Focus

TVA de 5% pentru căldură de anul viitor. O măsură fără efecte benefice pentru consumatorii casnici

Scris de 423

Costul energiei termice pentru populație ar urma să fie mai mic începând cu 1 ianuarie 2019, iar aceasta deoarece cota pe valoarea adăugată (TVA) se va reduce de la 19%, cât este în prezent, la 5%. Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ aprobat de curând de Parlament și trimis spre promulgare președintelui țării. Ce valoare va avea această reducere a costurilor, dacă prețul energiei electrice și al gazelor naturale va crește simultan? Guvernul Ponta a redus, pe 1 septembrie 2013, taxa pe valoare adăugată la făină și pâine de la 24 la 9%. Atunci, efectele reducerii erau apreciate în mod diferit: Guvernul anunța scăderea evaziunii fiscale, consumatorii s-au bucurat de un preț mai mic la pâine doar pentru un scurt timp.

Am încercat să aflăm cum este apreciată adoptarea unei asemenea măsuri de către reprezentanții Regiei de Termoficare Cluj.

Cum va fi resimțită reducerea TVA de către cetățeni?

Deocamdată să vedem ce conține legea în mod exact și după aceea ne vom putea pronunța. Deocamdată sunt dezabteri care nu sunt finalizate așa că nu putem face comentarii pe această temă. Nu putem să ne dăm cu părerea până lucrurile nu sunt finale și clare”, a declarat directorul economic al Regiei Autonome de Termoficare Cluj, Ioan Moldovan.

Iar dacă, de la 1 ianuarie 2019, prețul gazelor și al energiei electrice vor crește simultan, va mai fi resimțită reducerea cotei de TVA la energia termică?

Efectele sunt de foarte multe feluri, cresc prețuri la unele, la altele scad, iar ceea ce vede omul este un cumul al tuturor factorilor, care sunt divergenți. Nu știu cu cât va crește prețul la gaz, dacă va crește în asemenea măsură încât anulează acest efect, atunci nu știu cum va fi”, a conchis Moldovan.   

Proiectul de lege pentru completarea Legii Serviciului Public de Alimentare cu energie termică nr. 325/2006, ce a fost adoptat recent de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de semnătura lui Klaus Iohannis și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, pe lângă multe alte modificări aduse legislației privind alimentarea cu energie termică, propunerea legislativă prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație. Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice, de la 1 ianuarie 2019, cota redusă de TVA de 5%. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.

O altă măsură prevăzută în proiectul de lege adoptat se referă la debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare. Acestea nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind ”zone unitare” de încălzire, prin astfel de sisteme centralizate. 

Întrebarea care rămâne însă, se referă la modul în care va fi resimțită această reducere de către consumatorii casnici. Dacă reducerea TVA la 5% a agentului termic va intra în vigoare în prima zi a anului viitor, concomitent cu alte scumpiri, se prea poate ca efectele să rămână nesemnificative pentru cetățeni.

În mod similar, după reducerea cotei de TVA la pâine, de la 24% la 9%, măsură care a fost adoptată de Guvernul Ponta la 1 septembire 2013, efectele au fost resimțite în mod contradictoriu. Atunci, reprezentanții Guvernului anunțau reducerea evaziunii fiscale.

În același timp, consumatorii observaseră o creștere a prețului la produsele da panificație prealabilă scăderii TVA, astfel încât, reducerea prețului final, după intrarea în vigoare a legii, a fost unul nesemnificativ. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 2 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 3 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 5 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 5 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 6 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 7 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 17 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 22 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 23 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 23 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 23 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE