Sport

U Cluj, la ceas aniversar: 104 ani de când s-a născut cea mai frumoasă poveste din fotbalul românesc

În urmă cu exact 104 ani, la câteva luni de la Marea Unire, într-o seară de noiembrie din Clujul interbelic, s-a născut cea mai frumoasă poveste din fotbalul românesc.

Pe 23 noiembrie 1919, în presa clujeană apărea îndemnul:„𝒄𝒖 𝒄𝒂̆𝒍𝒅𝒖𝒓𝒂̆ 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒊𝒐𝒕𝒊𝒄𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒇𝒊𝒆𝒔̦𝒕𝒆𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒕𝒂̂𝒏𝒂𝒓 𝒖𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂𝒓 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏 𝒔𝒂̆-𝒔̦𝒊 𝒕̦𝒊𝒏𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒐 𝒔𝒇𝒂̂𝒏𝒕𝒂 𝒅𝒂𝒕𝒐𝒓𝒏𝒊𝒕̦𝒂 𝒅𝒆 𝒂 𝒔𝒆 𝒊̂𝒏𝒔𝒄𝒓𝒊𝒆 𝒊̂𝒏 𝒍𝒊𝒔𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒊𝒗𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒆 𝒂𝒇𝒍𝒂̆ 𝒍𝒂 𝑺𝒆𝒄𝒓𝒆𝒕𝒂𝒓𝒊𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑼𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂𝒕𝒊𝒊.”
Poreclit Șepcile roșii, clubul Universitatea Cluj a fost fondat în noiembrie 1919 de către Societatea Sportivă a Studenților Români Universitari din Cluj, al cărei președinte era doctorul Iuliu Hațieganu.

Participând în prima divizie încă de la introducerea sistemului divizionar în 1932, clubul și-a petrecut mai bine de jumătate din istorie jucând în primul eșalon, însă nu a câștigat niciodată titlul național. Cea mai bună performanță o reprezintă finala chiar din acel sezon, 1932-1933, pentru titlul de campioană, pierdută însă în fața echipei Ripensia Timișoara. A jucat șase finale ale Cupei României, câștigând trofeul în sezonul 1964–65 după o victorie cu 2–1 în fața lui Dinamo Pitești, actuala Argeș Pitești. În consecință, echipa s-a calificat în prima ei competiție europeană, Cupa Cupelor 1965-1966, acolo unde a fost eliminată în runda a doua de către Atlético Madrid.

Culorile clubului, alb și negru, au fost alese de Mihai Tripa și Andrei Suciu, studenții care au achiziționat primul echipament pentru echipă. Încă de la înființare, Studenții își desfășoară meciurile de acasă pe stadionul din parcul central al orașului. A făcut excepție doar perioada 1940-1945, când clubul s-a mutat la Sibiu din cauza Dictatului de la Viena.

Anii au trecut, iar echipa „studenților” a crescut și a înrădăcinat în inima orașului o idee, o cultură și un spirit care a rezistat peste războaie și epoci întunecate. Acest spirit este mai viu ca oricând datorită sutelor de mii de suflete care îndrăgesc și susțin Universitatea Cluj.
Azi este ziua tuturor celor care iubesc Universitatea și transmit această dragoste din generație în generație.

𝐋𝐚 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐢 𝐚𝐧𝐢, ”𝐔”!