In vizor

UBB vrea să construiască un centru de cercetare pe strada Uliului. Ce nemulțumiri au vecinii?

Scris de 418

Universitatea Babeș Bolyai vrea să construiască un centru de de cercetare pentru studierea compoziției atmosferei și schimbărilor climatice la nivel european, însă vecinii reclamă că în zonă sunt probleme cu infrastructura și cu utilitățile. Aceștia solicită Primăriei să rezolve mai întâi aceste probleme înainte de a autoriza construcții noi.

„Prin PUZ se propune instituirea unei subzone de instituții și servicii publice și de interes public și a unei subzone verzi.  Suprafețele de teren necesare regularizării străzii Uliului și circulației adiacente la ampriza de 12 metri se vor dezmembra din parcela inițială și înscrie în CF cu titlu de „drum” înainte anterior emiterii autorizației de construcție și transferate cu titlu gratuit în proprietate publică. Subzona verde va fi amenajată în urma unui proiect de specialitate. Se vor planta cel puțin 10 arbori cu circumferința de minim 35 cm măsurată la 1 m de la colet. Documentația are ca scop principal urbanizarea unui teren în vederea realizării unui centru de cercetare pentru studierea compoziției atmosferei și schimbărilor climatice la nivel european și în interesul populației”, se arată în referetul de aprobare.

Vecinii reclamă problemele cu apa menajeră și cu cea pluvială care le inundă adesea proprietățile, dar și cu faptul că rețeaua de curent este veche și în zonă sunt probleme cu electricitatea la fiecare vânt mai puternic. 

„Ținând cont de faptul că acum câteva zile a apărut pe amplasamentul de pe strada Uliului 124 anunțul cu privire la elaborare PUZ UBB, doresc să știu dacă în strategia urbană pentru această stradă se ține cont de situația reală a drumurilor și utilităților: apă, canal, canalizare pluvială, curent, deoarece strada Uliului este destul de îngustă, distanța dintre drum și imobile este foarte mică și evident că nu se va putea lărgi strada în unele locuri. Pe strada Uliului stăm prost și la capitolul curent, rețeaua este învechită, iar la un mic vânt, să nu zic furtună, de multe ori curentul se ia pentru 5-7 ore. Au fost cazuri când am stat fără curent și 12 ore. Vă rog să permiteți construcțiile pe această stradă doar după ce se rezolvă problema cu apa pluvială și menajeră care acum este preluată de o pompă ce nu face față”, a semnalat un vecin.

Universitatea Babeș Bolyai a răspuns acestor sesizări menționând că în PUZ s-au stabilit reglementări și pentru lărgirea străzii Uliului, soluție care urmează să fie analizată de către Comisia de urbanism. De asemenea, documentațiile tehnice de racorduri și branșamente la utilități se vor întocmi conform prevederilor legale. 

Realizarea acestui obiectiv de investiție presupune și crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB: dezvoltarea infrastructurii de nivel mondial propusă prin acest proiect implică necesitatea suplimentării personalului de cercetare care să lucreze cu aceste echipamente, precum și dezvoltarea competențelor personalului existent.

În plus, unul dintre obiective vizează consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est, o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe.

Valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane de lei/4,5 milioane de euro asistență financiară nerambursabilă. ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 13 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE