Uncategorized

Uioreanu investeste 1.000.000 de lei in platforma electorala a lui Tise

Avand in vedere suma de aproape un milion de lei alocata de Consiliul Judetean prin Hotararea 20 in luna ianuarie Asociatiei Produs de Cluj, ne-am intrebat pe ce se folosesc aceste fonduri, cu cat sunt platiti cei sase angajati ai asociatiei si care sunt activitatile cu care se poate lauda organizatia pe anul trecut. Trebuie sa fie ceva important, nu-i asa, daca CJ aloca pentru Produs de Cluj o suma de 2,5 ori mai mare decat primeste TIFF.

In raspunsul la solicitarea facuta in baza batranei legi 544/2001, reprezentantii asociatiei sustin ca nu intra sub incidenta acesteia deoarece nu este “autoritate ori institutie publica, regie autonoma sau companie nationala”, dar in “principiul transparentei” ne comunica informatiile solicitate. In aceeasi lege, se precizeaza ca se considera institutii publice cele care “utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice”, iar cei 980.000 de lei alocati de Consiliul Judetean sunt bani cat se poate de publici.

Pe ce se duc banii in Asociatia Produs de Cluj

Este foarte interesant, potrivit raportului financiar, ca bugetul Produs de Cluj pe anul trecut a fost  cu 300.000 de lei mai mic decat suma alocata anul acesta de Consiliul Judetean. Astfel, veniturile totale in 2012 au fost de 609.384 de lei, din care pentru salarii s-au cheltuit aproape 160.000 de lei. Anul acesta, suma prevazuta pentru salarii este cu peste 100.000 de lei mai mare, ajungandu-se la 264.000 de lei. In 2012, cheltuielile cu bunurile si serviciile s-au ridicat 440.000 de lei, iar pe 2013 s-a prevazut o suma de 650.000 de lei.

Se pare ca actuala conducere este dispusa sa aloce sume substantial mai mari pentru “buna functionare” a Produs de Cluj, fata de banii alocati de Alin Tise, cel care a utilizat asociatia pentru a-si face campanie electorala.

In 2011, cotizatia aprobata a Consiliului Judetean Cluj pentru Produs de Cluj a fost de 520.000 de lei, iar in aprilie 2012 CJ Cluj a aprobat o suma de 350.000 de lei pentru Produs de Cluj. Se pare, insa, ca Uioreanu a gasit resurse mult mai consistente pentru aceasta asociatie care promoveaza produsele traditionale clujene… in Cluj.

In 2012, a organizat sapte editii de targ Produs de Cluj, a participat la un targ in Polonia si la unul in Bucuresti. Actualul presedinte al CJ, Uioreanu, il urmeaza pe Tise nu doar in promovarea Produs de Cluj, apreciat in randul producatorilor, ci mai mult, intentioneaza sa isi faca un “Produs de Cluj” numai al lui. Este vorba despre proiectul “Produs original din Transilvania”, care va promova tot produsele judetului si ulterior al regiunii.

„Vrem să promovăm tradiţiile, meşteşugurile, mâncărurile, tot ce ţine de zonă. Sper ca iniţiativa noastră să fie preluată şi de celelalte judeţe ale regiunii. Noi, cei din judeţul Cluj, avem ce promova, iar printre produsele recunoscute se numără pantofii de Clujana, cartofii de Râşca, brânza de Năsal, ceapa roşie de Turda, ridichile de Apahida, măceşele de Sâncraiu”, a spus Uioreanu in toamna anului trecut.

Potrivit raportului de activitate a Produs de Cluj, tocmai asta este si scopul lor: sa promoveze “produsele, valorile, traditiile si cultura, turismul din zona Judetului Cluj, excelenta in domeniul agriculturii, mestesugurile traditionale”, se arata in raportul de activitate al asociatiei.

Cat se castiga din „promovare”

De asemenea, in raspunsul transmis de directorul asociatiei, Ramona Moldovan, se refuza sa se faca publice numele celor sase angajati ai asociatiei, pentru a le apara dreptul la confidentialitate. Moldovan, seful asociatiei inca de pe vremea infiintarii din 2010, cand Alin Tise era presedintele Consiliului Judetean, a incasat pe luna februarie 2013 un salariu de 2.006 lei pentru un program normal de opt ore. Aceasta este asistata de un consilier juridic si un economist care, pentru patru ore, iau salarii de 949 de lei, un specialist in relatii publice, care castiga 1.980 de lei pentru opt ore. Acelasi salariu il primesc si referentii care lucreaza opt ore, iar 990 de lei este salariul de referent pentru timp de lucru partial.

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *