Politica

Uite cine-i vorbește despre taxe lui Ciolacu! După 2 ani de guvernare, Ponta introdusese 35 de taxe noi și avea o tonă de promisiuni uitate

Victor Ponta i-a dat primele sfaturi premierului Marcel Ciolacu şi a precizat că ”reţeta succesului” este reducerea TVA a impozitului pe dividente, a contribuţiilor sociale şi consolidarea Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală (ANAF), chiar şi cu ofiţeri SRI, pentru combaterea evaziunii fiscale.

”Eu am considerat, când am fost în locul domnului Ciolacu, că să reduci TVA, să reduci impozitul pe dividende, să reduci contribuţiile sociale, dar în acelaşi timp să întăreşti ANAF, chiar şi cu ofiţeri SRI, ca să combaţi evaziunea fiscală, asta e reţeta de succes. Dacă omori vaca, cum se spune, adică economia privată, nu mai ai de unde să obţii după aceea bani ca să ai bani pentru cheltuieli militare, pentru sănătate, pentru educaţie. Eu sper ca domnul Ciolacu şi Guvernul, dar aici nu e atribuţia mea şi nu eu voi fi cel care decid, să înţeleagă că au o situaţie foarte grea, cumplită. Să ajungi la 150 de miliarde datorii în câţiva ani e groaznic. Trebuie să iei nişte măsuri în care, în special în zona publică, să scapi de mult prea multe cheltuieli nejustificate, pile, relaţii, instituţii care se suprapun, birocraţie. Şi în zona privată, să-i sprijini pe cei care îşi plătesc taxe, impozite, şi să nu-i omori cu taxe”, a declarat Victor Ponta, sâmbătă într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat dacă este o soluţie creşterea TVA, Victor Ponta a răspuns: ”Nu, dacă mă întrebaţi eu cred că e o greşeală”.

  • ”Când am redus TVA, am încasat mai mulţi bani. Pot să dovedesc cu documente. Sigur, vor fi întotdeauna contabili, şi o spun cu respect, mama mea e contabil, dar vor fi contabili care vin la oamenii politici şi le spun: uite, mărim cu atât, iei atâţia bani. Nu e aşa, economia e un organism mult mai viu, în care dacă îi asupreşti pe cei care chiar muncesc, obţii mult mai puţin, chiar dacă pe hârtie măreşti taxe”.
  • ”Eu sper ca în România să rămânem în continuare cu un sistem fiscal stimulativ, să-i «omorâm» pe evazionişti şi pe cei care nu plătesc taxe. Cred foarte tare că pentru această situaţie de criză, soluţia cu impozitarea de 1% pentru cifra de afaceri pentru firmele mari e o soluţie mult mai bună decât să omorî microîntreprinderile. Şi o să îmi exprim părerea în continuare. Sunt un om liber”.

În numai un an de zile, Guvernele Ponta I și Ponta II au impus o serie de taxe și impozite, aplicând 14 modificări ale Codului fiscal din mai 2012. Contrar legii, dar ce reprezintă legea în România, î fața voinței unui politician?

Astfel, au fost introduse 21 de taxe si impozite noi, fiind vizate diverse categorii, precum micii fermieri sau posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc. Nici divortul pe cale amiabila nu a mai fost gratis, ci 500 de lei taxă la primărie.

Lista taxelor include impozit de 16% și CAS pe veniturile din creșterea și exploatarea animalelor, impozit de 16% și CAS pe veniturile din valorificarea produselor de origine animală, impozit de 16% pe veniturile considerate dividende, impozit de 16% și CAS pentru veniturile din silvicultură și piscicultură și impozit și CAS. A fost impusă accizarea suplimentară a berii și țigaretelor, o nou taxa pentru băuturile fermentate, acciză pentru bijuterii din aur și/sau din platină, haine de blană, iahturi, autoturisme de teren (mai mari de 3000 cmc.), acciză pentru arme de vânatoare și uz personal, cartușe cu glonț și alte tipuri de muniție și coplata din spitale. Bune taxările pe lux, dar nu amînțeles de ce s-au scumpit energia electrică și gazele, ce ”lux” reprezentau acestea? A, e vorba despre ”luxul” românilor de a plăti supraacciza la carburanţi și taxa pe construcţii speciale (celebra ”taxă pe stâlp”), în locul celor care, chipurile, erau taxați.

Este adevărat, statisticile arătau că produsul intern brut a crescut, iar investiţiile străine încep să-şi revină după colapsul provocat de criză. Dar INS era deja în subordinea guvernului, iar din px se poate face orice.

Cel mai mult l-au ajutat pe Ponta, la raportări, exporturile. Au atins un nivel record de aproape 50 de miliarde de euro la finalul anului 2013, în principal datorită vânzărilor de maşini. Şi la capitolul preţuri lucrurile au stat bine din punct de vedere statistic. Inflaţia, indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor, a atins cel mai mic nivel din istorie. Investiţiile străine au crescut cu un sfert faţă de 2012, până la 2,7 miliarde de euro.

Cu toate acestea, în 2014, la bilanțul de doi ani alGuvernelor Ponta I și Ponta II, românii tot nu o duceau mai bine. Numărul şomerilor era, în continuare, foarte mare. Peste 700.000 de români nu aveau un loc de muncă. În plus, un român din cinci nu-şi mai putea plăti la timp ratele la bancă. Românii au acumulat restanţe la bănci de peste 33 de miliarde de lei.

Iar ce vorbește acum Ponta, despre reducerea de TVA la 19%, în 2014, aceasta nu se realizase. La fel și reducerea CAS, care s-a tot amânat.

În rest, să nu uităm că ministru de Finanțe i-a fost și extrem de pușcăriașul Darius Vîlcov.

Mai jos aveți o ședință de Guvern despre taxe și impozite de pe ”vremea lui”, a Prim-Plagiatorului Mitoman.