Diete

Turist prin Europa. Cum sa te descurci cu mancarea ?

Una din problemele cele mai presante pe care le infrunta un turist simplu in calatorie sau excursie in tarile europene este cea a mancarii.

Restaurantele confortabile si cafenelele cu aer din alte vremuri sunt locuri tentante pentru a te relaxa, pentru a socializa cu alti calatori sau pur si simplu pentru a privi oamenii care trec pe strada.

Din pacate, acestea sunt si locuri care pot sa-ti dea lovituri maricele la buget: aceste cafe late duble se ridica la preturi destul de piparate. Si escapada la McDonald’s nu e intotdeauna solutia care o sa te scoata din belea. Elvetia, de exemplu, are cel mai scump McDonald’s – peste 4 € pentru un Big Mac. Taierea acestor mici placeri va fi primul pas neplacut pe care-l vei face.

Iata alti cativa pasi pe care ii poti face mai departe pentru a te incadra in bugetul optim pentru mesele servite in tarile Uniunii Europene:

Gaseste localurile mici, care n-au meniuri in engleza. Localurile suficient de “inteligente” pentru a pune cateva alte limbi pe meniu, sunt de obicei destul de smechere cand vine vorba de note de plata si preturi umflate. Alta strategie e sa mergi in locuri unde nu vezi nici un picior strain.
Solicita meniurile zilei, care in multe parti sunt mai ieftine si preparatele mai proaspete.

 

Cauta restaurantele de pe langa universitati si campusuri. Studentii de pretutindeni, lucru stiut, au foarte putini bani pentru mancare, asa ca exista o intreaga industrie construita pentru binele lor.
Incearca cateceva din mancarea de la tonetele de pe strada. Alege cateva mancaruri preferate si supravietuieste cu aceasta. Doua zile intregi de mancat pe strada pot ajunge sa coste mai putin decat o masa cat de cat consistenta la un restaurant.

 

Vizualizeaza o pizza. In Italia, ca peste tot altundeva, exista cel putin o specialitate de pizza a zonei respective. Aceste portii sunt printre cele mai mari chilipiruri europene si ajung de obicei la 4-6 €. Daca nu ai pofta de mancare mai mare, una din ele ajunge pentru doi oameni.
Daca vrei o recomandare buna si ieftina, intreaba un muncitor. In mod normal, ei nu au prea multi bani si stiu unde poti gasi o masa ieftina, care sa te sature, prin apropiere.
Portiile din supermarketuri functioneaza. Foarte curand vei invata sa supravietuiesti din sandviciuri, fructe, iaurturi si chipsuri.

 

Incearca mostrele din supermarketuri. Pe timp de weekend sau la ore agglomerate poti degusta o intreaga gama de mostre de mancare si bautura. Cu putin noroc, poti manca chiar o intreaga masa, daca nu te deranjeaza sa mananci 15 feluri minuscule de mancare.

 

Gateste la hostel. Uita-te prin ghid dupa hosteluri cu acces la bucatarie. E intotdeauna mai ieftin sa gatesti pentru mai multe persoane si apoi sa impartiti costurile, asa ca nu-ti fie frica sa bagi capul in sufrageria mare a hostelului si sa intrebi daca e vreun amator de masa in comun.

 

Ia-ti mancare cu tine in tren. Trenurile din intreaga lume sunt unite de un singur aspect neplacut: mancare proasta la preturi ridicol de mari. Ia mai mult decat crezi ca-ti trebuie si multa apa.
Mergi pe la barurile cu salate si bufeturi: cauta un salad-bar ieftin sau un bufet si apoi incarca-ti farfuria pana mai sus de propriul cap. Pentru aceasta actiune s-ar putea sa ai nevoie de abilitati ingineresti.
Operatiunea pizza, nerecomandata oficial, functioneaza. Unii calatori isi petrec mult timp doar cu o salata in fata in pizzeriile mari si apoi iau feliile neatinse de pizza atunci cand grupuri mari pleaca de la mesele lor.
Comanda economic. Un restaurant este un loc minunat pentru a socializa, dar pentru a nu-ti incarca nota de plata, incearca sa iei aperitive impreuna cu cateva garnituri care sa te sature, in loc de un fel principal de mancare.

 

Daca ai un buget redus, evita restaurantele celebre. Cauta localuri modeste de tip familial (pensiuni locale), unde se manca ieftin si gustos.
Mananca produse de sezon. Fructele si legumele de import din afara sezonului nu sunt la fel de proaspete, au un gust mai fad si costa mai mult.

 

Ai grija la pacaleli si suprataxe. La restaurante, chelnerii s-ar putea sa-ti joace mai multe feste decat servirea racoritoarelor calde si statul unei mici vesnicii pana cand iti aduc mancarea. S-ar putea sa-ti incarce si nota de plata in favoarea lor. Intotdeauna ai grija sa verifici nota. Nu mai da bacsis daca pe nota este inclusa taxa de servire de 10-12 %.

 

Daca incerci sa mananci o masa cu putini bani, asigura-te ca nu se percepe o taxa pentru stat la masa. Intreaba daca exista o astfel de taxa (care se mai numeste si taxa de serviciu in unele localuri). Daca nu exista, ai grija sa nu apara in mod miraculos pe nota de plata.
– Mancati unde manaca localnicii si veti gasi mancarea mai buna, mai ieftina si mai variata decat in restaurantele care servesc doar turisti.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *