Sanatate

Tulburari si pierderi de memorie

Odata cu inaintarea in varsta, memoria sufera un proces de diminuare. Multi dintre noi pot uita anumite lucruri uneori. Dar cand ar trebui ca aceste „lacune” sa constituie un semnal de alarma? De cele mai multe ori, oamenii incep sa se ingrijoreze ca memoria lor le «joaca feste», atunci cand acestea devin suparatoare, destul de serioase si le afecteaza viata personala sau performantele profesionale.

Sa nu uitam – chiar daca acest lucru nu ne place – ca memoria noastra sufera, odata cu varsta, un proces de diminuare, de obicei lent progresiva, dar fiziologic. Multe dintre persoanele afectate se prezinta la medicul de familie, psiholog sau psihiatru pentru a-si verifica temerea ca isi «pierd» sau nu «mintile». Un alt motiv de ingrijorare il constituie „golurile” de memorie, legate de situatii emotionale coplesitoare sau de traume fizice (accidente traumatice, intoxicatii ale sistemului nervos central etc.). Aceste circumstante necesita o investigatie complexa din partea unei echipe interdisciplinare medicale si psihologice care vor orienta si masurile terapeutice ulterioare.

Simptome

Dar care sunt primele simptome care pot semnala probleme serioase de tulburare de memorie? In afara de situatiile descrise mai sus, tablourile clinice se pot complica si cu alte elemente, menite sa atraga atentia, mai ales, anturajului persoanei respective, cum ar fi: cand se rataceste intr-un loc pana atunci familiar; cand uita numele persoanelor apropiate (sot, copii, nepoti etc.); cand uita in mod repetat sa inchida aragazul, lumina, usa etc.

Ar mai trebui sa va ingrijorati si atunci cand:

–    aveti stari de rau si de pierdere a cunostintei;
–    nu va puteti misca un brat sau un picior;
–    aveti stari de confuzie mintala si probleme de comunicare;
–    nu mai vedeti bine cu un ochi sau nu mai auziti bine cu o ureche;
–    aveti dureri de cap si ameteli frecvente in ultimul timp…

Cauze

Pe masura ce imbatranim, cu totii avem pierderi de memorie. Puteti uita chiar si lucruri importante pentru dvs. si aparent simplu de tinut minte, cum ar fi numele prietenilor, datele de nastere, numele formatiei preferate. Pierderile de memorie legate de varsta sunt normale, dar nu ar trebui sa acceptam acest lucru fara a lua masuri de prevedere.

Pierderile de memorie pot aparea de pe la varsta de 30 de ani, dar o parte a complicatiilor care apar in cazul pierderii asociate cu imbatranirea ar fi ca aceasta are mai multe cauze:

–    Probleme vasculare. Atunci cand nu ajunge suficient sange la creier, lipsa acestuia poate duce la mici accidente vasculare cerebrale si poate afecta memoria.
–    Maladia Alzheimer. In acest caz, unii neuroni afecteaza alti neuroni, impiedecandu-i sa mai functioneze normal.
–    Pierderea de neuroni. Multe boli ale batranetii sunt cauzate de pierderea de neuroni sau de pierderea functiilor unor neuroni, de fapt, este vorba de pierderea la propriu a unei parti din minte.
–    Traumatismele. Pierderile de memorie pot aparea in urma unor traumatisme cauzate de accidente sau de practicarea unor sporturi, cum ar fi boxul, ce presupune lovituri repetate asupra capului. Impactul puternic asupra craniului va zdruncina creierul, ducand la lovituri care pot deveni contuzii si se pot transforma apoi in afectiuni permanente. La momentul impactului memoria se pierde adesea deoarece creierul este scurtcircuitat, cu toate ca tesutul inconjurator poate suplini zonele afectate.
–    O tumoare cerebrala. Daca problemele cu memoria se intensifica in timp si devin din ce in ce mai grave pe masura ce trec anii, poate fi chiar vorba de o tumoare pe creier.

Aceste posibile cauze si altele pot fi depistate numai dupa o consultatie de specialitate care poate identifica exact ce suferinta aveti.

Pierderea memoriei pe termen lung

Uneori aparentele pot fi inselatoare. Ceea ce parea un traumatism minor poate juca un rol esential in pierderea memoriei pe termen lung. Cu toate ca, de obicei, asociem traumatismele cerebrale cu acele contuzii suferite de circa 1,1 milioane de oameni, chiar si “a vedea stele verzi” dupa o lovitura minora la cap poate duce mai tarziu la pierderi de memorie.

Creierul dvs. pluteste intr-o mare de lichid. Atunci cand creierul dvs. se opreste brusc (de pilda, in urma impactului cu un alt obiect), poate fi afectat invelisul care protejeaza neuronii, in momentul in care creierul este proiectat din aceea mare de lichid din cutia craniana. Acei neuroni afectati sunt cei care va pot face sa uitati al doilea nume al sotiei dvs. sau versurile unei melodii preferate. Mai multe traumatisme minore se pot cumula, asa ca puteti suferi pierderi de memorie chiar dupa 24 de ani.

Chiar daca stiinta nu a explicat inca exact de ce si in ce fel apar pierderile de memorie, se stie totusi ca exista schimbari chimice in structura creierului, care afecteaza capacitatea de a procesa, stoca si reaccesa informatia. Multi cred ca pierderea memoriei vine odata cu pensia, dar declinul incepe mult mai devreme – pe la 25 de ani. Nu este ceva iesit din comun sa observati anumite reactii la 30 si ceva de ani sau pe la 40. Ceea ce se intampla este ca viteza cu care procesati informatiile se reduce in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Procesul se manifesta prin incapacitatea de a stoca informatii in memoria de scurta durata (bunaoara, nu va amintiti un cuvant pe care l-ati auzit recent).

Una dintre teoriile legate de motivul pentru care se produce acest lucru este ca toxinele consuma incet acel strat de grasime sanatoasa care protejeaza neuronii. Unii cred ca colesterolul e cel care creaza aceste toxine, dar mai sunt si alti factori, cum ar fi stresul, afectiunile tiroidiene, diabetul, anxietatea, depresia si traumatismele. Toate acestea pot juca un rol in declansarea si accelerarea procesului de pierdere a memoriei.

Cum sa-ti mentii memoria in forma

Dupa 30 de ani, creierul, precum corpul, este supus imbatranirii, insa deteriorarea lui poate fii incetinita cu vointa si exercitii. In felul acesta, la o varsta inaintata, cand unii fac eforturi uriase sa-si aminteasca unde si-au pus ochelarii sau cheile casei, altii pot avea memorie de elefant.

Persoanele care isi folosesc activ creierul au un declin mult mai lent decat cele care nu o fac. Problemele neurologice (accidente cerebrale, dementa, tumori), consumul de droguri, tulburarile psihice (socuri, trauma sau depresii cornice) pot duce la scaderea memoriei, temporar sau permanent.

Pentru mentinerea creierului in forma, psihoterapeutii recomanda exercitii de memorare, rebus si sodoku. Este bine sa invatati poezii, sa cititi si sa faceti corelatii intre ceea ce cititi si ce traiti, sa ganditi analizand lucrurile. Un creier folosit functioneaza mai bine si mai mult decat unul odihnit sau comod. Alte activitati de hobby ca invatarea unei limbi straine, desenatul, jocurile de bridge sau scrabble pot ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive, prevenind unele tulburari de memorie.

De asemenea, exercitiile fizice si plimbarile usoare imbunatatesc circulatia la nivelul creierului, ceea ce duce la o mai buna oxigenare a acestuia. Totusi, cand creierul a obosit, memoria recenta este prima care joaca feste. Va puteti trezi ca ati uitat numele persoanei pe care ati cunoscut-o de dimineata, desi va amintiti numele profesorului de sport din scoala generala. Din acest motiv timpul de odihna si somnul de 7-8 ore trebuie respectate. Pentru a va odihni cat mai bine, incercati sa evitati seara consumul de cafea sau al altor surse de cofeina. Pentru sanatatea creierului este foarte importanta si alimentatia bogata in acizi grasi Omega 3, din peste oceanic in special.

Unele medicamente pot sa ajute bunei functionari a creierului. Lecitina este o lipoproteina care se gaseste in membranele neuronilor. Cand invatam, acesti neuroni sunt mai mari, implicit si membrana se mareste, iar lecitina contribuie la buna functionare a neuronilor in aceste conditii. Acest lucru nu inseamna insa ca ne creste capacitatea de invatare sa memorare.Un alt mod de actiune a medicamentelor este oxigenarea creierului. Studiile realizate asupra pastilelor pe baza de Ginko Biloba arata ca cele pentru memorie ajuta la o mai buna oxigenare a creierului, ceea ce imbunatateste performantele cerebrale.

Iata si cateva tehnici care sa va ajute atunci cand memoria va joaca feste:

–    Notati! Pastrati la indemana informatiile de care aveti nevoie zilnic, notate pe un carnetel. Iar lucrurile pe care le folositi frecvent asezati-le intr-un loc bine stabilit, unde sa le gasiti intotdeauna, la nevoie.
–    Asociati! Informatiile esentiale pentru viata dvs. asociati-le cu anumite locuri, imagini sau mirosuri. Va veti aminti, de pilda, o noua adresa daca o asociati (conexa) cu un magazin preferat din acea zona. Este mai usor de retinut o informatie decat daca ii creati o imagine.
–    Repetati! Cand doriti sa nu uitati ceva interesant sau folositor, incercati sa repetati acel lucru cu voce tare. Daca informatiile sunt mai complexe si vreti sa le retineti, faceti aceste repetitii dupa cateva ore.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *