Justitie

Tribunalul Cluj a amânat pronunțarea pe legalitatea rechizitoriului Sorinei Pintea

Tribunalul Cluj, a treia instanță la care a ajuns dosarul de corupție al fostului ministru al Sănătății – Sorina Pintea, a amânat miercuri, 7 aprilie, pentru a 3-a oară pronunțarea cu privire la legalitatea rechizitoriului. Magistrații de la Cluj vor decide lunea viitoare dacă acuzațiile DNA București rămân în picioare, sau dacă rechizitoriul trebuie restituit parchetului pentru refacere/completare. 

Sorina Pintea a fost inițial arestată prin decizia magistraților Tribunalului București, instanță care a decis toate măsurile preventive împotriva acesteia. Ulterior, trimiterea în judecată s-a făcut la Tribunalul Maramureș, instanță de pe raza județului de reședință al Sorine Pintea. De acolo inculpata a cerut Curții de Apel Cluj strămutarea dosarului, acesta ajungând pe masa celor de la Tribunalul Cluj. La rândul său, primarul din Baia Mare este și el judecat pentru fapte de corupție, tot la Tribunalul Cluj. 

În prezent, maramureșanca se află sub măsura controlului judiciar, având interdicția de a-și exercita funcția de conducere din cadrul Spitalului Județean Baia Mare. 

Paralel cu măsura controlului judiciar, magistrații de la Tribunalul Cluj i-au admis cererea Sorinei Pintea de a fi sesizată Curtea Constituțională a României cu privire la anumite ”intervenții” ale Serviciului Român de Informații în dosarul său. 

„ Încuviinţează cererea formulate de apărătorul ales al inculpatei privind întocmirea unei adrese către SRI. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea 47/1992 sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 161 alin. 2 lit. h C.proc.pen. (cu privire la sintagma „obiecţiile şi explicaţiile persoanelor care au participat la efectuarea percheziţiei”) şi art. 168 alin. 12 C.proc.pen., excepţii ridicate de către inculpata Pintea Sorina prin avocaţi aleşi în faza camerei preliminare”, se arată la dosar.

Iată acuzațiile prezentate pe scurt de către cei de la DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei
PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arăta în comunicatul de presă emis în urmă cu un an. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version