Din oras

Tudor Giurgiu: "Domnule Primar, Domnule director tehnic Porutiu, Domnule manager al cinematografului – va rog faceti ceva la "Dacia" ca sa nu fim iar de rasul lumii!"

Directorul TIFF a lansat astazi pe Facebook un mesaj-semnal de alarma in care atrage atentia autoritatilor clujene sa nu distruga infatisarea Cinematografului Dacia, asa cum s-a intamplat in urma cu cativa ani cu fostul Republica. Regizorul ii acuza pe arhitectii care castiga licitatii cu preturi mici si servicii pe masura: pereti albi, interzisi in sali de cinema pentru ca “reflecta infernal toata luminozitatea ecranului”, plus diverse amenajari ieftine si proaste. 

Apelul incepe cu precizarea ca are multi prieteni arhitecti si ca ii apreciaza ca pe niste “imi plac arhitectii, sunt niste tipi simpatici”.

“Ii detest insa pe acei arhitecti care participa la licitatii publice, castiga avand oferta cu “pretul cel mai scazut” si apoi isi bat joc de proiect, nefacand nici cel mai mic efort sa inteleaga specificul activitatii spatiului asupra caruia vor interveni. Cu, in mod teoretic, idei creative de reconversie/reamenajare. Recent, am inteles ca lucrarile la cinema Dacia din Cluj (cartierul Manastur) sunt aproape gata. Arhitecti: asocierea intre Civitas Proiectare si 2 Invest. Am vazut pozele, o catastrofa: peretii albi. De parchetul de pe scena nu mai zic nimic. Pai domnilor arhitecti, nu exista niciun cinema in lume cu pereti albi! De unde v-ati documentat? Va rog nu-mi spuneti ca sala e “multifunctionala” si nu va fi “doar” cinematograf. Nu e o scuza”, scrie Tudor Giurgiu. 

Textul continua cu descrierea precedentei investitii in reabilitarea unui cinematograf, mai exact a fostului Republica. 

“De ce la Cluj e altfel decit “cum se face”? Aaa, poate pentru ca la precedenta lucrare de modernizare a cinema Republica (ulterior Florin Piersic) alti arhitecti colegi de-ai dvs au vopsit obsesiv tot in alb interiorul unei sali de 900 locuri. Socul si stupoarea au fost rapid inlocuite de nevoia de a intreprinde ceva pentru a nu ne face de ris la TIFF. Eram ca in povestea cu hainele Imparatului: cinema digitalizat, Piersic-Margelatu „kind of chic”, PR ca la balamuc, dar pe dinauntru jale: pereti albi ca la spital, scaune noi dar fara spatiu intre rinduri (deh, costa mai mult sa refaci podirea salii), corpurile de iluminat retro ale anilor 70 inlocuite cu lampi “economice” oribile pentru confortul vizual al unui cinematograf (s-au luat probabil la pachet, ca sa nu zic altfel, cu cele de la Casa de Cultura) si izolatia fonica a salii total distrusa. Ce sa mai, in fapt dura mai mult sa faci ceva temeinic si nu de mintuiala. Pina la urma, am vopsit (in gri) pe banii nostri toti peretii laterali si cei din spate. Pentru tavan am cumparat un metraj suficient de pinza foarte subtire, am adus schele de santier, echipa de tapiteri si am facut un fel de “instalatie” asa incit sa nu fim penibili cu un tavan care reflecta infernal toata luminozitatea ecranului. N-am avut nevoie sa participam la nicio licitatie pentru a da o minima functionalitate spatiului”, a scris regizorul si producatorul clujean. 

“Domnule Primar, Domnule director tehnic Porutiu, Domnule manager al cinematografului – va rog faceti ceva la „Dacia” ca sa nu fim iar de rasul lumii. Cit se mai poate…”, a incheiat Giurgiu, completand ca ii multumeste “lui Sorin Dan pentru ca (si lui) ii pasa”.

Ziar de Cluj a atras atentia ca societatea Civitas Proiectare a gasit reteta perfecta pentru a castiga contracte publice din partea Primariei: vin cu oferte cu mult sub pretul estimat, iar contractul este garantat. De pilda, dupa ce a facut studiul de fezabilitate pentru proiectul Bazei Sportive din Gheorgheni la un pret cu 62% mai mic fata de cel estimat, a adaugat in palmares si contractul pentru proiectarea obiectivului, la un pret de cinci ori mai mic fata de costurile estimate.

In afara de cele doua contracte, municipalitatea mai are unul incheiat cu Civitas Proiectare pentru “prestare servicii de verificare tehnica de calitate a proiectelor tehnice si detaliilor de executie”. Si aici, oferta a fost de trei ori mai mica fata de concurentii Megavox Proiect, care au ofertat 5,9% din “valoarea de proiectare exprimata in lei fara TVA”.

Civitas Proiectare a avut o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri in 2013 de la 422.000 in 2012 cifra de afaceri a crescut de patru ori, ajungand la aproape 1,7 milioane de lei. Profitul inregistrat in 2013 a fost de aproape 50.000 de lei.

Societatea, infiintata in martie 2012, ii apartine Dacianei Bercan, care detinea  parti sociale si la societatea 4Invest din grupul de firme a lui Vasile Bercan, unul dintre privilegiatii contractelor cu Primaria, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. 4Invest a avut in anii trecuti mai multe contracte pentru reparatii scoli si gradinite precum si pentru constructia unor imobile.

De asemenea, publicatia noastra a mai scris despre cele doua firme care au castigat licitatia pentru proiectare si executie a reparatiilor la cinematograful Dacia, S.C. Civitas Proiectare si SC 2 Invest SRL. Acestea si-au adjudecat proiectul pentru suma de 2,29 milioane de lei din cele aproximativ 3,9 estimate de catre Primarie. Firma Civitas Proiectare este cunoscuta pentru faptul ca la contractele cu Primaria Cluj-Napoca vine cu  oferte mult sub pretul pietei. Civitas Proiectare a avut o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri anul trecut: daca in 2012 cifra de afaceri era de 422.000 de lei, anul trecut a crescut de patru ori, ajungand la aproape 1,7 milioane de lei. Profitul inregistrat anul trecut a fost de aproape 50.000 de lei.

Oficialii primariei spun ca lucrurile nu sunt batute in cuie. 

„Lucrarile nu sunt finalizate, sunt in executie, e santier in lucru. In sala vor fi culori inchise”, a precizat un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *