Problemele sexuale ale femeilor sunt de natura complexa si au diferite cauze. Se estimeaza ca aproape 40 % dintre reprezentantele sexului frumos sufera de tulburari de sexualitate, provocate de boli fizice, dar mai ales de factori psihologici.
Printre simptomele tulburarilor de sexualitate se numara lipsa dorintei sexuale, lubrifierea insuficienta a vaginului, incapacitatea de a simti placerea sexuala si de a ajunge la orgasm.
Cand barbatii si femeile sunt excitati, organelle genitale se vascularizeaza puternic. La femei, acest fapt se manifesta prin marirea clitorisului si a tesuturilor din jurul lui (echivalentul erectiei masculine), umidificarea vaginului, relaxarea si deschiderea orificiului extern al vaginului pentru a permite intretinerea raportului sexual. Pacientele cu tulburari de sexualitate au dorinta, dar organele genitale nu reactioneaza in consecinta, iar actul sexual devine dureros sua imposibil de realizat.
Aceste tulburari pot aparea si ca urmare a medicatiei pentru afectiuni ca hipertensiunea arteriala sau diabetul. De asemenea, pot fi provocate de iritatii, infectii si micoze, sau de unele medicamente anticonceptionale. Medicamentele prin care se trateaza ulcerele peptice, depresia sau anxietatea pot afecta, de asemenea, viata sexuala. Un alt factor este modificarea fizica, hormonala si emotionala care se produce in timpul si dupa perioada de sarcina sau in timpul alaptarii.
Principalul factor de producere a tulburarilor de sexualitate la femei este, totusi, cel psihologic: un preludiu inadecvat sau ineficient, depresie, subapreciere, incestul sau abuzul sexual trait la un moment dat, sentimentul de rusine sau de vinovatie in ceea ce priveste sexul, teama de graviditate, stresul sau oboseala. Femeia care sufera de tulburari de orgasm sunt incapabile sa-l aiba, desi sunt indeajuns de excitate pentru a intretine un raport sexual. Spre deosebire de barbati, in cazul femeilor orgasmul este un raspuns invatat, nu automat – intre 5-10 % dintre femei nu au niciodata orgasm. Acesta este, cel mai adesea, rezultatul lipsei de experienta sexuala, al anxietatilor legate de performanta sau al experientelor anterioare, cum ar fi traumele sexuale sau educatia foarte stricta.
Unele femei pot simti placere in timpul actului sexual, chiar daca nu ajung la orgasm decat uneori. Tulburarile de orgasm devin o problema numai atunci cand au un efect negative asupra femeii sau a partenerilor ei. Medicii cerceteaza si in prezent, daca pilula albastra pentru potenta barbatilor ar fi potrivita si pentru tratarea femeilor cu tulburari sexuale. Pana vor ajunge la o concluzie certa, specialistii se ocupa de eliminarea din retetele femeilor a medicamentelor care pot avea efecte negative asupra vietii sexuale. De asemenea medicii revizuiesc metodele contraceptive pentru a stabili in ce masura afecteaza acestea placerea.
Femeilor le este recomandat sa faca exercitii fizice care sa ajute la dezvoltarea muschilor din vecinatatea uterului, care sunt implicati in senzatiile de placere. Ele sunt sfatuite sa apeleze si la consilierea psihologica, aceasta avand un rol important in tratarea tulburarilor de sexualitate.