. Am avut acolo un stagiu de trei luni si am vazut cum se raporteaza ei la viata. Bicicleta este un mijloc de transport mult mai rapid decat masina. Aglomerand tot Clujul cu masina, nu ajungi nicaieri. De acasa si pana la Judecatorie, fac 10-15 minute pe bicicleta.

Ce parere aveti despre proiectul lui Victor Ponta, de regionalizare a justitiei?

Probabil se are in vedere o restructurare. Presupun ca toate aceste planuri reformatoare au in vedere o imbunatatire a justitiei. Asta inseamna si schimbarea competentei teritoriale. Din perspectiva unei practici unitare, este un lucru bun. Va pot da un exemplu care este elocvent acum: dupa Mica Reforma in Justitie, in Penal s-a renuntat la calea de atac a apelului pentru sentintele date la judecatorie. A ramas singura cale de atac, recursul la Curte. Cel putin pe raza Curtii de Apel Cluj, avand in jurisdictie 16 judecatorii, automat a reusit sa creeze jurisprudenta egala pe trei judete, in penal, ceea ce este deja un pas inainte. Jurisprudenta unitara se face intotdeauna cand cauza ajunge la aceeasi instanta. In acest caz, se poate crea o coerenta in actul de justitie.

 

 In urmatoarele luni, Ziar de Cluj isi propune sa faca cat mai multe portrete de tineri magistrati clujeni. E nevoie sa ii apreciem pe toti cei ce isi fac cu cinste datoria.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *