Din oras

Turnurile bisericilor clujene, neexploatate turistic. Accesul vizitatorilor este limitat sau inexistent

Doua dintre cladirile cel mai des fotografiate de catre turistii ce trec prin Cluj-Napoca sunt Catedrala Mitropolitana Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail. Dincolo de a fi puncte de atractie arhitecturala, ele sunt ofertante din punctul de vedere al oportunitatii de a vedea orasul altfel. Din pacate, insa, cele doua turnuri nu sunt disponibile vizitarii decat in anumite situatii.

De la demisol in turn

Probabil ca anul viitor acesta va fi traseul turistului sau al clujeanului care va intra in Catedrala Ortodoxa. In prezent, turnul ei este in renovare si reproiectat, astfel incat sa permita accesul si publicului care deocamdata nu dispune de acest drept.

„El nu a fost niciodata gandit sa fie deschis accesului public. Si cu atat mai putin acum, intrucat turnul e in santier, se monteaza mozaicul pentru cupola centrala si, practic, nu e accesibil. Dar avem in proiect, ca dupa ce se incheie lucrarile, cel putin zona centrala a catedralei mozaic sa fie intr-un fel sau altul amenajat si publicului”, a declarat pentru Ziar de Cluj purtatorul de cuvant al Mitropoliei, Bogdan Ivanov.

Foto: Crestinortodox.ro

Sunt, totusi, cateva situatii exceptionale care au permis vizitatorilor curiosi sa ajunga si in turn.

„Pana acum am permis accesul grupurilor de studenti de la arhitectura sau fotografilor care au dorit asta, dar numai insotiti de personalul nostru de la Catedrala”, ne-a informat preotul Ivanov. 

Cu toate acestea, Catedrala continua sa atraga turisti si pentru tezaurul de arta veche romaneasca pe care-l adaposteste la subsol. Acesta poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 10 si 17 pe care Bogdan Ivanov il recomanda cu drag.

„Dar, pana atunci, e demisolul catedralei care e un obiectiv turistic foarte important. Acolo este program de marti pana duminica, de la ora 10 la ora 17. E unul dintre cele mai frumoase colectii de arta veche romaneasca din zona asta. De fapt, de la noi din tara”, a completat el.

Posibilitatea unui lift

Un caz interesant in ceea ce priveste situatia turnurilor bisericilor este cel al Bisericii Evanghelice din Bistrita. In urma incendiului din 2008, turnul a fost refacut si deschis publicului pentru vizite. Mai mult, odata cu aceasta renovare, a fost posibila si functionarea unui lift pentru facilitarea urcarii.

Foto: Citynews.ro

Aceasta modificare de functionare a unui lift nu este posibila, din pacate, si in cazul Bisericii Sfantul Mihail.

„Nu cred ca va fi un lift aici pentru ca este prea periculos”, a declarat administratorul Krisztofer Oros pentru Ziar de Cluj.

De altfel, asemenea Catedralei Ortodoxe, accesul la turn este interzis din motive de renovare.

„Nu tinem permanent deschis. Balustrada de sus trebuie schimbata. Turnul este in curs de proiectare pentru restaurare si principalul motiv asta e”, a mai subliniat Oros.

Cu toate acestea, sansele pentru a urca in turn sunt ceva mai mari decat in cazul celei dintai. Desi nu au un program fix, grupurile mai mari pot sa ceara si sa obtina permisiunea de urca in turn.

„Eventual daca este un grup, poate intreaba aici, la noi, sau la telefon si paznicul sau cine este de serviciu, va deschide”, a mai adaugat el.

Cei dornici ar trebui insa sa se grabeasca deoarece in perioada iernii sansa accesului la turn e si mai redusa.

,,Nu exista un numar fix de oameni care sa fie lasati sa urce, oricum deodata nu pot sa urce 50 de persoane. Un grup de 10-15 persoane maxim, restul asteapta, iar iarna de obicei nu se deschide, e si mai periculos, grupurile vin de obicei in perioada verii”, a incheiat acesta.

De obicei de Zilele Clujului si de Zilele Culturale Maghiare turnul Bisericii Sf. Mihail este vizitabil .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *