Eveniment

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni

Sindicatele din educație au declanșat luni, 22 mai, o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului ”o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

  • Până la această oră, pe agenda Guvernului nu figurează noi negocieri cu sindicatele din educație.

Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ, a transmis în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui document consultat de Edupedu.ro: „Prin urmare, nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învăţământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit”.

Ministerul Educației a anunțat luni că, în urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

”Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației.

Negocierile pentru rotativa guvernamentală se reiau după greva profesorilor, indiferent cât se va întinde protestul

Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru rotativa guvernamentală se vor relua după greva profesorilor, care a început luni, indiferent cât se va întinde protestul. Oricum acestea au fost suspendate vineri din cauza neînțelegerilor și urma să fie reluate luni, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă într-o postare pe rețelele socială că negocierile politice pentru viitorul guvern ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale. Acest anunț reprezintă suspendarea de facto a negocierilor cu PNL și UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a reacționat sâmbătă la anunțul lui Ciolacu. Șeful PNL a anunțat pentru duminică negocieri cu sindicatele din educație și a declarat într-un comunicat de presă că ”tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”.

Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor, a decis duminică seată respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen neliminat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

CITEȘTE: ”Dottore” Ciucă le-a vorbit greoi și incoerent profesorilor că nu pot fi lăsați elevii ”suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați”. În rest, ”Nicule, mai dă-le 100 de lei!”

(știre în curs de actualizare)