Tudor Fărăgău este un broker de investiții absolvent de Teologie și de Business, un tânăr profesionist care, la numai 24 de ani, administrează investiții de milioane de euro, a contribuit la înființarea primului club de investitori din România, iar acum ocupă funcția de director de dezvoltare în cadrul celui mai complex supermarket financiar din România.
Teologia l-a ajutat pe Tudor să își formeze caracterul, prin care acum le inspiră încredere clienților săi. Tânărul îmbrăcat la costum are deopotrivă o înfățișare clericală și una laică, de om de business. Când este întrebat ce vârstă are, preferă să răspundă prin cuantumul sumelor pe care le administrează. Tudor este un talent nativ în tot ceea ce înseamnă finanțe, a învățat de la oameni de succes, a citit Codul Fiscal ca pe Biblie, iar acum implementează în România instrumente financiare noi, inspirat de tinerețe și de experiențele de studiu din afara țării.
Tudor Fărăgău e o personalitate complexă, la fel ca supermarketul financiar al cărui membru fondator este. El e, cu siguranță, un tânăr aparte, cu o poveste de viață profesională ieșită din comun.
„Teologia se împacă foarte bine cu finanțele”
Tudor Fărăgău s-a născut în Cluj-Napoca, într-o familie de militari. După absolvirea gimnaziului, în perioada în care se desfășura admitrea la liceu, Tudor a plecat în vacanță în străinătate și astfel a aflat la telefon de la părinții săi că, începând cu acel an, la liceul la care s-a înscris se dădea și examen de admitere. Fiind plecat din țară, tânărul l-a rugat pe tatăl său să îl înscrie la un liceu unde sunt locuri fără examen, intenționând să se transfere mai apoi, după primul semestru, la liceul dorit:
„Zis şi făcut! A doua zi am aflat la telefon că am fost înscris la Seminarul Teologic, eu, care dacă mergeam la Biserica o dată într-un an, era mult. Am fost în stare de şoc o bună perioada de timp! Dar acolo am cunoscut unii dintre cei mai serioşi şi inteligenţi oameni pe care îi ştiu. Poate părea ciudat ce spun, dar şi dragostea mea pentru finanţe şi bani a crescut şi s-a dezvoltat în mediul acela. Nu ştiu în ce liceu din România aș mai fi putut avea atâtea subiecte de discuţie, legate de antreprenoriat, finanţe, spirit civic şi politică, la fel ca acolo.
Nu eram o persoană religioasă, dar după ce am cunoscut colectivul mi-am dat seama că era bine să rămân la Seminar. Am cunoscut oameni foarte maturi, inteligenţi, şi am stat pentru colectiv. În plus, existau şi alte discipline care nu se regăseau la alte licee şi asta m-a atras.
Eu zic că teologia se împacă foarte bine și cu partea de finanțe, îţi dă o anumită conduită morală, care îţi foloseşte pe partea de business. Caracterul e cel mai important lucru, la asta se uită un client în primul rând – când e vorba de încredere, se uită mai întâi la persoană şi doar apoi la companie.”
„În primul rând trebuie să înveţi de la oameni care au succes”
După terminarea liceului, în ciuda recomandărilor părinţilor, care și-ar fi dorit ca fiul lor să urmeze Dreptul, Tudor s-a înscris la Facultatea de Business din cadrul UBB, pentru „ghiveciul” de cunoştinţe care i se ofereau acolo: management, finanţe, macroeconomie, contabilitate.
Din prima zi a devenit unul din cei mai buni studenţi din facultate, la disciplinele Pieţe financiare, Finanţe și Macroeconomie. Având în vedere că majoritatea colegilor săi erau absolvenți de profil real, backgroundul său teologic „a cam şocat un pic lumea”:
„Şi acum ţin minte când m-a întrebat profesorul de Finanţe, unde am terminat. Când i-am răspuns că la Seminarul Teologic, a crezul că glumesc, motiv pentru care a insistat să îmi vadă dosarul.
La facultate am avut profesori excepţionali, cu toţii erau ancoraţi în realitate, oameni de afaceri, care ştiau la modul practic ce să ne înveţe. Unii profesori au devenit «faimoşi». Țin minte cu drag, de la domnul Iustin Pop, lecţiile de «Cum să nu fac» şi «Să citeşti tot timpul printre rânduri». Pentru ca să faci consultanță trebuie să citești și printre rânduri – un text de lege trebuie să îl poți interpreta în așa fel încât să fie în beneficiul clientului.
Majoritatea lecţiilor au fost practice şi m-au ajutat mult în viaţă. Profesorii erau oameni cu pasiune, mi-au transmis pasiunea pentru această meserie. În primul rând trebuie să înveţi de la oameni care au succes – dacă aveam profesori care veneau într-o zi cu Jaguarul şi într-una cu Porsche-ul, era clar că învățam de la cine trebuie! Asta mi se pare că lipseşte mult la noi: profesorii universitari care au avut succes pe plan profesional, și abia apoi au început să predea. Ca să predai, mai întâi trebuie să îți fi însușit un pachet de cunoștințe la modul practic. La noi, din păcate, încă nu e așa.”
„Am început să citesc Codul Fiscal ca pe Biblie”
Când familia sa a avut să achiziţioneze un imobil, Tudor s-a gândit că ar fi mai profitabil să îl cumpere pe firmă și astfel a înregistrat în palmaresul său primul succes în calitate de consultant financiar:
„Aveam 19 ani și am început să citesc Codul Fiscal ca pe Biblie. Pe vechiul Cod Fiscal am achiziţionat imobilul pe firmă, cu TVA la plătitor (era o facilitate în 2007) şi l-am vândut fără TVA, în 2011, după noul Cod Fiscal. Astfel am făcut o economie de 22 de mii de euro.”
În timpul facultăţii Tudor a studiat şi în Franţa, în cadrul unui program internaţional, cu avea reprezentaţi din 16 ţări. Până la acel moment credea că e un as în ceea ce priveşte „studiul banilor”. Dar, în privința bagajului de cunoştinţe şi a seriozității cu care străinii tratează facultatea, a rămas şocat de discrepanţele dintre România și Franța:
„În educaţie, atât ca sistem educațional, cât şi ca seriozitate, avem multe de recuperat!”
„Banii se găsesc şi se fac acolo unde nu se uită nimeni”
După terminarea facultăţii, Tudor plănuia să urmeze masteratul în Canada. Pentru punctaj trebuia să urmeze un program de internship în cadrul unei bănci sau a unei societăți de investiţii. Aşa că, la recomandarea brokerul de investiţii unde avea de ani buni un cont, a ajuns să își facă internship-ul în Departamentul de Tranzacţionare din cadrul SSIF Broker. După 4 zile de internship i s-a propus să lucreze în cadrul firmei, ca broker de investiţii, într-o echipa nouă, de 13 oameni:
„Eu am fost cel mai tânăr de acolo, dar cu siguranţă aveam unul dintre cele mai solide bagaje de cunoștințe. După ce mi-am luat examenul de agent de investiţii, pe care l-am promovat cu 10, am ajuns să profesez într-un domeniu în care este extrem de greu să reuşeşti. Din departamentul de 13 oameni, la over-time cred că am fost constant numărul unu, şi, chiar dacă aveam succes făcând ce făceau ceilalţi 12 colegi, pentru mine nu era îndeajuns ca să pot considera că am succes.
Ştiind că banii se găsesc şi se fac acolo unde nu se uită nimeni, am început să mă rup de pluton şi să studiez mult mai bine potenţialii clienţi pe care urmă să îi contactez. Din 20 de telefoane pe zi am ajuns să dau unul sau maxim două, dar la oameni de afaceri foarte bine cotaţi şi studiaţi cu atenţie. În primele două luni de la abordarea acestui nou sistem nu au apărut rezultate palpabile, dar am fost constant şi în a treia lună am adus primul client cu un milion de euro, apoi, la recomandarea lui, încă unul şi încă unul.”
De la un cont mediu de 5000 de euro, pe care îl avea în administrare, Tudor a ajuns la conturi medii de 270 000 de euro, iar toate conturile administrate de el în anul 2014 au închis pe plusuri semnificative:
„Până la urmă, brokerul de investiţii este un croitor: vine, te măsoară şi îţi oferă ceea ce ai nevoie – fiecare client are alte nevoi financiare, pe alte perioade de timp, la alte riscuri, şi, în funcție de toate acestea, brokerul trebuie să ofere soluţia personalizată. Nicio investiție nu este fără riscuri, riscul există în orice, şi în viaţă, şi în afaceri, şi pe bursă, dar, până la urmă, bursă recompensează inteligența investitorului.
Lucrul la SSIF Broker mi-a dat o stare senzaţională de mândrie legată de ceea ce făceam! Eram, în primul rând, un creator de bunăstare: vedeam clădiri, case, maşini, vacanţe cumpărate cu banii de pe bursă şi aveam satisfacţie profesională că sunt implicat în fiecare dintre aceste poveşti de succes. Am avut discuţii de business cu oameni de afaceri din top 500 Capital, societăţi comerciale importante, lucru care m-a ajutat mult să am o perspectiva mai largă asupra lumii în care trăim.”
„În orice afacere trebuie să te înconjori cu asociaţi şi colaboratori cât mai diverşi şi influenţi”
După o vreme, Tudor a început să perceapă munca în cadrul SSIF Broker drept una confortabilă, lucru care îi displăcea profund, pentru că simțea că astfel se plafona. Aşa că a decis să își dea demisia din companie şi să renunțe la postura comodă de salariat, pentru a rămâne doar agent de investiţii afiliat prin contract de mandat:
„Ca şi agent angajat trebuia să stau la birou 8 ore pe zi şi nu aveam timp să mă ocup de toate proiectele, pentru că eu aveam clienţi şi din alte zone din Transilvania şi aveam nevoie de libertate de mişcare. Ca broker angajat ai și salariu, ca agent delegat lucrezi doar pe bază de comision și am decis să devin agent delegat.
Cred că lucrul acesta pare un pic şocant, dar comoditatea şi contemplarea sunt cel mai mare duşman pe care poţi să îl ai. După ce am făcut acest pas, având mai mult timp disponibil, am început să dezvolt pentru clienţii mei, dar şi pentru alţii noi, care doreau să adere, Centrul Financiar de Dezvoltare Economică, un fond de finanţare nerambursabil pentru companii pe modelul Business Angels, după modelul altor fonduri de acest gen din SUA.
Din păcate, ideea nu a prins, pentru că nu am reuşit să găsim finanţările pe care le doream. Dar lecţia pe care am învăţat-o a fost că în orice afacere trebuie să te înconjori cu asociaţi şi colaboratori cât mai diverşi şi influenţi.”
Prin acest fond de investiții nerambursabil pentru companii, Tudor Fărăgău și-a propus să creeze ecosistemul prin care IMM-urile clujene să se poată finanța, să aibă o alternativă la credite și granturi:
„Ar fi fost un ajutor nerambursabil din partea companiilor mari pentru companiile mici, pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Am văzut genul acesta de fonduri în străinătate și nu era un proiect din care să câștig eu personal ceva. Având în vedere că nu am găsit sumele necesare să începem afacerea, pentru că fondul trebuia capitalizat, iar acum 6 luni nu am găsit interes din partea mediului de business, proiectul este acum pe hold, dar încă nu am renunțat la idee.”
Invest Club, primul club de investitori din România
După eşecul cu fondul nerambursabil, din care a avut foarte multe de învățat, Tudor Fărăgău l-a ajutat, că şi consultant de investiţii, pe un fost coleg de la SSIF Broker, Tudor Irimiea, pentru a dezvolta Invest Club, primul club de investitori din România. În principiu, clubul este format din investitori pasionaţi de bursă, impulsionați de scopul de a învaţă unul de la altul şi de a crea o comunitate a investitorilor.
Având şi sprijinul Bursei de Valori București, clubul s-a dezvoltat foarte repede, numărând acum în Cluj peste 200 de membri. Recent, clubul și-a mai deschis o filiala în Târgu Mureş şi urmează în curând încă una, în Timişoara.
Cel mai complex supermarket financiar din România
Cu două luni în urmă, după ce a sesizat anumite nevoi ale clienților săi, împreună cu încă 4 asociaţi, Tudor Fărăgău a fondat United Business Solutions & Partners, sau UBS Partners, cel mai complex supermarket financiar din România. Compania funcţionează pe patru departamente: Asigurări, Brokeraj de credite, Investiţii, Imobiliare şi Administrare Imobile. În cadrul companiei Tudor ocupă poziţia de director de dezvoltare:
„Feedback-ul clienţilor a fost foarte bun, mai ales pe partea de credite. Oferim consultanță financiară gratuită pentru clienții care doresc să contracteze un credit, negociem cu fiecare bancă în parte și găsim oferta cea mai bună pentru clientul care va merge la bancă doar ca să își ridice banii. Serviciile noastre sunt gratuite, nu luăm comision clientului, suntem plătiți de către bănci. E ca și cum banca ar plăti un funcționar bancar. În Europa de Vest 75% din credite sunt intermediate de către brokerii de credite, în Statele Unite 85%, iar la noi 5%. Cred că genul acesta de companii încă nu sunt foarte cunoscute de către oameni. Noi acum suntem la început de drum și obiectivul pe termen lung este să ducem conceptul vestic de supermarket financiar în casa, familia și afacerea fiecărui român.”
UBS Partners este la ora actuală cel mai complex supermarket financiar din România, având în portofoliu toată paleta de servicii financiare:
„Mai există încă o companie, de la care noi am preluat licența pentru anumite servicii, Personal Broker, care este partenerul nostru de afaceri, dar noi avem în plus față de ei expertiza pe investiții. În afară de noi și de partenerul nostru nu există concurență pe ceea ce înseamnă «broker all inclusive». Partenerii noștri au fost primul supermarket financiar din România, noi suntem cel mai complex. Avem deja mulți clienți din IT și serviciile noastre încep să prindă la oamenii tineri, deschiși spre nou. Noi vrem să dezvoltăm noua generație de investitori, investitorii de mâine!”, conchide Tudor Fărăgău.