In vizor

UBB isi permite sa plateasca 1,7 milioane de euro pe o cladire. Cine a luat aceasta decizie?

Universitatea Babes-Bolyai a inceput negocierile pentru achizitionarea sediului bancii UniCredit Tiriac din centrul orasului, iar pretul de pornire este enorm, de 1,7 milioane de euro. In timp ce rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a declarat ca aceasta cladire este destinata Facultatii de Chimie, decanul de aici spune ca nu stie nimic de acest lucru. Universitatea intentioneaza sa plateasca acesti bani din fonduri proprii.

In 7 aprilie 2014, senatul Universitatii Babes-Bolyai a votat achizitionarea cladirii sediului UniCredit Tiriac Bank, de pe strada Motilor nr. 11. Valoarea negocierilor s-a stabilit, in acea hotarare, la 1.680.000 de euro. Intrebat de viitoarea destinatie a cladirii, rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a declarat, atunci, ca aici va functiona sediul Facultatii de Chimie, care are nevoie urgenta de o cladire in care sa functioneze.

„Imobilul din patrimoniul istoric in care functioneaza acum Facultatea de Chimie se afla in stare avansata de degradare. Este obligatoriu sa cumparam o cladire in care sa functioneze Facultatea de Chimie pana cand vom face reparatiile. In biroul unui academician de la Facultatea de Chimie a cazut tavanul, noroc ca totul s-a intamplat noaptea si nu a fost nimeni ranit. Pretul nu il stiu, se va negocia, dar banii sunt din fonduri proprii si din taxele studentilor”, a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Evenimentul Zilei.

Intr-un raspuns al UBB Cluj transmis redactiei noastre, se arata ca, intr-adevar, cladirea urmeaza sa fie platita din fondurile proprii ale universitatii.

Interesant este, insa, ca decanul Facultatii de Chimie, Gabriela Nemes, nu stie nimic de planurile conducerii UBB Cluj. Ea arata ca Facultatea de Chimie are sediu, doar ca, intr-adevar, ar trebui renovat.

„Cladirea din centrul orasului, din cunostinta mea, nu este corelata direct cu Facultatea de Chimie. Intr-adevar, pentru cladirea facultatii noastre trebuie gasita o solutie, pentru ca este o cladire mai veche si ar trebui reabilitata. Trebuie renovata, ca orice cladire. Are nevoie de interventii pentru a fi conforma. Dar nu stiu ca Facultatea de Chimie sa primeasca cladirea noua. Mai multe amanunte nu va pot da”, a declarat Gabriela Nemes.

In concluzie, Universitatea Babes-Bolyai isi permite sa plateasca 1,7 milioane de euro pe o cladire noua, in loc sa renoveze sediul Facultatii de Chimie, situat in imediata apropiere a Parcului Central.

Decizia de cumparare a imobilului a fost luata in Senatul UBB Cluj, iar hotararea este semnata de presedintele Senatului, profesorul Ioan Chirila si de secretarul Bekesi Reka.

“La sectiunea Diverse, Senatul a acordat aprobarea de principiu in vederea  achizitionarii imobilului situat in Cluj -Napoca, str. Motilor nr. 11”, se arata in minuta sedintei din 7 aprilie a Senatului UBB Cluj, fara alte precizari.

Potrivit publicatiei locale Gazeta de Cluj, de achizitia acestei cladiri s-a ocupat Ioan Bolovan, prorector pe achizitii si patrimoniu. Bolovan este membru PSD, iar negocierile pentru achizitionarea cladirii s-au purtat cu un apropiat al aceluiasi partid, Ion Tiriac, mai arata publicatia locala.

Universitatea Babes-Bolyai este, de departe, cea mai instarita institutie de invatamant din Transilvania. In proprietatea UBB se regasesc 41 de cladiri care au o suprafata construita de 77.507 de metri patrati.  Patrimoniul UBB este unul bogat: institutia are in proprietate majoritatea sediilor facultatilor, cateva camine studentesti, sali de sport, un bazin de inot si cantina, dar si patru apartamente in Sibiu. Restaurantele Piramida si Colegiul Academic (ultimul modernizat in 2008-2009) aduc profit universitatii. Profit fac si majoritatea constructiilor din Parcul Sportiv Dr. “Iuliu Hatieganu”, unde UBB are in proprietate peste 145.000 de metri patrati de teren. Aici, institutia detine Sala de Sport “Gh. Roman”, o sala de atletism, sala de jocuri “V. Geleriu”, un camin pentru bursierii straini cu o capacitate de 265 de locuri, construit in 2003, Caminul Juventus, care asigura locuri de cazare sportivilor de performanta ai universitatii si, nu in ultimul rand, complexul de natatie “Universitas”, inagurat in 2009, o investitie de 6 milioane de euro.

O adevarata “masina de fabricat bani” este si Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, o constructie de 6.000 de metri patrati care s-a ridicat intre 1995 si 2009. Multe cladiri au fost cumparate sau construite in ultimii ani de catre universitate, cum este cladirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, de pe strada Teodor Mihali, o parte modernizata pana in 2005 iar alt corp ridicat intre 2006-2009. Cubul Virtual “Avalon” este o alta cladire  noua, din 2010, in care UBB a investit 3 milioane de euro. Pe langa cele peste 40 de cladiri aflate in proprietate, majoritatea in Cluj-Napoca, UBB mai are in administrare alte zece cladiri, mare parte extensii universitare din celelalte orase unde institutia are facultati. Nici la capitolul “terenuri” UBB Cluj nu sta prost. Institutia detine un teren de 1.230 de metri patrati in centrul orasului, pe strada Clinicilor nr. 4-6, unde functioneaza Clinica Chirurgie II.

Un alt teren aflat in proprietate, de 2.541 de metri patrati, este situat pe strada Uliului din cartierul Grigorescu. La fel, un alt teren de 489 de metri patrati este detinut de institutie in cartierul Andrei Muresanu si un alt teren de 690 de metri patrati pe strada Crisan, aproape de centrul Clujului. In localitatea Belis, UBB are in proprietate un teren cu o suprafata generoasa de 11.850 de metri patrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *