Din oras

Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului

Turnul Pompierilor din buricul târgului de 5 stele a devenit loc de belvedere spre nemuncă și impotență administrativă, spre vomă, rahat și sticle sparte, de când pe strada Tipografiei a fost instalat șantierul lenei, pe care nu se vede picior de muncitor aproape niciodată.

Ceea ce ar trebui să fie un reper al Clujului istoric reprezintă, în aceste zile, doar o rușine. Priviți cum arată turnul din Centrul orașului, ciuruit de virusul (ne)muncii în bătaie de joc, pe bani publici:

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018. Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei. Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.

Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar trebui să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului ar urma să fie restaurate; se vor adăuga însă și elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul vechii piramide de sticlă se vor realiza două niveluri, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Când se vor realiza toate acestea, rămâne de văzut, pentru că deocamdată țipenie de muncitor nu există pe acest șantier-fantomă. Pe panoul informativ este trecută, ca dată de finalizare, februarie 2021, însă lucrările bat pasul pe loc.

Directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, declara pentru Transilvania Reporter, în ianuarie 2019, că „stadiul lucrărilor e la 12%, iar turnul refăcut va fi dat în folosință până la sfârșitul anului curent”. „Anul curent” a devenit anul trecut, iar vorbele lui Ovidiu Cîmpean au rămas doar vorbe.

„Termenul de executare a lucrărilor este de doi ani, dar avem promisiuni ferme de la constructor că vor fi gata până la sfârșitul acestui an”, a declarat Cîmpean, citat de Transilvania Reporter, în ianuarie 2019. Lucrările sunt executate de firma italiană Research Consorzio Stabile. Promisiunile ferme ale constructorului au rămas, la fel ca turnul, în aer. Iar șantierul, odată cu turnul, se degradează vizibil de la o lună la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *