Sanatate

Tusea – un reflex natural

Tusea este un reflex – exact ca si respiratia -, o cale de a va proteja plamanii impotriva iritantilor. Cand caile respiratorii, numite bronhii, au in interior secretii, tusiti pentru a elibera aceste cai, in asa fel incat sa respirati mai usor. O tuse discreta este ceva obisnuit si chiar sanatos, ca o metoda de mentinere a cailor respiratorii libere.

 

 

Totusi, tusea puternica si persistenta va poate irita caile respiratorii. Tusea frecventa determina constrictia bronhiilor. Aceasta modificare poate irita mucoasa sau “peretele” interior al cailor respiratorii.

 

 

Ce determina tusea? Tusea este frecvent un simptom de infectie virala a tractului respirator superior, adica o infectie a nasului, sinusurilor sau a cailor repiratorii. Un guturai sau o gripa sunt exemple simple. Propria cavitate de rezonanta a vocii poate inflama (afectiune a se numeste laringita) detrminand raguseala, care va poate influenta capacitatea de a vorbi. Tusea poate fi rezultatul unei irigatii faringiene data de scurgerea mucusului de-a lungul gatului (o afectiune numita secretie postnazala).

 

 

Tusea debuteaza cand un iritant stimuleaza unul dintre receptorii tusei de la nivelul nasului, gatului sau pieptului. Receptorul trimite un mesaj catre centrul cerebral al tusei, semnalizand organismului sa tuseasca. Dupa ce inspirati, epigoda si corzile vocale se inchid strans, blocand aerul in plamani. Muschii abdominali si tarcici se contracta puternic, impingand impotriva diafragmului. In sfarsit, corzile vocale si epiglota se deschid brusc, permitand aerului blocat sa rabufneasca.

 

 

Simptomul de tuse apare si in afectiuni cornice. Persoanele care au alergii si astm au accese de tuse involuntara, ca fumatorii. Iritantii din mediu, precum smogul, fumatul pasiv si aerul rece sau uscat pot determina tusea. Cateodata, tusea este provocata de intoarcerea acidului gastric in esofag, sau mai rar, in plaman. Aceasta afectiune este numita reflux gastro-esofagian. De asemenea, unele persoane deprind un obicei de a tusi.

 

 

Modalitati de ingrijire:

 

 

–    Beti cantitati suficiente de lichide. Aceasta va ajuta sa va mentineti faringele fara de secretii. Beti apa sau sucuri de fructe – nu bauturi carbogazoase sau cafea.

–    Folositi un umidificator. Aerul din locuinte poate deveni foarte uscat, mai ales in timpul iernii. Aerul uscat irita gatul cand sunteti racit. Folosirea unui umidificator pentru aer, va poate usura respiratia.

 

 

–    Mierea, bomboanele de tuse sau pastilele pentru gat va pot ajuta sa calmati o iritare simpla a gatului si sa preveniti tusea daca gatul este uscat sau inflamat. Incercati sa beti o ceasca de ceai indulcit cu miere.
–    Incercati expectorante, medicamente care va ajuta sa curatati gatul de mucus (“a expectora” inseamna “ a scuipa”). Expectorantele pot si ajuta la ameliorare, intr-o oarecare masura, a durerii.

 

 

–    Folositi antitusive, accesibile atat in forma lichida, cat si de comprimate. Ele actioneaza pe aria cerebrala care controleaza reflexul de tuse. Versiuni de astfel de produse cu actiune usoara, fara prescriptie  medicala, sunt accesibile in farmacii; versiunile mai eficace sunt accesibile numai cu prescriptie medicala.
–    Daca tusea este determinata de refluxul acizilor gastrici, incercati sa ridicati capatul patului cu 10-15 cm. De asemenea, evitati alimentele si lichidele cu 2-3 ore inainte de culcare.

 

 

–    Consulati un medic daca tusea dureaza mai mult de 2-3 saptamani sau daca se asociaza febra, dificultate din ce in ce mai mare la respiratie sau expectoratie (flegma) sangvinolenta. Controlul tusei cornice implica o examinare atenta.

 

 

Umidificatorii casnici  din interior pentru aerul uscat pot fi sursa de bacterii si fungi. Pentru a minimaliza multiplicarea acestora, luati urmatoarele masuri:

 

 

–    schimbati apa zilnic. Goliti rezervorul si uscati suprafata interioara cu un prosop moale. Apoi reumpleti-l cu apa curata;
–    unele produse necesita folosirea apei distilate. Apa de la robinete contine minerale care creeaza medii de multiplicare a bacteriilor. Cand se imprastie in aer, aceste minerale dau frecvent aparenta unui praf alb pe mobile;
–    dezinfectati umidificatorul o data la 1-2 saptamani. Goliti rezervorul. Umpleti-l cu o solutie de o lingurita de clor la 3-4 l de apa. Lasati solutia sa actioneze timp de 20 de minute si apoi goliti rezervorul. Clatiti vasul pana nu mai simtiti mirosul de clor;
–    mentineti umiditatea intre 30-50 %. Nuveluri mai mari de 60 % pot determina o cresterea a hidratarii. Cand aburii se condenseaza pe suprafete, pot creste bacterii si fungi. Verificati periodic umiditatea cu higrometru, accesibil la magazinul local de feronerie;
–    urmati instructiunile producatorului pentru curatarea cu regularitate a umidificatorului, pentru a impiedica inmultirea bacteriilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version