Politica

UDMR se face frate cu Partidul Civic Maghiar, sa nu treaca puntea parlamentarelor Partidul Popular Maghiar din Transilvania

La alegerile locale, pe votul considerat “politic” de la consiliile judetene, UDMR a obtinut doar 5,33%. Pentru ca nu cumva formatiunea lui Kelemen Hunor sa pateasca rusinea neatingerii pragului de 5% la parlamentarele din iarna, sambata, la Targu Mures, Kelemen Hunor a anuntat ca va oferi locuri eligibile, pe listele pentru Parlament, si Partidului Civic Maghiar. Reamintim faptul ca, in 2012, UDMR a refuzat cooperarea cu PCM si PPMT.

„Cu PCM-ul noi avem un acord de colaborare inclusiv pentru parlamentare, probabil ca undeva la inceputul lunii august vom avea o intalnire cu ei si dupa (…) vom putea spune care va fi modalitatea colaborarii. Noi plecam de la un singur lucru in acest moment: lista trebuie sa fie lista UDMR-lui, nu exista coalitie fiindca lucrurile devin extrem de complicate si pe lista noastra vor fi locuri eligibile oferite pentru PCM. In acelasi timp, cunoastem exact care a fost istoricul colaborarii noastre in acest an la locale si eu cred ca este o premisa pentru o colaborare si la parlamentare”, a declarat Kelemen.

De ce aceasta colaborare numai cu PCM? Deoarce PCM, infiintat in 2008 si condus in prezent de Biro Zsolt, a colaborat cu UDMR la alegerile locale din acest an, spre deosebire de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), condus de Szilagyi Zsolt, un apropiat al lui Laszlo Tokes, care a refuzat orice colaborare cu UDMR.

“Cu PCM am avut o intelegere si la alegerile locale in aproape fiecare judet. In judetul Cluj, de exemplu, presedintele organizatiei judetene a PCM a fost pe lista noastra de consilieri judeteni si a si intrat de pe pozitia 6 in Consiliul Judetean. Cu PPMT nu s-a ajuns la o intelegere la nivel national nici cu ocazia alegerilor locale, nici cu ocazia alegerilor judetene. Noi am avut discutii si inainte cu PPMT-ul”, a precizat Csoma Botond, presedintele organizatiei judetene a UDMR.

Intrebat daca UDMR ar putea atinge sau nu, de unul singur, pragul electoral, Botond s-a aratat circumspect, insa nu a dorit sa spuna nimic clar.

“Nu pot sa ma pronunt exact asupra posibilitatii sau imposibilitatii de a atinge pragul de 5%; din partea PCM-ului a fost mai multa dorinta de a colabora. Nu-mi dau seama care este logica interna a PPMT, nu cunosc ratiunile potrivit carora a ales aceasta cale PPMT”, a completat Csoma Botond. Acesta a marturisit si ca PPMT nu are nicio sansa sa intre in Parlament, de unul singur.

Gerghely Balasz, actualmente consilier local din partea UDMR, a fost membru PPMT, in 2012 candidand pe lista PPMT pentru Consiliul Local si Primaria Cluj-Napoca. Cele 4 biserici istorice maghiare (catolica, unitariana, reformata si lutherana) l-au propus pe lista UDMR, pentru ca “interesele” bisericilor sa fie aparate din interiorul CL. Aceasta “strategie”, cu mutarea pe lista UDMR, chiar pe locul 2, i-a asigurat accederea in Consiliul Local si in acest mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *