Sa ridice mana persoanele care nu au fentat nici macar o data in viata centura de siguranta. Indiferent ca au condus, au stat in dreapta (sau stanga) soferului, in spate. Cu exceptia gravidelor, toata lumea trebuie sa poarte centura de siguranta, oricare ar fi pozitia ocupata in autovehicul.
In mii de cazuri, centurile de siguranta au salvat vieti. Insa cei care nu le poarta nu constientizeaza cat de importanta este purtarea corecta a acestora si nu doar petrecerea peste scaun, pentru a nu mai suna senzorul.
Tocmai pentru a atrage atentia asupra riscurilor nepurtarii centurii, Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu alți parteneri, desfășoară la nivel național o campanie de conştientizare denumita “Supraviețuitorii – Trișezi centura, păcălești viața”. Pe str. Eroilor, nr. 1-2 (zona pietonală Statuia Memorandiștilor), este amenajat un spaţiu expoziţional de aproximativ 100 m2 în care exponatele sunt 15 scaune care provin din accidente auto soldate cu victime, peste care este amplasată centura de siguranţă. Fiecare scaun este poziţionat pe un soclu şi conţine o plăcuţă pe care se prezintă povestea fiecărui accident.
Dureaza cateva minute sa ascultati povestile cutremuratoare. Sunt adevarate drame care poate ar fi putut fi evitate daca centura era purtata sau folosita corect.
”Salut, eu sunt Cupy. Mă rog, acum mi se spune Micul Supravieţuitor. Dar pentru Sorana, fosta mea proprietară, eu voi fi mereu Cupy. Ea dădea mereu nume la orice. De exemplu, pe maşină o botezase Bubu. Mi-a fost drag de amândouă. Din păcate, nu le-am văzut de anul trecut. Era septembrie, seara. Sorana plecase de la birou, ca de obicei. Era atât de obosită şi de agitată! A deschis uşa lui Bubu, s-a trântit peste mine, vorbind la telefon, şi a pornit motorul. Când semnalul sonor a început, Sorana a devenit aşa de nervoasă încât îi vedeam tâmplele cum pulsează. A închis telefonul şi încerca să tragă. M-am bucurat, îţi dai seama! Ajunsesem la semafor, iar Sorana a profitat de ocazie ca să scape de semnalul sonor. A tras centura peste mine şi a dat drumul la muzică. Apoi a răsuflat uşurată şi, la verde, am pornit din nou. Trei metri. Atât a mers. Ceva ne-a lovit puternic din spate. Ne-am dat peste cap de două ori şi ne-am oprit într-o altă maşină, parcată pe marginea drumului. Bubu amuţise. Toată nebunia din ea se mutase în exterior. La fel şi Sorana. După o vreme, eu şi Bubu am fost duse într-un cimitir de maşini. Pe mine m-au dezmembrat nişte străini şi m-au ţinut acolo. A fost trist. Dar, apoi, m-au adus aici, din nou printre oameni. Cum îmi place mie. Şi… cum îi plăcea Soranei. Mi-e dor de ea..”, este una dintre tristele povesti.
”Domnul Mihai, cum îi spuneau toți apropiații, avea multe afaceri. Toată ziua umbla cu mașina pe la diferiți parteneri. Era mereu îmbrăcat la patru ace și vorbea la telefon, conectat prin boxele mașinii. Era bine echipat. La fel și mașina. Mașină mare, airbaguri performante. Da, era o mașină solidă în care nimeni nu purta centura. Toți mizau pe robustețea mașinii și pe abilitățile lui Mihai, șofer cu zeci de mii de km la bord. Până într-o zi… când am intrat într-o depășire. Ne-am trezit brusc cu o altă mașină care venea din sens opus. Mihai a evitat-o, trăgând stânga de volan și am intrat într-o casă. În direcția aia s-a dus și Mihai. Și nu s-a mai întors”, e povestea unui bolid.
Cuplarea corecta a centurii de siguranta creste sansele de supravietuire in caz de accident de la 40 la 60%.
Scaunele fac parte dintr-o expozitie itineranta ce se va afla in Cluj-Napoca pana pe 14 august.