Editorial

Tu ti-ai lasa copilul cu primarul tau?

Iti pasa de mostenirea ta?

– Siguuuur, merg si in instanta pentru ea. Imi omor si sora daca e nevoie ca ce e al meu sa ramana in familie.

Iti pasa de banii tai?

– Siguuuur, fac circ daca lipseste si un banut. Demarez anchete interne daca in bugetul meu apar gauri si rastorn casa daca cineva indrazneste sa arunce banii pe apa sambetei.

Iti pasa de viitorul tau?

– Siguuuur, imi planific tot timpul ce am de facut, asa cum am invatat de la strabuni sau din cartile de dezvoltare personala.

Si atunci de ce nu iti pasa si de orasul tau? De ce il lasi pe mana oricui? De ce nu alegi cu mult mai multa rigurozitate? Felicitari celor care o fac! Pentru ca orasul sau comuna noastra nu inseamna nimic altceva decat mosternirea noastra, bugetul nostru si casa noastra din viitor si a copiilor sau nepotilor nostri.

Pe cine tii in casa ta? Iti tii copiii, in primul rand. Pentru ei faci tot in asa fel incat sa le fie bine in casa in care traiesc. Ai grija de bunurile pe care le vor mosteni, inmultesti averi, dramuiesti bani, impui reguli, trasezi asteptari, le deschizi mintea, ii inveti sa isi stabileasca tinte, sa isi onoreze scopurile, sa isi modelze caracterul, sa se poarte frumos cu ceilalti, pe scurt, le creezi un viitor. Exact asta trebuie sa faca si un primar. Nimic mai mult. Pentru asta, insa, e nevoie ca el sa fie mobilat la cap, sa-i fie creierul hranit cu stiinta, sa-i fie coloana dreapta si buzunarul curat, sa isi usuce ochii cu lecturi, sa stie sa ii creasca pe altii si sa construiasca. Si sa fie cat mai bun. Cu cat e el mai bun, cu atat va fi mai exigent cu cei care ii sunt in subordine si toti din jurul lor vor fi cu atat mai buni. Peste toate presaram si cateva defecte, ca om e si el. Dar sa nu fie, totusi, majore. Sa nu dea foc orasului, sa nu arunce la WC banii locali, sa nu-si stearga cizmele de noroi de fata de masa din sala de sedinte, sa nu foloseasca filele de carte pentru slanina taiata cu brisca, sa nu fie cel mai mare golan, chiar daca asa un apetit avem pentru baieti smecheri, cu carisma neaosa, de autobaza. E in patternul nostru genetic si nu e neaparat rau ca nu vrem sa ne conduca niste crispati. Dar, revin si spun ca, daca esti parinte, cand alegi altadata ar trebui sa te intrebi doar atat: ti-ai lasa copilul cu primarul tau? Daca da, inseamna ca raspunzi cu da la cele 3 intrebari cu care inchei:

Este primarul tau sanatos mental?

Este primarul tau sanitar intelectual?

Este primarul tau curat caracterial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *