Politica

Tudorel Toader zice că e necesară o OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza „protocoalelor”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că va propune curând adoptarea unei ordonanțe de urgență care să dea „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.

Pe lângă faptul că sunt pline pușcăriile de indivizi care au sentimentul și convingerea că au fost condamnați pe nedrept, ceea ce propune Tudorel Toader nu este despre dacă condamnatul a făcut sau nu ceva, dacă a comis fapta, ci despre cât de regulamentară a fost procedura prin care s-au strâns dovezile. Practic, degeaba prinzi hoțul în casă și violatorul peste nevastă daca legea spune că nu ai voie să pui mâna pe el, să-l filmezi, sa-l privezi de libertate închizându-l în debara în așteptarea poliției pe care, dacă nu ai sunat-o fix între orele 9 și 14 și atunci când nu este supărat purtătorul de cuvânt pe tine, degeaba intervine, că intervine ilegal.

“Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive (…) Adică, să îi dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol sau de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa”.(…) (OUG) va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că sentința a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceara unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună „da”, îi admite și îi trimite cauza la rejudecare, sau care să spună „nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge””.

Potrivit lui Toader, „interceptări ilegale sunt cele făcute de SRI și folosite de procuror în fapte de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea naţională”, el indicând că această definiție rezultă din deciziile Curții Constituționale.

Specialiștii sunt de părere că decizia nu se va aplica în privinta cauzelor definitiv soluționate până la data publicarii sale, aplicându-se, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată (cu trimitere la Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015, par. 28). În ceea ce privește hotărârile definitive, această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de Procedura Penală, în această cauză “precum și în cauzele în care au fost ridicate excepții de neconstituționalitate similare, înaintea datei publicării prezenței decizii în Monitorul Oficial al României, partea I”.

Judecătorul Mateescu de la CSM îi amintește lui Todorel despre Decizia nr. 377/2017, luată cu unanimitate de voturi, care interzice adoptarea unei noi căi de atac împotriva sentințelor (după recursul în casație și contestația în anulare):

„Legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești”.

Poate nu ați văzut filmul “Idiocracy” (vi-l recomandăm). Există acolo o scenă în care eroul e la coadă la intrarea în pușcărie dar îi spune unui gardian că el ar trebui să iasă nu să intre. Gardianul, cu o privire tâmpă, îi spune că e la coada greșită și le strigă celorlalți să îl transfere pe partea spre ieșire. Așa va fi și cu deținuții noștri – dacă ei sunt convinși că sunt nevinovați, doar ridică mâna și declară pe propria răpundere că ar trebui să fie afară, nu înăuntru. Din convingere. Și Tudorel Toader la dă drumul, pentru că se știe că ei sunt victime ale statului paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version