Politica

Tribunalul penal din San Jose a decis arestarea preventivă pentru două luni a Elenei Udrea și Alinei Bica. Interpol Costa Rica: ”Dacă o persoană are şi un copil în această ţară nu este un impediment pentru a duce până la capăt procesul de extrădare”

Conform site-ului ameliarueda.com, Tribunalul penal din San Jose, Costa Rica, a decis joi arestarea preventivă pentru două luni a fugarelor Elena Udrea și Alina Bica, reținute miercuri de polițiștii Interpol.

Potrivit sursei citate, România are la dispoziție aceste 2 luni pentru a depune toate actele necesare extrădării. Dacă Romania depune toate actele, în cele două luni un alt tribunal costarican va judeca cererea de extrădare.

Potrivit publicației Amelia Rueda, dacă justiția costaricană decide extrădarea celor două, România mai are la dispoziție încă două luni pentru a realiza extrădarea propriu-zisă. Toate costurile cu extrădarea ar urma să fie suportate de România.

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute miercuri de Interpol în orașul San Jose din Costa Rica, transmite publicația spaniolă El Pais, care citează un comunicat al instituției. Cele două, condamnate în România pentru corupție, au fost arestate în timp ce se plimbau. Ambele femei au fost puse la dispoziția Tribunalului Penal de San Jose pentru procedurile legale necesare, mai arată comunicatul citat de El Pais. Comunicatul oficial arată că cele două au fost arestate în urma colaborării biroului Interpol local cu serviciul de informații din Costa Rica. În imaginile postate pe Youtube, Elena Udrea apare flancată de ofițeri Interpol. În imagini se vede și un cărucior de copil – Elena Udrea anunțase în urmă cu o lună că a născut o fetiță.

Șansele de extrădare sunt zero, a declarat, joi dimineață avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, după ce aceasta a fost reținută de Interpol care a pus în executare mandatul internațional de arestare. Avocatul susține că legea din Costa Rica interzice despărțirea copilului de părinții ei. Rădulescu a precizat că fetița Elenei Udrea se află în grija bunicii ei și a tatălui Adrian Alexandru la domiciliul ei din Costa Rica.

”Este posibil să se impună o măsură preventivă pe perioada cererii de extrădare”, a mai declarat avocatul, care a adăugat că va fi luată în discuție și cererea de azil. Despre o eventuală extrădare a Alinei Bica, reținută și ea de Interpol, avocatul a declarat că fapta pentru care a fost condamnată nu-și are corespondent în Costa Rica.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi dimineață la sediul CSM că extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica, unde a fost arestată miercuri noapte, ”nu este un subiect pentru el”.

“Haideţi să nu facem din personajul de care vorbiți un subiect naţional. Un Ministru al Justiției vorbește despre toți în mod egal. Nu ăsta e rolul Ministrului Justiției. Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea. Un condamnat e un personaj pentru țară? Nu mă provocați, că nu este un personaj pentru țară. Da, este un cetăţean care a comis infracţiuni, un cetăţean condamnat definitiv şi dat în urmărire. De ce nu veniţi şi pentru alţi condamnaţi din străinătate care au același parcurs?”, a declarat joi ministrul Justiţiei ziariștilor care îl așteptau la intrarea la CSM.

UPDATE: Interpol Costa Rica: Guvernul României are la dispoziţie două luni pentru procedurile de extrădare a Elenei Udrea şi Alinei Bica; procedura poate continua, deşi Udrea are un copil

Oficialităţile din Costa Rica au anunţat, joi seară, că Guvernul României are la dispoziţie două luni pentru procedurile de extrădare a fostului ministru al Turismului Elena Udrea şi a fostei şefe a DIICOT Alina Bica. Reprezentanţii Interpol Costa Rica spun că procedura de extrădare poate continua, deşi Elena Udrea are un copil, dar recunosc că există ”avantaje” pe care cele două le-ar putea folosi pentru ca procedura să nu fie dusă până la capăt, transmite News.ro.

Şeful Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a oferit, joi seară, într-o conferinţă de presă, detalii despre modul în care au fost reţinute Elena Udrea şi Alina Bica, dar şi despre statutul acestora.

”Elena Udrea are un ordin de reţinere internaţională pentru mită şi abuz în serviciu. (…) Alina Bica are o notă roşie în baza Interpol. Pe Alina Bica au acuzat-o de corupţie. La un moment dat, Alina Bica a fost şefa DIICOT în România. Ambele au fost reţinute la noi, sunt în detenţie preventivă, se aşteaptă ca procesul de extrădare să fie pus în aplicare imediat”, a declarat şeful Interpol Costa Rica.

Potrivit acestuia, odată ce au fost reţinute, ”Guvernul are două luni să facă tot procesul”.

”Persoanele care sunt reţinute acum au şi câteva avantaje pe care le pot folosi pentru ca acest proces să nu fie dus la sfârşit. Sunt reţinite într-un centru penal al Ministerului Justiţiei pentru că în momentul de faţă statutul lor este de persoane care urmează să fie extrădate. Ele au intrat în februarie legal în ţara noastră, avem o solicitare de exil din partea lor, vom vedea cum se va duce la capăt procesul de deportare”, a mai spus Gustavo Chinchilla, şeful Interpol Costa Rica.

Potrivit acestuia, ”dacă o persoană are şi un copil în această ţară nu este un impediment pentru a duce până la capăt procesul de extrădare”.

Se pare că “Statul paralel s-a internaționalizat

Nu se știe încă de ce autoritățile din Costa Rica s-au decis să acționeze împotriva celor două refugiate chiar acum, deturnând practic agenda publică a României pentru ziua de joi. Conform unui comentariu de pe un post național de televiziune, presa costaricaăa acordă spații largi cazului și însuși șeful Biroului Interpol din Costa Rica a organizat rapid o conferință de presă pe subiect. Ceea ce înseamnă că, presa și autoritățile din Costa Rica, sunt atente la ceea ce se întâmplă în România.

Deocamdată știm că cei care le-au filmat pe cele două românce fix la momentul reținerii pe niște străzi din Costa Rica, cu agenții Interpol cu armele la vedere , sunt cei de la Organismo de Investigacion Judicial. Pe canalul lor au fost postate prima oara imaginile, care au fost preluate apoi de presă. OIJ este, conform prezentării de pe Wikipedia, este o secție a Curții Supreme de Justiție din Costa Rica:

“Agenția de Investigații Judiciare (OIJ) este o secție a Curții Supreme de Justiție din Costa Rica, creată în 1973 ca organism auxiliar al instanțelor penale ale Procuraturii, pentru descoperirea și verificarea cu mijloace judiciare avansate a infracțiunilor și a presupusilor făptași. Din octombrie 2015, directorul agenției este Wálter Espinoza Espinoza.

Legea sa organică prevede că va acționa din proprie inițiativă, prin plângere sau prin ordin al autorității competente în investigarea infracțiunilor de acțiune publică, în identificarea și reținerea preventivă a presupusilor făptași. De asemenea, urmărește colectarea, asigurarea și ordonarea științifică a datelor și a altor informații necesare pentru anchetă.

De asemenea, OIJ va acționa în cazul infracțiunilor de acțiune privată, prin ordin al autorității competente după primirea denunțării sau a acuzației părții afectate.

În prezent OIJ este compusă din trei departamente: Departamentul de Investigare Penală, Departamentul de Științe Legale și Departamentul de Medicină Legală. OIJ, prin Interpol, comunică cu 190 de agenții de aplicare a legii din întreaga lume.”

Practic, OIJ este o Poliție Judiciară. Conform sursei citate, Camera a treia a Curții Supreme de Justiție din Costa Rica critică Agenția de Investigare Judiciară și Ministerul Public din Costa Rica pentru folosirea torturii și a intimidării împotriva martorilor. Materialul din Wikipedia citează un articol din ziarul La Nación (Costa Rica), scris de către avocatul Mauricio Brenes Loaiza.

Cert este faptul că cei de la Digi TV, care au difuzat primii în România informația reținerii Elenei Udrea și Alinei Bica, în noaptea de miercuri spre joi, au avut fie norocul ca cineva de la OIJ să-i cunoască atât de bine încât să le transmită imaginile, la câteva ore de la reținere, fie monitorizează, 24 de ore din 24, tot ceea ce se scrie prin lume.

Înseamnă că stau bine la capitolul monitorizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version