In vizor

UBB vrea să construiască un centru de cercetare pe strada Uliului. Ce nemulțumiri au vecinii?

Universitatea Babeș Bolyai vrea să construiască un centru de de cercetare pentru studierea compoziției atmosferei și schimbărilor climatice la nivel european, însă vecinii reclamă că în zonă sunt probleme cu infrastructura și cu utilitățile. Aceștia solicită Primăriei să rezolve mai întâi aceste probleme înainte de a autoriza construcții noi.

„Prin PUZ se propune instituirea unei subzone de instituții și servicii publice și de interes public și a unei subzone verzi.  Suprafețele de teren necesare regularizării străzii Uliului și circulației adiacente la ampriza de 12 metri se vor dezmembra din parcela inițială și înscrie în CF cu titlu de „drum” înainte anterior emiterii autorizației de construcție și transferate cu titlu gratuit în proprietate publică. Subzona verde va fi amenajată în urma unui proiect de specialitate. Se vor planta cel puțin 10 arbori cu circumferința de minim 35 cm măsurată la 1 m de la colet. Documentația are ca scop principal urbanizarea unui teren în vederea realizării unui centru de cercetare pentru studierea compoziției atmosferei și schimbărilor climatice la nivel european și în interesul populației”, se arată în referetul de aprobare.

Vecinii reclamă problemele cu apa menajeră și cu cea pluvială care le inundă adesea proprietățile, dar și cu faptul că rețeaua de curent este veche și în zonă sunt probleme cu electricitatea la fiecare vânt mai puternic. 

„Ținând cont de faptul că acum câteva zile a apărut pe amplasamentul de pe strada Uliului 124 anunțul cu privire la elaborare PUZ UBB, doresc să știu dacă în strategia urbană pentru această stradă se ține cont de situația reală a drumurilor și utilităților: apă, canal, canalizare pluvială, curent, deoarece strada Uliului este destul de îngustă, distanța dintre drum și imobile este foarte mică și evident că nu se va putea lărgi strada în unele locuri. Pe strada Uliului stăm prost și la capitolul curent, rețeaua este învechită, iar la un mic vânt, să nu zic furtună, de multe ori curentul se ia pentru 5-7 ore. Au fost cazuri când am stat fără curent și 12 ore. Vă rog să permiteți construcțiile pe această stradă doar după ce se rezolvă problema cu apa pluvială și menajeră care acum este preluată de o pompă ce nu face față”, a semnalat un vecin.

Universitatea Babeș Bolyai a răspuns acestor sesizări menționând că în PUZ s-au stabilit reglementări și pentru lărgirea străzii Uliului, soluție care urmează să fie analizată de către Comisia de urbanism. De asemenea, documentațiile tehnice de racorduri și branșamente la utilități se vor întocmi conform prevederilor legale. 

Realizarea acestui obiectiv de investiție presupune și crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB: dezvoltarea infrastructurii de nivel mondial propusă prin acest proiect implică necesitatea suplimentării personalului de cercetare care să lucreze cu aceste echipamente, precum și dezvoltarea competențelor personalului existent.

În plus, unul dintre obiective vizează consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est, o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe.

Valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane de lei/4,5 milioane de euro asistență financiară nerambursabilă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *