Politica

Tupeu de Buzoianu: Raspunde IRONIC acuzatiilor ca a inchis fabrica Feleacu: “E o mare durere post industriala, e o durere, chiar am cateva lacrimi”

Potrivit site-ului  Monitorul de Cluj.ro , Calin Buzoianu, administratorul Felinvest SA si fratele candidatului la Primaria Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, raspunde acuzatiilor care i-au fost aduse de fostele angajate de la fabrica Feleacu care ii invinovateau pe el si pe fratele sau de falimentarea unui brand al Clujului. El justifica inchiderea fabricii pe motiv ca nu ii aducea profit. Mai mult, Buzoianu arata cu degetul inspre fostul PDL pe care il acuza ca s-ar afla in spatele filmarii. Lucru pe care Monitorul de Cluj l-a speculat inca de cand a fost lansata filmarea.

“E o mare durere post industriala, e o durere, chiar am cateva lacrimi, cu 12 salarii compensatorii m-ar durea si pe mine sufletul. Aia durere”, a spus ironic Buzoianu in timp ce asculta filmuletul in care se vorbea de inchiderea fabricii Feleacu, un brand al Clujului de 127 de ani.

Buzoianu este de parere ca unele fabrici, cum este si cazul Feleacu, nu isi mai aveau locul.

“Am vrut sa lamuresc cateva aspecte care tin mai mult de penibil, de telenovele, decat de realitate. Feleacu in 1998 a fost vanduta de catre FPS Bucuresti catre Florian Haus SRL. Intentia nu era de o privatizare reala. In 2001, inainte de a veni noi, AGA decide reducerea productiei, decide sa scoata peste 90% din produse, iar pe sectii se lucra cu contracte civile. Fabrica era in stare de faliment. Cand am venit noi fabrica avea datorie de 1 miliard la TVA. In 2001, vechiul actionariat, mai ales libera de sindicat era prezenta (n.red. Lucia Lup, lider sindical care apare pe filmare), a decis inchiderea productiei, sectii intregi. In 2002, reusim sa aducem pachetul de actini la Cluj prin executare silita. Florian Haus a intrat in faliment, nu a platit niciodata creditele, iar pachetul de actiuni a ajuns sa fie executat de o banca. Fabrica era in faliment, fabrica din Cipariu era inchisa. Am preluat-o, am inceput reorganizarea, am vrut sa o modernizam, sa repornim sectii care nu mai functionau. Am vrut sa revizuim ceea ce s-a inchis. Am relansat pufarinul care era mort. Am adus productia de la 300 la 1200 de tone. Ne-am impiedicat in resurse. Am recrescut din propriile resurse. Am luat 2 miliarde de lei imprumut. Nu puteam sa ne permitem mai mult ca nu aveam cifra de afaceri, nu aveam marja de profit, nu aveam pe ce sa cerem bani. Am adus un credit intern de 35.000 de euro. In viziunea moderna, in viziunea post industriala moderna a unui oras care se pretinde si se vrea altceva decat o chestie imbacsita de inceput de secol XX, acest tip de productii nu prea isi au locul, productii poluante, fonic, olfactiv”, spune Calin Buzoianu.

El sustine ca brandul Feleacu nu a disparut, ci functioneaza in continuare la Sibiu.

“Am cautat solutii alternative. Am cautat o entitate care are capacitate de finantare si o expunere in piata mai mare. Aceste lucruri se vad in liberalismul capitalist. In cel mai bun an am facut 20.000 de euro profit. Profitul era undeva sub 1%. Asa s-a ajuns la Amylon Sibiu din grupul Boromir. Si acestia au luat liniile, brandurile. Brandul Feleacu nu a disparut ca si alte branduri clujene, ci, din pacate, este la Sibiu, dar functioneaza in continuare. Ei au preluat si forta de munca si liniile tehnologice. Eu consider ca e bine ca marca reuseste sa supravietuiasca si sa existe chiar daca e intr-o noua entitate. In momentul transferului, cand am vandut, din banii pe care i-am luat, am platit salariile compensatorii. Doamna care plangea a plecat cu 12 salarii compensatorii acasa dupa care s-a angajat la alta firma. Angajatii au iesit din Feleacu cu salarii compensatorii si a doua zi s-au angajat la Amylon. Nu am creat probleme sociale”, a mai spus fratele candidatului la Primaria Cluj-Napoca.

El a lansat un atac impotriva liberalilor pe care ii acuza ca au facut si distribuit filmul, dar si impotriva companiei Farmec.

“M-am simtit extrem de jignit si lezat de aceste vome care se lanseaza. Asa e in campanie unde nivelul de educatie este scazut, eu accept la Ialomita, vorbim de o urbe cu peste 30% intelectualitate medie, cu studii superioare. Respectivii sunt invizibili intr-o urbe ca si Clujul. Lucrurile au urmat cursul normal al lor, un curs nenormal era sa aduc 5 milioane de acasa ca sa-i fac la doamna Lup statuie. In viziunea moderna post industriala daca deschideti geamul si va uitati vis a vis s-ar putea sa vreti sa nu va mai cumparati creme. Nu cred ca aceasta este imaginea pe care vreti sa o vedeti, aceste locatii sunt depasite din toate punctele de vedere, moral, tehnologic. Modernizarea fiecare o face cum crede. Din punct de vedere urbanistic, economic si social lucrurile au fost justificate. Bunul samaritean trebuia sa aiba ceva, trebuia sa produca ceva inainte sa imparta cu restul. In decizie a contat considerentul economic, daca in cel mai bun an fac profit de 20.000 de euro, ce povestim? Trebuie sa fim realisti sau utopisti? Entuziasti da, idealisti da, dar idealisti realisti”, este de parere Buzoianu.

El a mai spus ca liderul din sindicat care apare pe filmare “minte flagrant”.

“Filmul vine din interiorul PDL. Doamna Lucia Lup minte flagrant impinsa de niste interese. In viziunea ultra liberala capitalista tu promovezi atitudine de sindicat proletar si atitudine proletara si indemni la ura? Stiu ca era indoctrinarea partidului comunist, in niciun caz partidului liberal. Niciodata socialisti nu vor putea fi oligarhii financiar, sunt in antiteza cu propria doctrina, de asemenea, lideri sindicali si profesorii nu pot sa promoveze doctrina liberala”, a conchis Buzoianu.

Foto:Monitorul de Cluj,ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version