Vocea ta

UMILINTA! O clujeanca in varsta de 88 de ani: "Intrebati-l pe dl. primar daca stie de ce mergem noi sa platim impozite. Oare stie ca din acesti bani se plateste salariul dansului si al subalternilor sai?"

La directia de taxe si impozite programul cu publicul incepe la ora 8:30. Un scaun asezat in fata scarilor are mereu acest mesaj. In plus, doi agenti de la politia locala se asigura ca nimeni nu urca aceste scari, nici macar pentru a sta in sala de asteptare. Cu o astfel de interdictie a fost intampinata si o doamna de 88 de ani, in luna noiembrie, care a ajuns cu cateva minute mai devreme. Dorinta dansei, exprimata, de altfel, cu foarte bun simt, a fost aceea de a urca scarile pentru a ocupa unul dintre scaunele amenajate pentru public. Raspunsul agentilor de la politia locala a fost un „nu” categoric. 

Dansa s-a conformat, a asteptat, iar, cand s-a dat drumul publicului, a ramas in urma, fiind intrecuta pe scari de cei mai tineri. Baiatul femeii, in varsta de 66 de ani, a mers la Primarie sa prezinte situatia mamei sale, insa de acolo i s-a cerut sa faca o plangere in scris. O ,,scrisorica”, dupa cum o numeste doamna, la care nici pana astazi nu a primit raspuns.

In luna februarie, cand femeia a mers din nou sa-si plateasca taxele si impozitele, s-a confruntat cu aceeasi situatie. Ignorata de agentii de la politia locala si de primar, doamna in varsta de 88 de ani s-a hotarat sa-si prezinte povestea intr-un e-mail sincer, cu intrebari pertinente, adresat jurnalistului Liviu Alexa. 

Redam mai jos e-mailul integral al dansei:

„Buna dimineata D-le Liviu Alexa,

Eu sunt o femeie pensionara de 88 de ani care va scrie aceste cateva randuri la sugestia baiatului meu de 66 de ani si care v-a cunoscut personal in urma cu vreo 10 ani. Atunci v-ati aflat intr-o mica incapere de pe str.Horea (vizavi de posta mare) si faceati publicitate la un ziar pe care voiati sa-l scoateti pe piata.

Cat mai pe scurt, vreau sa va aduc la cunostinta urmatoarele: 

La inceputul lunii noiembrie a anului trecut a trebuit sa ma duc pana la Primarie (la taxe si impozite in Pta. Unirii) si, deoarece timpul era foarte urat, l-am rugat pe un vecin de bloc sa ma lase in fata primariei in drumul lui catre serviciu, lucru care s-a si intamplat.

Era ora 8:07 si nu am fost lasata sa urc treptele pana la sala de asteptare, deoarece mi s-a spus ca programul cu publicul incepe la ora 8:30 (mai era si un scaun in fata scarilor pe care scria acelasi lucru). Am explicat, inca o data, la cei doi agenti de la politia locala ca eu nu intru in incaperea in care se gasesc ghiseele functionarilor primariei, eu vreau doar sa stau pe scaunele amenajate pentru public, in sala de asteptare. Si, eventual, sa-mi iau un ceai cald de la tonomatele instalate acolo, pana imi vine randul la ghiseu. Raspunsul a fost negativ.

Cand eu am sosit la primarie, eram a treia persoana, dar pana la ora 8:30, cand s-a dat drumul sa urcam pe scari, se stransesera peste 30 persoane (stiu acest lucru, deoarece eu am ajuns sa-mi iau un bilet de ordine cu numarul 31, deoarece toti cei mai tineri ca mine m-au depasit pe scari la urcare).

Am relatat aceste fapte baiatului meu care a afirmat ca nici el si nici eu nu vedem in regula aceste lucruri. Baiatul meu s-a dus la primarie, dar nimeni nu-si asuma raspunderea (unii spuneau ca este ordinul primarului, altii ca este ordinul politiei locale), asa ca s-a sugerat ideea de a face in scris o plangere catre dl. primar (nici acest lucru nu-l vad normal, deoarece primarul trebuie sa se ocupe cu probleme mult mai importante decat aceasta scrisorica, cu nr.de inregistrare 415617/2, si la care nu am primit niciun raspuns, cu toate ca au trecut deja aproape 4 luni).

In luna februarie m-am dus, din nou, la primarie sa-mi platesc taxele si nu am vazut nici un fel de schimbare. M-am intalnit cu acelasi scaun, aceiasi doi agenti de la politia locala, acelasi frig si curent in acel gang de intrare, acelasi numar de oameni asteptand sa urce la 8:30 si, bineinteles, acelasi numar de ordine, obtinut nu in urma randului de asteptare (acum a fost nr. 36).

Atunci, l-am rugat pe baiatul meu sa va scrie, in numele meu, aceasta scrisoare si sa va intreb (l-as intreba si pe dl. Primar, dar nu am cum sa ajung la el):

1) Oare noi, contribuabilii, avem numai indatoriri? Nu avem si un minim de drepturi omenesti?
2) Intrebati-l pe dl. primar daca stie de ce mergem noi sa platim impozite. Oare stie ca din acesti bani se plateste salariul dansului si al subalternilor sai?
3) Intrebati-l pe dl. primar: daca ar fi dansul in locul meu nu s-ar revolta?
4) Intrebati-l ce mare lucru s-ar intampla daca unul (din cei doi) agenti de la politia locala ar sta in fata usii de intrare la ghiseele de la etajul 1 .
In final, va rog sa-i sugerati dlui primar sa deschida putin geamurile primariei ca sa intre putin aer curat de primavara”
, incheie aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *