Analiza

Turismul din Cluj în 2021: Ce a făcut administrația locală cu taxa de 5 lei/turist pe care o colectează de doi ani de zile?

De circa doi ani de zile, cazarea în Cluj-Napoca a devenit mai scumpă cu 5 lei, indiferent de hotel, din cauza taxei suplimentare impuse de administrația locală pentru stimularea turismului. Deși serviciile au devenit mai scumpe pentru turiști, primarul Emil Boc susținea că abia din 2021 va face publică suma colectată și facilitățile oferite pentru stimularea turismului, la doi ani distanță de la derularea programului: „O să vi le prezint, probabil, la începutul anului”, declara Emil Boc în octombrie 2020.

Din 1 ianuarie 2019 cazarea în Cluj-Napoca a devenit mai scumpă cu 5 lei, după ce Primăria a aplicat o taxă specială suplimentară pentru stimularea turismului. 

Primăria Cluj-Napoca anunță instituirea taxei speciale pentru promovarea turismului, aprobată prin HCL nr. 1015/2018.

Cuantumul taxei speciale pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca se stabilește anual prin hotărârea de consiliu local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale.

Taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca este lunară.

Orice unitate de cazare care încasează taxa specială pentru promovarea turismului în municipiului Cluj-Napoca are obligația de a depune o declarație-decont la Direcția de Impozite și taxe locale, până la data stabilită pentru fiecare plată a taxei speciale.

Unitatea de cazare care încasează taxa specială răspunde pentru calculul corect al taxei speciale, depunerea la timp a declarației-decont și plata la timp a taxei speciale către bugetul local.

Pentru neachitarea la termenul de scadență de către structurile de cazare turistică a taxei speciale pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, datorată bugetului local, se datorează după acest termen majorări de întârziere.

Începând cu 1 ianuarie 2019, taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, instituită prin H.C.L nr. 1015/2018 se stabilește prin aplicarea cotei de 1% la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA”, se arată în decizia primăriei ca urmare a adoptării hotărârii 1015/2018. 

Potrivit proiectului, sumele colectate prin intermediul taxei speciale urmau să fie fi folosite pentru a alimenta bugetul dedicat turismului: administrația estima colectarea unei sume de cca 4 milioane de lei pe an din această taxă, fondurile urmând să fie investite în promovarea şi reabilitarea atracțiilor turistice din oraș.

Obiectivele taxei speciale: 

Susținerea activităților culturale, turistice etc. care pot contribui la creșterea numărului de turiști din Cluj-Napoca

Consolidarea brandului turistic al municipiului Cluj-Napoca 

Creșterea calității serviciilor turistice și crearea de noi servicii de turism 

La circa doi ani distanță de la colectarea acestei taxe suplimentare pentru serviciile turistice din Cluj-Napoca, Primăria nu a prezentat încă un raport public în privința sumelor colectate și a proiectelor turistice pe care le-a dezvoltat în acest răstimp. 

În octombrie 2020, în cadrul unei intervenții la un post de radio local, primarul Emil Boc a fost întrebat ce a făcut până acum administrația locală cu sumele colectate din serviciile turistice și ce proiecte a dezvoltat. Potrivit edilului clujean, facilitățile create prin intermediul colectării taxei speciale din turism par să se rezume la câteva aplicații, însă Emil Boc a mai adăugat că, probabil, abia în 2021 va prezenta un raport public în acest sens: 

„(Banii – n.red) Sunt în fondurile prevăzute la primărie și din aceste fonduri se pregătesc realizarea acestor aplicații care să susțină turismul în Cluj-Napoca. 

Ele sunt în fază avansată de lansare.

Se pregătesc și aplicații, și alte facilități alternative pentru turiști. 

O să vi le prezint, probabil, la începutul anului”, a declarat primarul Emil Boc. 

În anul 2019 au fost cazaţi 667.271 turişti în Cluj, din care 135.225 turişti străini, adică 20,3% din totalul turiştilor. arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

La începutul lui 2020, cca 35.000 de turiști au vizitat Clujul. În perioada 1 – 31 ianuarie 2020 unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat au oferit turiştilor 4.728 camere cu 9.741 locuri. În luna ianuarie 2020 au fost cazaţi 35.671 turişti, din care 5.519 turişti străini (reprezentând 15,5% din totalul turiştilor). 

Și alte municipii din România, precum Iași sau Oradea, aplică de asemenea taxe speciale pentru serviciile turistice, sume din care administrațiile locale realizează programe de promovare turistică. 

„Taxa specială încasată de structurile de cazare turistică va fi colectată în bugetul local prin Direcția de impozite și taxe locale și va fi utilizată pentru promovarea și dezvoltarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Comunicare, dezvoltare locală și și management proiecte, conform destinației și obiectivelor instituirii taxei speciale”, se arată în proiectul de hotărâre prin care a fost instituită taxa specială pentru servicii turistice din 1 ianuarie 2019. 

În 2021, la doi ani de la demararea acestui proiect, clujenii așteaptă transparentizarea  modului în care Primăria Cluj-Napoca a dezvoltat programele de promovare și consolidare a brandului turistic al municipiului Cluj-Napoca, precum și sumele colectate din aplicarea acestei taxe speciale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version