In vizor

UBB Cluj a pierdut cateva mii de candidati la admiterile din ultimii cinci ani

Cea mai mare universitate din Transilvania, UBB Cluj, incepe, de luni, inscrierile pentru sesiunea de toamna la cele 21 de facultati. O analiza a numarului de candidati inscrisi in ultimii cinci ani la aceasta universitate arata ca acesta a scazut simtitor. Daca in 2010, la Universitatea Babes-Bolyai se inscriau in cele doua sesiuni de admitere peste 19.600 de candidati, anul trecut au fost 13.800. Universitatea a pierdut, in ultimii ani, cateva mii de candidati. Motivele sunt mai multe: scaderea natalitatii dupa anii ’90, promovabilitatea scazuta la examenul de Bacalaureat, dar si taxele de scolarizare, deloc de neglijat.

Daca in 2010, la facultatile Universitatii Babes-Bolyai se inscriau aproape 17.000  de tineri in sesiunea din iulie, anul acesta s-au inscris 14.600 de candidati. In ultimii cinci ani, cea mai mica prezenta la inscrierile UBB Cluj s-a inregistrat in 2013, cand au fost 11.568 de candidati. Scaderea numarului se poate vedea atat la nivel Invatamant cu Frecventa, cat si in cazul Invatamantului la Distanta.

Cat priveste sesiunea admiterii din luna septembrie, situatia este la fel. In 2010, la facultatile Universitatii Babes-Bolyai se inscriau 2.700 de tineri absolventi de liceu, pentru ca in 2014, sa fie cu o mie mai putini. Pentru sesiunea de toamna din acest an, inscrierile vor incepe in 7 septembrie.

Scaderea numarului de studenti din ultimii ani se poate observa si daca analizam cifrele pentru masterat. Astfel, in 2010, erau inscrisi, in total, peste 5.000 de studenti la diferitele specializari de masterat, in timp ce in 2014, numarul a scazut la 3.766 de candidati. Pentru anul acesta, inscrierile nu au inceput.

Fenomenul are cauze multiple. Una dintre ele este ponderea semnificativa a absolventilor de liceu care nu reusesc sa ia Bacalaureatul si care, din acest motiv, nu se pot inscrie la admiterea intr-o universitate. Spre exemplu, rata finala de promovare a sesiunii de toamna din acest an a Bacalaureatului este de 25,67%: 11.493 de absolventi de clasa a XII-a (din totalul celor 44.770 de candidati prezenti) au obtinut medii generale peste 6 si au promovat Bacalaureatul.

Taxele de solarizare ajung la 5.500 de lei pe an la UBB Cluj

Un alt obstacol este taxa de scolarizare, deloc neglijabila. In cazul UBB Cluj, taxele de scolarizare incep de la 2.000 de lei si ajung la 5.500 de lei. Spre exemplu, la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, taxa de scolarizare este de 3.500 de lei pentru specializarea Servicii si Politici de Sanatate. La Facultatea de Teatru si Televiziune, taxa de scolarizare este de 4.500 de lei pentru specializarea Artele Spectacolului, si de 5.500 de lei la specializarea Cinematografie, Fotografie, Media. La Facultatea de Drept, studentii trebuie sa plateasca o taxa de 3.600 de lei pe an.

Pe de alta parte, sociologii pun situatia si pe seama scaderii natalitatii dupa 1990.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *