Politica

UDMR în Congresul de la Cluj: Lista candidaţilor la alegerile europarlamentare

Peste 1000 de membri si simpatizanti ai RMDSZ(UDMR) au participat timp de două zile la congresul pentru reconfirmarea lui Kelemen Hunor pentru mandatul de preşedinte al UDMR (nefiind un contracandidat). 

Totodată, în cadrul programului de la congres s-a prezentat lista cu cele cinci persoane care vor candida la alegerile europarlamentare: Hegedus Csilla, Oltean Csongor, Sogor Csaba, Vincze Lorant şi Winkler Gyula. 

Cei cinci candidati au explicat maghiarior că vor să le reprezinte interesele pe plan european prin facilitarea obţinerii de fonduri europene, intervenţii în segmentul cultural şi educaţional şi prezentarea problemelor minorităţilor. 

Tot în cadrul evenimentului s-a dezbătut şi modificarea programului politic al formaţiunii politice. 

 

Iata două subiecte abordate în dezbatere: 

” Aspirațiile noastre privind politica etnică nu ar trebui să se limiteze la protecția drepturilor minorităților, deoarece supraviețuirea și dezvoltarea comunității noastre este în primul rând o problemă de natură economică. Pe lângă apărarea drepturilor, este nevoie să construim mai mult. Membri comunității noastre speră să aibă un viitor previzibil, un nivel de trai tot mai ridicat. Pentru noile generații, această problemă este și mai presantă. România se apropie de colapsul demografic, determinat de migrația accentuată a populației tinere, active. Comunitatea noastră este, de asemenea, puternic afectată de acest proces, iar la baza fenomenului se află motive de ordin economic. Sarcina noastră principală este asigurarea creșterii economice în regiunile locuite de maghiari, crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, investițiile și dezvoltarea infrastructurii

Dezvoltarea rețelei de învățământ în limba maghiară este una dintre cele mai importante realizări pe care le-am obținut până în prezent și continuă să fie o provocare în ceea ce privește crearea de oportunități pentru fiecare copil maghiar, de a învăța în limba maghiară. 
În același timp, însă, este  necesar să acordăm mai multă atenție calității educației și învățării limbii române. Avem la dispoziție mai multe instrumente: sprijin pentru profesorii și directorii de instituții de învățământ maghiare, formarea și perfecționarea profesorilor maghiari, introducerea procedurilor de asigurare a calității, îmbunătățirea infrastructurii educaționale, creșterea prestigiului școlilor noastre„, arată reprezentanţii UDMR.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version