Editorial

Umbra lui Hunor bântuie guvernul Ciucă: Hegedus Csilla la Fonduri Europene. E ca și cum ai pune lupul să-ți păstorească oile. Sau măciuca la carul cu oale

Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus sâmbătă, la Parlament, lista miniștrilor și programul de guvernare aprobate de Biroul Executiv al PNL. E doar o tragere de timp.

Liberalii au decis să meargă înainte cu propunerea de guvern minoritar, în ciuda faptului că nu au obținut sprijinul parlamentar necesar votului de învestire care ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare. PSD și USR au anunțat că nu vor vota un guvern minoritar. Teoretic, respingerea Cabinetului Ciucă ar deschide calea alegerilor anticipate, însă Constituția îi dă posibilitatea președintelui să vină cu o a treia propunere de premier. Şi, tot aşa, până când se plictiseşte. Sau murim noi.

Dar nu asta este ceea ce vrem să discutăm. Ci faptul că pe listă ne-a sărit în ochi propunerea de ministru al Fondurilor Europene din acest cabinet: clujeanca Hegedus Csilla – care are un singur merit: este EXTREM DE HĂMESITĂ și de EXPERTĂ în greblarea fondurilor europene. Dan Barna ar roși feciorelnic pus în fața acestei politicience udemere.

Prin urmare: cum să o pui pe ”Steeeelaaaa” la Fonduri Europene, când asta a supt la acest țuțuroi încă din 2014, când a fost numită ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor? ”Famiglia” Hegedus grebla fonduri europene mai cu spor decât a reușit ulterior “famiglia” Barna.

În respectiva perioadă, când UDMR juca ceardaș cu PSD și cu Victor Ponta, sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs în conturile fundației condusă, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla. Alte sute de mii de euro au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister al Culturii în conturile firmei tatălui aceleiași Hegedus Csilla.

Ori ”Steeeelaaa” (Csilla înseamnă ”Steluța” în limba eternilor noștri tovarăși de guvernare), era consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar și funcțiar public, fiind secretar de stat. În plus era remunerată și de fundația pe care o conduce și primea și salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii.

În 2008, ”programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit”, organizat din 2001 la Castelul Bánffy a câștigat Marele Premiu Europa Nostra. Pentru pus frumos pe hârtie, că de implementat, Castelul încă se renovează de zici că-i Emil Boc subcontractant. Din 2012 până în prezent, este și membru al juriului ”Marca patrimoniului European” din Bruxelles și membru al juriului internațional al Uniunii Europene.

Bașca este consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României (că au încârlândâcuri balcanice de genul că ”Steeelaaaa” reabilitează construcțiile în “satul regal” Săvârșin, reședința permanentă a Casei Regale a României, în timp ce “patronul spiritual” al Centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit – Castelul Banffy, administrat de fundația Transilvania Trust, este Principesa Margareta a României); Steluţa mai este şi profesor asociat al Cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu specializarea Managementul patrimoniului construit.

Din martie 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta. Mai este: profesor asociat al Cursului postuniversitar al Arhitectural Association din Marea Britanie, cu specializarea Managementul programelor de finanțare pentru patrimoniul cultural, membru în board-urile Europa Nostra (chestia aia care i-a premita “castelul” să dea bine la “sivică), ICOMOS România, ACCR Franța, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie și, cum vă ziceam, directorul executiv al fundației Transilvania Trust. Dar mai mai este și acționar și administrator în cadrul firmelor Pro Restauratio SRL (10%) și Cazosa SRL (50% din pachetul de acțiuni). Şi nu cred că am dibuit toate ţuţuroaiele de la care suge Steluţa un salariu, o remuneraţie un comision cinstit…

Bă, dar nesătulă păsărică! Dar când spumele mării are timp să fie prezentă peste tot de unde marchează ban și glorie, în așa fel încât să fie și atât de implicată pe fiecare proiect în parte și să mai fie și secretar de stat, au ministru?

Potrivit declarațiilor de interese depuse pentru perioada 2009 – 2012, când a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, fundația unde Hegedus Csilla este director executiv, cu un salariu de 36.105 lei pe an, a obținut constant fonduri europene (era perioada în care UDMR juca ceardaș guvernamental cu PDL și Emil Boc). Câteva sute de mii de euro i s-au deversat în conturi de la Administrația Fondului Cultural Național, instituție subordonată Ministerului Culturii, dar și din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii.

Și pentru că ”Steeeeelaaaaa” e clujeancă de-a noastră, câteva mii de euro (pentru mentenanță), i-au fost trimise fundației și din conturile Consiliul Județean Cluj și ale Consiliului local al Municipiului Cluj Napoca. Doar fusese șefă și la pe “Mediu” pe plan local și a mai estompat din poluarea mizerabilă de la Pata Rât. Cum să nu-i fie șefii CJ și CL Cluj de atunci recunoscători?

În aceeași perioadă, nesătula umbră a lui Kelemen Hunor, Hegedus Csilla, ocupa și funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, instituție de la care încasează și acum, potrivit ultimei declarații de avere, 8.250 de lei pe an ca expert. Expert la greblat banii.

Dar avem și contracte din acea perioadă care au fost încheiate de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care acționar majoritar este tatăl Csillei Hegedus, Szabo Balint. Numai contracte din acelea pe care DNA le vede cu ochi răi și suspectează trafic de influență dacă primesc procurorii ordin să vadă: cu consilii locale și județene. Plus contracte FĂRĂ LICITITAȚIE cu Institutul Național al Patrimoniului – instituție subordonată Ministerului Culturii. Un obol la contul tăticuțului cel drag l-a dat și Muzeul de Artă din Cluj. Cu care a şi intrat în litigiu pentru proaste execuţii.

Cum v-am spus, Hegedus a fost ministru al Culturii și vicepremier în guvernul Ponta între noiembrie și decembrie 2014. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură și purtător de necuvânt al Uniunii din 2019.

În 2021 a fost numită secretar de stat la MIPE, care minister i-a decontat deplasările la Cluj, unde domiciliază.

Citez din ceea ce susţine Hegedus Csilla: “Rolul meu, ca secretar de stat MIPE este să mă asigur că fondurile europene sunt cheltuite cu folos și că informațiile despre oportunitățile de finanțare ajung în întreaga țară, la toți cei interesați. În acest sens am efectuat vizite la proiectele finanțate de MIPE. Pe lângă aceste activități, în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene disponibile am avut o serie de întâlniri cu beneficiarii, cu scopul de a afla direct experiențele acestora și problemele cu care se confruntă, pentru simplificarea procedurilor, scăderea birocrației. O parte din aceste deplasări s-au realizat prin zbor cu avionul la Cluj și de acolo m-am deplasat cu mașina personală în diverse localități din mai multe județe. De asemenea, am efectuat deplasări pentru a verifica stadiul pregătirii proiectelor cuprinse in PNRR, în mai multe județe și nu doar la Cluj, și am susținut mai multe prezentări privind posibilitățile de finanțare din PNRR în vederea pregătirii proiectelor autorităților locale”.

Căci Doamna ”Steeeeelaaaaa” chiar că se asigură (așa cum v-am arătat) că fondurile europene sunt cheltuite cu folos de către “famiglia sa”. Cam nesătulă păsărică ciripește în numele UDMR!

Şi, poate ați uitat, în ianuarie 2021 madam Hegedus a aterizat secretar de stat la Fondurile Europene, unde a lucrat cu specialiștii lui Ghinea la cum să se tragă cât mai multă ”consultanță” din banii PNRR pentru implementarea a trei lulele, trei surcele.

Acuma ar fi numai bine să-i dați PNRR-ul României pe mână: cunoaște ea o suveică cu fundație și firmă de tată care nu are mamă când e vorba despre fondurile europene!

Și, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *