Din oras

Turnul de 12 etaje al lui Iosif Pop ii oripileaza pe clujeni

Europa Business Center, “mastodontul” de 12 etaje construit de Iosif Pop si Matei Miko pe strada Constanta, este aproape gata. Desi cladirea a fost autorizata inca din 2012, inaltimea nepotrivita acesteia ii oripileaza abia acum pe clujeni. Cele 12 etaje de birouri si spatii comerciale se potrivesc ca nuca-n perete in zona de case din centrul Clujului.

Autorizatia pentru construirea Europa Business Center a fost emisa in 2012 de Primaria Cluj-Napoca, regimul de inaltime admis fiind 2S+P+12E.
Arhitectul Eugen Panescu s-a referit la aceasta ca la un “abuz urbanistic”.  Cu toate acestea, abia acum se poate vedea cu ochiul liber cat de exagerat este regimul de inaltime autorizat in urma cu trei ani. Cele 12 etaje umbresc orice casa din imediata apropiere, iar diferenta de inaltime dintre aceasta si celelalte cladiri este foarte mare. “Mastodontul” din beton si sticla ii oripileaza chiar si pe urbanisti.

“Acea cladire de pe coltul strazii Ploiesti cu Constanta nu este nimic decat un abuz urbanistic greu de crezut si care va produce multe neplaceri cand va ajunge pana la etajele care au fost aprobate”, a declarat arhitectul Eugen Panescu, cu ocazia unei sedinte a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, de anul trecut.

Desi ar trebui sa fie gata abia anul viitor, constructorii au reusit sa ridice deja cele 12 etaje, imobilul fiind  in acest moment la stadiul de finisaje.
Iosif Pop a declarat pentru Ziar de Cluj ca inaugurarea Europa Business Center va fi realizata in vara acestui an. De asemenea, exista deja intelegeri cu diferiti clienti pentru ocuparea spatiilor de birouri.

Cladirea va avea aproape 9.000 de metri patrati pentru spatiile de birouri si pentru cele comerciale si 75 de locuri de parcare. Pop sustine ca acestea sunt suficiente, numarul depasind cerintele impuse de autoritatile locale, pentru cladirile de birouri.

“Mai mult, exista in imediata apropiere un parking mare (Leul, n.r.), care in buna masura nu este foarte ocupat, asa ca le facem putin business si lor”, adauga investitorul.

Cat priveste regimul de inaltime, Iosif Pop sustine ca nu este unul exagerat.

“In jur au fost mai multe cladiri, maghernitele vechi s-au transformat in cladiri moderne. Inclin sa cred si sper ca se va intampla – poate in pasi mai putin repezi – ca in zona aceea Clujul sa aiba un adevarat centru financiar-bancar. Adica cladiri cu vizibilitate, cu standard occidental si care sa reprezinte Clujul altfel. Din punct de vedere a arhitecturii istorice, zona nu este afectata deloc, cladirea este inafara zonei protejate”, arata acesta.

Europa Business Center este construita de Imoinvest si Imofinance, iar in spatele investitiei este Iosif Pop – cel care este si fondatorul Consiliului Civic Local si care a fost intotdeauna o voce critica la adresa abuzurilor administratiei publice, inclusiv cele urbanistice – alaturi de omul de afaceri Matei Miko, printre altele patronul Transilvania Fashion si organizatorul Balului Operei.

Dupa acelasi model si la aceeasi inaltime, Primaria Cluj-Napoca a autorizat, anul trecut, un turn de 12 etaje, care va fi construit de senatorul PDL Alin Tise. Turnul lui Tise urmeaza sa fie construit in imediata apropiere a Europa Business Center.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *