Din oras

Turnul Pompierilor reintra in circuitul turistic al Clujului. Candva intre 2014-2020

Turnul Pompierilor este o ruina in asteptarea fondurilor europene. Reprezentantii Primariei vor sa acceseze fonduri europene si sa il repuna in circuitul turistic al Clujului. Candva pana in 2020.

Construit in anul 1574, Turnul Pompierilor, din apropierea Pietei Mihai Viteazu, avea la inceput un rol de aparare, iar ulterior un punct de observare al incendiilor din oras. A fost una dintre cele mai inalte cladiri la acea vreme – 7 etaje. Cladirea monument istoric a fost ridicata in a doua incinta medievala de aparare a orasului si avea denumirea de Poarta Mica din ulita Sapunului. Ulterior a purtat denumirea de Turnul Lacatusilor deoarece se afla in grija breslei acestora. In secolul al XIX-lea a fost cedat pompierilor.

Dupa ce a fost concesionat in anul 1997 pe o perioada de 25 de ani Federatiei Nationale a Pompierilor Civili, Turnul Pompierilor a revenit sub patronajul Primariei Cluj-Napoca la sfarsitul lui 2011 pe motiv ca FNPC nu a respectat termenii concesionarii. FNPC se angaja la vremea respectiva sa intretina monumentul istoric si sa deschida aici un muzeu al pompierilor. Din pacate asa-zisul muzeu a functionat doar 3 ani intre 1998 si 2001, avand aproximativ 170 de exponate, iar amenajarile si intretinerea s-au rezumat doar la zugravirea interioara a turnului.

In prezent constructia este o ruina in asteptarea fondurilor europene.

„De cand am  preluat Turnul Pompierilor s-a facut un studiu de prefezabilitate in vederea realizarii unui centru de cultura urbana si punct de observare a orasului. Odata cu deschiderea liniilor de finantare pe 2014-2020 Turnul Pompierilor va intra intr-un program de reabilitare si va fi redeschis publicului larg”, a declarat Ovidiu Campean, director in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version