Din oras

UBB pune umărul la programul European Spatial Agency. Instituția va construi o platformă de cercetare a compoziției atmosferice, în valoare de 4,5 milioane de euro

Universitatea Babeș Bolyai a primit o finanțare de 4,5 milioane de euro, bani cu care va construi o platformă modernă cu ajutorul căreia va fi studiată compoziția atmosferei și schimbările climatice. Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB” este parte din programul European Spatial Agency de observare a Terrei și își propune să creeze o infrastructură mondială pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre, prin metode de teledetecție avansate. Scopul principal este ca acest proiect să fie integrat în infrastructura paneuropeană de cercetare ACTRIS-RI.

Platforma va include laboratoare, centre de date și facilități de observare care vor contribui semnificativ la analiza minuțioază a Pământului și prin care vor fi observate proprietățile norilor și ale aerosolilor. În plus, vor fi monitorizate gazele atmosferice și vor fi prelevate eșantioane de interes pentru analiză.

„Într-o lume tot mai globalizată și/sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive, pentru a evita situația în care devine o „colonie” științifică, tehnologică, culturală. Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, România trebuie să-și creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic”, a declarat pentru adevărul.ro rectorul UBB, prof. univ. Daniel David.

Proiectul „dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB” este cofinanțat prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020. Acesta a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *