Din oras

UBB cauta finantare prin crowdfunding

Scris de 304

De o luna si ceva, Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca si-a infiintat pe site o sectiune de crowdfunding. Se cer donatii pentru restaurarea frescei de la Auditorium Maximum, pentru inlocuirea calculatoarelor la BCU, amenajarea unui complex muzeal sau burse pentru scriitori. Singurul proiect care a avut succes real este cel de cercetare pentru obtinerea sangelui artificial.

Noua sectiune are doua tipuri de componente, cele din domeniul medical si cele de comunitate. Primul proiect postat este cel de reconditionare a frescei din sala Auditorium Maximum, propus de lect. univ. Annamaria Baciu, cea care a initiat proiectul. Dupa cum aceasta relateaza in filmuletul postat pe site, lucrarea se numeste “Istoria culturala a Transilvaniei” si a fost realizata de pictorul Costin Petrescu in 1939. 

“Marea compozitie a fost descoperita in urma unei ample actiuni de restaurare, desfasurate intre anii 1985 si 2000, actiune in urma careia peste 7 straturi de diferite vopsitorii si tencuieli au fost indepartate pentru a se recupera o pictura valoroasa. Trecerea timpului si expunerea la conditiile specifice unei sali de spectacol cum este cea din Auditorium Maximum a creat doua mari probleme care trebuie remediate. E vorba de remedierea efectelor violente ale luminii in partea de sus, iar in partea inferioara sunt degradari destul de serioase: lovituri, zgaraieturi din cauza folosirii ca sala de spectacole”, spune initiatoarea proiectului.  

“Actiunea in care suntem implicati, impreuna cu grupa de restaurare de la arta sacra a facultatii de teologie, va aduce la o forma apropiata de cea initiala aceasta perla a artei monumentale din Cluj. Va rog sa ne ajutati sa o aducem la acest stadiu”, adauga aceasta.

Proiectul are pana acum doua sustineri si a colectat 20 de lei din cei 10.000 cati ar fi nevoie. 

Al doilea proiect pentru care UBB doreste sa stranga fonduri este cel de amenajare amenajare a unui complex muzeal la UBB, despre care oficialii universitatii au mai vorbit, cu piese unicat in tara si in Europa, din domeniul mineralogiei, paleologiei, zoologie, etc.

“Sunt putine universitatile din aceasta parte a Europei care sa beneficieze de un patrimoniu muzeal atat de valoros ca cel existent la UBB. Muzeele de mineralogie, de paleontologie, de zoologie si de istorie universitara adapostesc o bogata zestre stiintifica ce ilustreaza traditia indelungata a acestei universitati”, spune in inregistrarea aferenta conf. univ. Ana Victoria Sima, directorul Directiei de Patrimoniu Cultural Universitar al UBB. 

Sunt invocate colectiile de meteoriti, de fluturi, de pietre pretioase si cea de vertebrate care include pana si un ou de dinozaur. 

“Pastrarea valorilor este importanta, dar la fel de importanta este deschiderea catre comunitate. Cunostintele pe care le contin aceste exponate nu pot ramane intre rafturi, ci ele trebuie puse in lumina, pentru ca oricine sa le poata vedea, iar colectiile muzeelor UBB sunt pe atat de valoroase, pe atat de putin cunoscute in comunitate”, adauga directorul. 

Sunt necesare, astfel, amenajari si dotari pentru siguranta si integritatea exponatelor, cat si pentru punerea lor in valoare, inclusiv in mediul virtual. 
Si aici sunt doar doua sustineri, iar suma colectata este de 150 de lei din 10.000 propusi. 

Urmeaza un proiect in care se doreste strangerea de fonduri pentru inlocuirea calculatoarelor existente in bibliotecile facultatilor din universitate cu altele mai performante. Inregistrarea postata aici include doar o scurta cuvantare a lui Doru Radosav, directorul  Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

“In proiectul pentru sprijinirea cu fonduri extrabugetare biblioteca isi are locul ei, in conditiile in care ea ofera principalele resurse de invatare si cercetare in UBB, si, de asemenea, ofera resurse si pentru celelalte institutii de invatamant din Cluj. BCU e o biblioteca informatizata, evaluata in doua randuri de echipe de specialisti din Europa, a primit acreditarile de biblioteca de standard European si, in virtutea acestor evaluariri, noi incercam sa dezvoltam tot ce inseamna procesul de informatizare si echipare a bibliotecii cu dotari si acces a cititorilor la resursele noastre. Apelul nostru se refera la dezvoltarea retelei de calculatoare si a numarului de licente pentru utilizatori. Intotdeauna, investitia in informatie e una din cele mai profitabile care se pot face in lumea noastra contemporana”, a explicat Radosav. 

Proiectul nu are nicio sustinere si nu s-a donat niciun leu pentru aceasta cauza.

Cel de-al patrulea proiect de pe platforma de crowdfunding a universitatii se numeste “Rezidente de creatie pentru scriitorii romani la UBB”, insa consta in acordarea unor burse pentru “scriitori prestigiosi si inca activi care pot aduce un plus vietii stiintifice si culturale a universitatii”.

“Una din modalitatile cele mai prestigioase prin care universitatile cu traditie din Occident imbogatesc viata culturala a regiunii/orasului/statului in care se afla sunt programele de tip Writers in Residence: universitatile acorda burse de creatie unor scriitori prestigiosi si inca activi, pentru a-si realiza/ completa un proiect in timp ce locuiesc in campusul universitatii respective, pe durata bursei. In acest timp, scriitorii participa activ la viata culturala si chiar stiintifica a universitatii. Dupa incheierea rezidentei, aportul universitatii este mentionat de acestia la publicarea proiectului astfel realizat, iar scriitorii raman intre promoterii respectivei universitati, prin diverse mijloace”, se arata aici. 

Bursele de creatie s-ar acorda anual, in urma unui concurs de selectie, pe o durata de 3 luni, pentru perioada octombrie – decembrie sau martie – mai a anului academic. 

A fost declarata o sustinere si s-au donat 10 lei din cei 13.600 de lei doriti. 

Singurul proiect pentru care sistemul de crowdunding se dovedeste eficient este cel de obtinere a sangelui artificial, postat de cercetatorul Radu Silaghi Dumitrescu. Pana acum, s-au strans 9.130 de lei din cei 10.000 de lei propusi.

Echipa de la UBB lucreaza la o reteta de sange artificial, mai exact un substitut de sange care contine o proteina din viermi marini si care s-ar dovedi util in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor accidente.

“Ceea ce facem in acest laborator si alte cateva este sa incercam sa producem niste solutii, amestecuri relativ simple bazate pe proteine care sa poata transporta oxigen in organism asa cum o face sangele. In mediul stiintific international, mai multe echipe incerca sa lucreze in aceasta directie. Pana acum experimentele, atunci cand au ajuns la teste implicand subiecti uman, nu a reusit. Ceea ce incercam noi in mod special aici este sa ne asiguram ca produsele acestea nu manifesta acele efecte secundare manifestate de produsele competitorilor nostri”, explica Silaghi-Dumitrescu intr-un filmulet. 

Fondurile vor fi folosite intr-un set de experimente cu animale de laborator, “pentru a verifica absenta efectelor secundare in preparate de baza de hemeritrina, si au ca tinta reactivi de analiza”. 

“Aceste proiecte erau in asteptare de mai multi ani, nu au beneficiat de alocari de fonduri, asa ca a fost gasita aceasta solutie care este platforma de crowdfunding. Noi speram ca lumea o va accesa, desi e o modalitate de strangere de fonduri mai noua in Romania. Suntem singura universitate din Romania care face asta, desi la institutiile in strainatate e ceva foarte utilizat si se doneaza fonduri considerabile. La noi, cand e vorba de donatii, e o problema de mentalitate”, a declarat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB. 

Donatiile in acest sistem ar avea avantajul ca au o modalitate simpla de plata a banilor, fara sa fie nevoie ca donatorii sa se prezinte la casierii, potrivit lui Farcas. Platforma urmeaza sa se dezvolte si sa fie imbunatatita.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 10 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 11 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 12 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 12 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 13 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 14 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 16 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 16 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 16 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE