Editorial, Politica

UDMR o ține gaia-mațu că spusele rasiste ale lui Orban ”au fost scoase din context”. Cu tupeul grofului la guvernare, purtătorul de necuvânt al UDMR i-a dat ”leprică” lui Iohannis: ”Nu e cazul ca noi să dăm explicații”

Scris de 712

Politicienii români își merită aroganța grofilor politici ai UDMR. Fără complicitatea lor, nu exista acest Front al Salvării Naționale a comuniștilor maghiari din România, oglinda mai mică, dar la fel de slinoasă a FSN-ului lui Ion Ilici Iliescu.

Scriam, în 2016: ”Uniunea l-a ajutat pe Ion Ilici Iliescu să-i resusciteze pe toți securiștii și apologeții naționalismului, dându-i lui, și FSN-ului, ocazia să pară “mai curați, mai uscați” prin comparație. Cum e posibil să existe UDMR, mă trage șovinul de mânecă – problemele de genul acesta pe care le ridică ei: multiculturalism, identitate culturală, păstrarea tradițiilor șamd se rezolvă prin ONG-uri, comisii parlamentare șamd, însa nu este normal, doctrinar, să existe un partid al cărui scop să fie numai apărarea intereselor unor anumiți cetățeni selectați pe criterii etnice – nu este asta discriminare? Politicile corecte țin cont de apartenența etnică, socială, rasială a individului reprezentat (ce a fost atunci NSDAP-ul lui Hitler?), sau diferența trebuie să constea în ideologii și doctrine (denumite de stânga, de dreapta, de centru șamd)? Politicile nu trebuie să ne reprezinte pe toți, indiferent de sex, religie, culoare, apartenență națională? Noi nu ar trebui să votăm ideologii, doctrine și direcția în care considerăm că ar trebui să mergem ca societate și nu interese izolate? Ce anume reprezintă UDMR de papă bani publici?”

Vă mirați că acum indivizii o țin gaia-mațu pe a lor? Că nu au a da explicații? Au dreptate. Ei sunt niște rasiști și xenofobi încă de când au fost lăsați să fie partid etnic. Ce explicații au ei a da despre felul lor de a fi? Plus că banii de la Orban le-a luat mințile. Banii le-au luat minţile de multă vreme – sunt de prea multă vreme la guvernare fără să producă nimic concret, decât averi nejustificabile.

Acest non-partid, că nu are ideologie, numai criterii etnice, trebuia să dispară de multă vreme din peisaj. Dar niște deștepți de put din servicii au crezut că se servesc de ei ca de o supapă a naționalism comunismului din România. PUNR, PRM, PP-DD, AURolacii și alte dihănii naționaliste, nu existau fără dihăniile UDMR.

Deşi, din 1996 încoace, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a făcut parte din toate guvernele României, zona Harghita-Covasna a rămas una din cele mai sărace din ţară, asta în timp ce membrii marcanţi ai acestei fundaţii politice s-au îmbogăţit într-un mod impresionant. Odată cu integrarea europeană, am crezut că se întrevede o ieşire din scenă, pe măsura activităţii de doi bani în contul comunităţii, a unui partid care s-a tranformat din apărătorul minorităţii maghiare în cel al unui unui grup de interese. Dar nu a fost să fie așa: UDMR, datorită în primul rând a slabei calități a politicienilor din partidele politice românești a reușit să-și prezerve poziția de partid balama și să joace la câte capete le-a cerut satisfacerea interesului personal al liderilor.

Așa că acum, indispensabili, ca de obicei, cei din UDMR își permit să fie aroganți și să dea ”leprici”.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat vineri, pentru Antena 3, că formațiunea maghiară nu va da niciun fel de explicații, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut UDMR ”clarificări publice” după afirmațiile făcute de Viktor Orban.

”Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al UDMR.

Stimată, Coaliție de Guvernare, spală-te pe cap cu leșia asta. Vorba aia: ”Ja napot kivanok, PeeeeSeeeeDeeee”…

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 23 mins Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 32 mins Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 37 mins PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 4 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 4 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 6 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 6 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 7 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 20 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 21 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE