Rautacisme

Turnul Pompierilor a fost inaugurat: „Clujul istoric prinde viață și face parte din circuitul turistic european! Clujenii își pot face selfie din noul punct de belvedere”

Încă un obiectiv de însemnătate istorică a fost modernizat de autoritățile locale prin intermediul fondurilor europene. Turnul Pompierilor devine noul loc de belvedere preferat al clujenilor. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost prezent la momentul inaugural și a susținut că prin realizarea acestei investiții Clujul turistic intră în circuitul european.

„Am reușit, împreună cu echipa de specialiști din Primărie, alături de Ovidiu Câmpeanul, care este responsabil de acest proiect, să finalizăm lucrările într-un timp record.

Acum, după o modernizare ca la carte pe baza fondurilor europene, clujenii pot beneficia de un nou punct de belvedere de unde își pot face selfie ori de unde pot admira Clujul european din anul 2021”, a declarat primarul Emil Boc. 

Un nou loc de belvedere și un reper al Clujului istoric

Și Ovidiu Câmpeanul, director în Primărie și responsabil de proiectele pe fonduri europene, a ținut să remarce noile facilități pe care la va oferi acest punct de atracție proaspăt modernizat:

„Turnul Pompierilor a reprezentat o prioritate încă din anul 2012, când se lucra la conceptul de realizare a acestui turn.

Destinația este asemănătoare cu cea a Turnului Croitorilor, aceea de centru de cultură urbană. 

Aici vor putea fi organizate expoziții, evenimente, fiind amenajată și o zonă de observație a centrului istoric al orașului”, a declarat cu prilejul inaugurării Ovidiu Cîmpeanul, director în Primărie și responsabil de proiect. 

La eveniment au participat și câțiva funcționari din administrația locală, dar și primii clujeni care au putut admira interiorul modern al Turnului Pompierilor și, desigur, nu au uitat să își facă un selfie. 

„Primăria Cluj-Napoca a demonstrat încă o dată că fondurile europene sunt ale clujenilor, că pe baza acestui sprijin echipa de specialiști a reușit să modernizeze încă un obiectiv cu o puternică însemnătate istorică care va aduce mai mulți turiști în Cluj, aspect ce va face posibilă recuperarea investiției. 

Clujenii se pot bucura de o calitate a vieții mai bună odată cu modernizarea Turnului Pompierilor, iar acesta intră în circuitul turistic european. 

Clujul își continuă avansul digital, verde și rezilient”, a conchis Emil Boc.  

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării Turnului Pompierilor. 

Implementarea proiectului câștigător a fost realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Lucrările de reabilitare au demarat 2018.

Termenul de finalizare a proiectului a fost de doi ani. Din cauza pandemiei, finalizarea proiectului a fost amânată initial în decembrie 2020, apoi februarie 2021. 

Ultimul termen înaintat de Primărie pentru încheierea lucrărilor a fost Aprilie 2020. 

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018. Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei. Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.

Acum, după modernizare, Turnul Pompierilor găzduiește un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. De aici, clujenii își pot face selfie. 

Desigur, în cadrul vizitelor trebuie respectate toate condițiile specifice pandemiei, purtatul măștii, dezinfectatul de mâini și distanțarea socială.

Monumentul istoric cu origini în secolul XV este un adevărat obiectiv turistic al Clujului și va putea găzdui recitaluri muzicale, spectacole „la înălţime”, sub o oglindă uriaşă în care se reflectă atât evenimentele în desfăşurare, cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care a fost restaurat, permite vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version