Politica

UDMR își prezintă oferta de guvernare în ședința conducerii Uniunii care va avea loc azi la Cluj

Negocierile pentru rotativa guvernamentală se vor relua cel mai probabil luni, aflăm pe surse scurse prin mass media centrală. Discuțiile dintre PSD, PNL și UDMR pe împărțirea posturilor guvernamentale după reducerea ministerelor de la 20 la 18 au intrat în impas, joi seara. UDMR a refuzat să cedeze ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Nicolae Ciucă le-ar fi propus celor de la UDMR să ia în schimbul Dezvoltării ministerul Fondurilor Europene, condus în prezent de liberalul Marcel Boloș și să păstreze ministerul Sportului. Că Nicolae Ciucă are nevoie de acest minister pentru a-ți prezerva și consolida puterea politică în PNL.

Liderii UDMR le-au transmis liderilor PSD  și PNL că au mandat să iasă de la guvernare dacă rămân fără ministerul Dezvoltării. Totuși, se pare că primarii maghiari exercită presiuni asupra conducerii UDMR să rămână la guvernare. Liderii UDMR ar urma să le prezinte astăzi, la Cluj, variantele conducerii Uniunii. Dar, conform ultimei declarații a lui Kelemen Hunor: ”Suntem în coaliție! După rocadă vom vedea. Până când noul premier desemnat nu închide discuțiile, se poate orice. Vom vedea! Depinde de ei, nu de noi!”, este evident că nu azi se va lua o decizie fermă.

Marcel Ciolacu, care ar urma să fie desemnat premier, și-ar dori ca UDMR să facă parte din viitorul guvern. Ministerul Transporturilor ar urma să rămână la PSD, iar la Ministerul de Finanțe, care va trece la liberali, cel mai vehiculat nume este cel al consilierului prezidențial, Cosmin Marinescu.

UDMR ar urma să piardă și ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna. Mediul ar urma să trecă tot la PNL Digi24.ro a anunțat ieri că Mediul ar urma să fie condus de Grațiela Gavrilescu (din partidul fondat de Dan Voiculescu).

Liderii coaliției negociază în aceste zile configurația guvernului care urmează să fie condus de un premier PSD. Singurul nume vehiculat în acest moment pentru funcția de premier este Marcel Ciolacu. Calendarul agreat prevede ca premierul Ciucă să își depună mandatul săptămâna viitoare, pe data de 26 Mai. Din negocierile derulate până în prezent rezultă că protocolul semnat în decembrie 2021 de PNL și PSD nu va fi respectat. UDMR a propus reluarea negocierilor de la zero, dar liderii PNL și PSD au respins această variantă.

Acordul prevedea că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției (PNL), Finanțelor (PSD), Transporturilor (PSD) și Fondurilor Europene (PNL). La ministerul Justiției, care ar urma să treacă la PSD, Ciolacu ar intenționa să propună un independent, o persoană din afara partidului, dar încă nu s-a decis cine va fi viitorul ministru al justiției.

O eventuală ieșire a UDMR din Guvern ar lăsa comunitatea maghiară fără reprezentare în Guvern, cu riscul pe termen lung ca aceasta să devină și mai dependentă de Budapesta. Fidesz-ul lui Viktor Orban duce o politică revizionistă pe față față de comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei.