Din oras

Turisti, vizitati orasul Cluj! Vezi cum era promovat orasul in perioada comunista

In anii comunismului, in perioada de “lux”, asa cum erau denumite mai toate serviciile pentru turisti, Clujul isi intampina vizitatorii cu restaurante, cafenele, cofetarii si magazine. Adresele lor erau insirate pe anunturile publicitare “agresive”, care sugerau ca orasul de pe Somes e un “must see” al Romaniei. Astazi, din fala de altadata au ramas doar cateva locatii care isi duc, batrane, numele mai departe

“Turisti, vizitati orasul Cluj! Pentru popasul dumneavoastra va propunem cateva adrese utile”, asa era promovat Clujul la sfarsitul anilor ’70, atunci cand in orice cofetarie se puteau gasi prajituri si in orice magazin alimentar, paine.

“Reclama e de la sfarsitul anilor ’60 – inceputul anilor ’70. Din ’68 pana in ’74 orasul s-a numit Cluj, apoi  Cluj-Napoca. Imi aduc aminte de “Urania”, unde nu aveam voie sa intram prin ‘68-’69, dar ne mai strecuram la cate o cafea. La fel faceam si la “Tineretului”, care s-a transformat, mult mai tarziu, in Arizona. Acum e inchis, cu anunt pe usa ca se inchiriaza sau se vinde”, isi aduce aminte Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipala de Cultura.

Din celebrele restaurante de demult, doar “Beraria Ursus” a mai ramas in picioare, astazi cu acelasi nume, dar alta ocupatie – ciorbele si gratarele au fost inlocuite cu bere la draft si wiskey scump. “Metropol” si “Intim” s-au inchis de ani buni. In locul lor stau astazi pizzeria Gente si restaurantul Matei Corvin. 

Nici cofetariile laudate pe pliantele publicitare nu mai exista astazi. Cu exceptia “Cofetariei Carpati”, adevarat simbol al Clujului, niciuna nu mai sta in picioare. “Urania” s-a transformat in bar cu lichioruri ieftine si pacanele, iar de “Tineretului”, “Moca-Bar” si “Opera” n-a mai auzit nimeni de foarte mult timp.

Urania s-a trasformat din cofetarie renumita in bar cu pacanele 

“In anii ’70 era o relativa prosperitate in tara, atunci isi permiteau sa faca reclame la restaurant si cofetarii. In alimentare gaseai paine si cu 10 minute inainte de ora inchiderii, gaseai tot felul de prajituri si inghetate. Mi-am notat asta in jurnalul pe care il tineam in vremea aia: in anii ’70 gaseai de toate. Reclama e ceea ce numim acum “agresiva”, dar nu poate fi nicidecum din anii ’80, cand era dezastru in toata tara”, explica istoricul Vasile Lechintan.

Aici functiona, pe vremuri, restaurantul Metropol

Dintre cele 6 magazine de neratat in Clujul anilor 70, doar unul mai poate fi vizitat astazi – “Sora” s-a transformat din “supermagazin alimentar” in “shopping center” odata cu anii. “Sanda”, “Bijuterii Artizanat”, “Select”, “Auto-Moto” si “Turist” s-au inchis demult. 

Dupa zeci de ani de functionare, Cofetaria Carpati a devenit un simbol al Clujului 

Foto: Eugen Olariu, facebook.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *