Sanatate

Tumoarea de col uterin, diagnostic si vaccinare

Varsta la care are loc debutul vietii sexuale la femei a scazut mult, lucru care poate determina infectarea cu virusul Papiloma Uman (HPV). Din cele peste o suta de tulpini ale HPV, cateva sunt cele mai raspandite si au un potential major oncologic. Tipurile 16 si 18 au fost determinate ca fiind prezente in 60-80 % din leziunile canceroase.

Tocmai de aceea, producatorii vaccinului impotriva HPV s-au gandit sa foloseasca aceste doua tulpini care determina boala canceroasa la nivelul colului uterin, restul de circa 20 % din virusurile oncogene avand o incidenta mai scazuta.
Foarte frecvent, infectarea cu HPV decurge fara simptome. Din acest motiv , ginecologii insista asupra necesitatii efectuarii controlului anual gnecologic.

De multe ori, la un simplu consult clinic, medicul nu poate sa depisteze infectia sau leziunile determinate de virus. Testele suplimentare si tehnologia medicala de ultima ora il pot ajuta pe acesta sa salveze la timp viata unei femei care nu stie ca este in pericol. Abia dupa testarea HPV din secretia cervicala se poate pune in evidenta prezenta tulpinii ucigase.

Armele importante in depistarea unei leziuni sunt testul Babes-Papanicolau si colposcopia. Ultima este o metoda de diagnostic dezvoltata  mai mult in Europa, a carei fidelitate in diagnosticare este extraordinar de buna. Colposcopia este o metoda de vizualizare a colului uterin. Cu ajutorul unor substante speciale se pun in evidenta leziuni care nu se vad cu ochiul liber. Evidentierea acestora orienteaza medical catre o posibila leziune determinata de HPV, urmatorul pas fiind testarea HPV si impartirea tulpinilor in oncogene sau neoncogene.

Ultimul diagnostic clar este pus de examenul histopatologic efectuat cu ansa diatermica, un instrument care, simultan, taie tesutul suspect, vindeca leziunea de pe colul uterin si ajuta la  diagnosticul complet.

Se recomanda ca vaccinarea contra HPV sa se faca de toate adolescentele care vor sa inceapa viata sexuala. Femeile de peste 25 de ani care dupa testare nu sunt infectate cu HPV se pot imuniza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *