Din oras

UBB va realiza un centru pentru studierea schimbărilor climatice

Scris de 85

Administrația locală urmează să aprobe realizarea unui nou centru de cercetare al Universității Babeș-Bolyai după perioada de consultări privind instituirea unei subzone de instituții și servicii publice și de interes public, precum și a unei subzone verzi în zonă de locuințe cu regim redus de înălțime în apropierea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj și a pădurii Hoia. 

Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB are scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice

Unul dintre obiective prevede creșterea participării României la infrastructurile de cercetare europene pentru mediu și la alte programe continentale și globale prin îmbunătățirea calității și cantității seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propune realizarea unui centru de cercetare în cadrul unei subzone de instituții și servicii publice de interes public.

Pentru Centrul de cercetare este prevăzută o înălțime maximă admisă de 3 nivele supraterane – Hmax 12 m. 

Totalizat, regimul de înălțime nu poate depăși următoarele configurații: 

(1-2) S+P=2E, (1-2) S+P+E+R (M), (1-2) S+D+P+E, (1-2) S+D+P+R (M). 

Sunt admise nivele parțiale (supantă/mezanin) cu condiția încadrării la înălțimea maximă admisă. 

Circulații și accese se vor realiza din str Uliului. 

Subzona verde va fi amenajată în baza unui proiect de specialitate. Se vor planta cel puțin 10 arbori. 

Prin PUZ este propusă o zonă de locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban, subzonă de spații verzi și subzonă de instituții și servicii publice. 

Oportunitățile investiției: Realizarea acestui obiectiv contribuie la implementarea politicilor de îmbunătățire a calității aerului, la managementul riscurilor de mediu și rezolvarea problemelor schimbărilor climatice la nivel regional. 

Se propune zonificarea și reglemnetarea urbanistică în subzonă pentru instituții și servicii publice și de interes public/subzonă de spații verzi amenajate pentru agremenet, scuaruri, grădini. 

Prima etapă de urbanizare reglementează condițiile de construire pentru parcela proprietate privată în vederea realizării obiectivului de investiții „Dezvoltarea infrastructurii Actris-UBB”, respectiv pentru construirea unui centru de cercetare pan-europeană. 

Suprafața totală a terenului aflat în proprietatea Universității Babeș-Bolyai este de 2.539.23 mp. 

Proiectul vizează obiectivul de investiții „Dezvoltarea infrastructurii Actris-UBB” cu scopul de a contribui la cercetarea pna-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. 

Proiectul presupune construcția de noi laboratoare de cercetare. 

Realizarea acestui obiectiv de investiție presupune și crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB: dezvoltarea infrastructurii de nivel mondial propusă prin acest proiect implică necesitatea suplimentării personalului de cercetare care să lucreze cu aceste echipamente, precum și dezvoltarea competențelor personalului existent.

În plus, unul dintre obiective vizează consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est, o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe.

Valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane de lei/4,5 milioane de euro asistență financiară nerambursabilă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: greenreport.ro ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 7 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 12 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 3 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE