Din oras

Turisti, vizitati orasul Cluj! Vezi cum era promovat orasul in perioada comunista

Scris de 1,508

In anii comunismului, in perioada de “lux”, asa cum erau denumite mai toate serviciile pentru turisti, Clujul isi intampina vizitatorii cu restaurante, cafenele, cofetarii si magazine. Adresele lor erau insirate pe anunturile publicitare “agresive”, care sugerau ca orasul de pe Somes e un “must see” al Romaniei. Astazi, din fala de altadata au ramas doar cateva locatii care isi duc, batrane, numele mai departe

“Turisti, vizitati orasul Cluj! Pentru popasul dumneavoastra va propunem cateva adrese utile”, asa era promovat Clujul la sfarsitul anilor ’70, atunci cand in orice cofetarie se puteau gasi prajituri si in orice magazin alimentar, paine.

“Reclama e de la sfarsitul anilor ’60 – inceputul anilor ’70. Din ’68 pana in ’74 orasul s-a numit Cluj, apoi  Cluj-Napoca. Imi aduc aminte de “Urania”, unde nu aveam voie sa intram prin ‘68-’69, dar ne mai strecuram la cate o cafea. La fel faceam si la “Tineretului”, care s-a transformat, mult mai tarziu, in Arizona. Acum e inchis, cu anunt pe usa ca se inchiriaza sau se vinde”, isi aduce aminte Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipala de Cultura.

Din celebrele restaurante de demult, doar “Beraria Ursus” a mai ramas in picioare, astazi cu acelasi nume, dar alta ocupatie – ciorbele si gratarele au fost inlocuite cu bere la draft si wiskey scump. “Metropol” si “Intim” s-au inchis de ani buni. In locul lor stau astazi pizzeria Gente si restaurantul Matei Corvin. 

Nici cofetariile laudate pe pliantele publicitare nu mai exista astazi. Cu exceptia “Cofetariei Carpati”, adevarat simbol al Clujului, niciuna nu mai sta in picioare. “Urania” s-a transformat in bar cu lichioruri ieftine si pacanele, iar de “Tineretului”, “Moca-Bar” si “Opera” n-a mai auzit nimeni de foarte mult timp.

Urania s-a trasformat din cofetarie renumita in bar cu pacanele 

“In anii ’70 era o relativa prosperitate in tara, atunci isi permiteau sa faca reclame la restaurant si cofetarii. In alimentare gaseai paine si cu 10 minute inainte de ora inchiderii, gaseai tot felul de prajituri si inghetate. Mi-am notat asta in jurnalul pe care il tineam in vremea aia: in anii ’70 gaseai de toate. Reclama e ceea ce numim acum “agresiva”, dar nu poate fi nicidecum din anii ’80, cand era dezastru in toata tara”, explica istoricul Vasile Lechintan.

Aici functiona, pe vremuri, restaurantul Metropol

Dintre cele 6 magazine de neratat in Clujul anilor 70, doar unul mai poate fi vizitat astazi – “Sora” s-a transformat din “supermagazin alimentar” in “shopping center” odata cu anii. “Sanda”, “Bijuterii Artizanat”, “Select”, “Auto-Moto” si “Turist” s-au inchis demult. 

Dupa zeci de ani de functionare, Cofetaria Carpati a devenit un simbol al Clujului 

Foto: Eugen Olariu, facebook.com ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE