Din oras

UBB cauta finantare prin crowdfunding

Scris de 304

De o luna si ceva, Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca si-a infiintat pe site o sectiune de crowdfunding. Se cer donatii pentru restaurarea frescei de la Auditorium Maximum, pentru inlocuirea calculatoarelor la BCU, amenajarea unui complex muzeal sau burse pentru scriitori. Singurul proiect care a avut succes real este cel de cercetare pentru obtinerea sangelui artificial.

Noua sectiune are doua tipuri de componente, cele din domeniul medical si cele de comunitate. Primul proiect postat este cel de reconditionare a frescei din sala Auditorium Maximum, propus de lect. univ. Annamaria Baciu, cea care a initiat proiectul. Dupa cum aceasta relateaza in filmuletul postat pe site, lucrarea se numeste “Istoria culturala a Transilvaniei” si a fost realizata de pictorul Costin Petrescu in 1939. 

“Marea compozitie a fost descoperita in urma unei ample actiuni de restaurare, desfasurate intre anii 1985 si 2000, actiune in urma careia peste 7 straturi de diferite vopsitorii si tencuieli au fost indepartate pentru a se recupera o pictura valoroasa. Trecerea timpului si expunerea la conditiile specifice unei sali de spectacol cum este cea din Auditorium Maximum a creat doua mari probleme care trebuie remediate. E vorba de remedierea efectelor violente ale luminii in partea de sus, iar in partea inferioara sunt degradari destul de serioase: lovituri, zgaraieturi din cauza folosirii ca sala de spectacole”, spune initiatoarea proiectului.  

“Actiunea in care suntem implicati, impreuna cu grupa de restaurare de la arta sacra a facultatii de teologie, va aduce la o forma apropiata de cea initiala aceasta perla a artei monumentale din Cluj. Va rog sa ne ajutati sa o aducem la acest stadiu”, adauga aceasta.

Proiectul are pana acum doua sustineri si a colectat 20 de lei din cei 10.000 cati ar fi nevoie. 

Al doilea proiect pentru care UBB doreste sa stranga fonduri este cel de amenajare amenajare a unui complex muzeal la UBB, despre care oficialii universitatii au mai vorbit, cu piese unicat in tara si in Europa, din domeniul mineralogiei, paleologiei, zoologie, etc.

“Sunt putine universitatile din aceasta parte a Europei care sa beneficieze de un patrimoniu muzeal atat de valoros ca cel existent la UBB. Muzeele de mineralogie, de paleontologie, de zoologie si de istorie universitara adapostesc o bogata zestre stiintifica ce ilustreaza traditia indelungata a acestei universitati”, spune in inregistrarea aferenta conf. univ. Ana Victoria Sima, directorul Directiei de Patrimoniu Cultural Universitar al UBB. 

Sunt invocate colectiile de meteoriti, de fluturi, de pietre pretioase si cea de vertebrate care include pana si un ou de dinozaur. 

“Pastrarea valorilor este importanta, dar la fel de importanta este deschiderea catre comunitate. Cunostintele pe care le contin aceste exponate nu pot ramane intre rafturi, ci ele trebuie puse in lumina, pentru ca oricine sa le poata vedea, iar colectiile muzeelor UBB sunt pe atat de valoroase, pe atat de putin cunoscute in comunitate”, adauga directorul. 

Sunt necesare, astfel, amenajari si dotari pentru siguranta si integritatea exponatelor, cat si pentru punerea lor in valoare, inclusiv in mediul virtual. 
Si aici sunt doar doua sustineri, iar suma colectata este de 150 de lei din 10.000 propusi. 

Urmeaza un proiect in care se doreste strangerea de fonduri pentru inlocuirea calculatoarelor existente in bibliotecile facultatilor din universitate cu altele mai performante. Inregistrarea postata aici include doar o scurta cuvantare a lui Doru Radosav, directorul  Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

“In proiectul pentru sprijinirea cu fonduri extrabugetare biblioteca isi are locul ei, in conditiile in care ea ofera principalele resurse de invatare si cercetare in UBB, si, de asemenea, ofera resurse si pentru celelalte institutii de invatamant din Cluj. BCU e o biblioteca informatizata, evaluata in doua randuri de echipe de specialisti din Europa, a primit acreditarile de biblioteca de standard European si, in virtutea acestor evaluariri, noi incercam sa dezvoltam tot ce inseamna procesul de informatizare si echipare a bibliotecii cu dotari si acces a cititorilor la resursele noastre. Apelul nostru se refera la dezvoltarea retelei de calculatoare si a numarului de licente pentru utilizatori. Intotdeauna, investitia in informatie e una din cele mai profitabile care se pot face in lumea noastra contemporana”, a explicat Radosav. 

Proiectul nu are nicio sustinere si nu s-a donat niciun leu pentru aceasta cauza.

Cel de-al patrulea proiect de pe platforma de crowdfunding a universitatii se numeste “Rezidente de creatie pentru scriitorii romani la UBB”, insa consta in acordarea unor burse pentru “scriitori prestigiosi si inca activi care pot aduce un plus vietii stiintifice si culturale a universitatii”.

“Una din modalitatile cele mai prestigioase prin care universitatile cu traditie din Occident imbogatesc viata culturala a regiunii/orasului/statului in care se afla sunt programele de tip Writers in Residence: universitatile acorda burse de creatie unor scriitori prestigiosi si inca activi, pentru a-si realiza/ completa un proiect in timp ce locuiesc in campusul universitatii respective, pe durata bursei. In acest timp, scriitorii participa activ la viata culturala si chiar stiintifica a universitatii. Dupa incheierea rezidentei, aportul universitatii este mentionat de acestia la publicarea proiectului astfel realizat, iar scriitorii raman intre promoterii respectivei universitati, prin diverse mijloace”, se arata aici. 

Bursele de creatie s-ar acorda anual, in urma unui concurs de selectie, pe o durata de 3 luni, pentru perioada octombrie – decembrie sau martie – mai a anului academic. 

A fost declarata o sustinere si s-au donat 10 lei din cei 13.600 de lei doriti. 

Singurul proiect pentru care sistemul de crowdunding se dovedeste eficient este cel de obtinere a sangelui artificial, postat de cercetatorul Radu Silaghi Dumitrescu. Pana acum, s-au strans 9.130 de lei din cei 10.000 de lei propusi.

Echipa de la UBB lucreaza la o reteta de sange artificial, mai exact un substitut de sange care contine o proteina din viermi marini si care s-ar dovedi util in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor accidente.

“Ceea ce facem in acest laborator si alte cateva este sa incercam sa producem niste solutii, amestecuri relativ simple bazate pe proteine care sa poata transporta oxigen in organism asa cum o face sangele. In mediul stiintific international, mai multe echipe incerca sa lucreze in aceasta directie. Pana acum experimentele, atunci cand au ajuns la teste implicand subiecti uman, nu a reusit. Ceea ce incercam noi in mod special aici este sa ne asiguram ca produsele acestea nu manifesta acele efecte secundare manifestate de produsele competitorilor nostri”, explica Silaghi-Dumitrescu intr-un filmulet. 

Fondurile vor fi folosite intr-un set de experimente cu animale de laborator, “pentru a verifica absenta efectelor secundare in preparate de baza de hemeritrina, si au ca tinta reactivi de analiza”. 

“Aceste proiecte erau in asteptare de mai multi ani, nu au beneficiat de alocari de fonduri, asa ca a fost gasita aceasta solutie care este platforma de crowdfunding. Noi speram ca lumea o va accesa, desi e o modalitate de strangere de fonduri mai noua in Romania. Suntem singura universitate din Romania care face asta, desi la institutiile in strainatate e ceva foarte utilizat si se doneaza fonduri considerabile. La noi, cand e vorba de donatii, e o problema de mentalitate”, a declarat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB. 

Donatiile in acest sistem ar avea avantajul ca au o modalitate simpla de plata a banilor, fara sa fie nevoie ca donatorii sa se prezinte la casierii, potrivit lui Farcas. Platforma urmeaza sa se dezvolte si sa fie imbunatatita.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE