Daca sunteti scufundati in citirea ziarelor online, Facebook sau trimitere de SMS-uri si un tanar vine sa va atentioneze ca nu e bine ce faceti, atunci, cu siguranta, va incadrati in publicul-tinta al Campaniei Anti Phubbing, initiate recent de un grup de studenti de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
Erica Moldovan, Andra Breazu si Bogdan Ciortea sunt cei trei temerari care vor incerca in urmatoarele doua luni sa ii aduca la realitate pe clujeni.
“Vrem sa reconectam oamenii offline. Din cercetarile pe care le-am facut, peste 87% din tineri prefera sa vorbeasca online sau prin mesaje decat fata in fata. Asta ne va aduce multe probleme in viitor, vor aparea multe boli care vor fi extrem de raspandite, iar sociopatia e doar una dintre ele. Problema principala in acest moment este ca oamenii nici nu constientizeaza si nu recunosc asta. Nu isi accepta propria dependenta”’, a explicat Erica.
Totul a inceput cu doua luni in urma, cand cei trei, studenti la Publicitate la Facultatea de Stiinte Politice si Studii ale Comunicarii din cadrul UBB au primit ca tema la un curs de comunicare publica sa conceapa o campanie publica, pe teme de sanatate.
“Ne-am gandit ca ar fi prea banal sa tratam problema cum ar fi alcoolul sau drogurile. Stateam si ne bateam capul ce tema sa alegem, cand am observat-o pe colega noastra Andra statea non-stop pe telefon si nu ne baga in seama. Asa ne-a venit ideea ca e un subiect foarte actual si foarte acut in societatea noastra”, a dezvaluit studenta.
Echipa s-a pus apoi pe documentare si a descoperit ca s-au mai facut campanii similare in Anglia, Germania si SUA. Ba mai mult, au aflat ca americanii au si inventat un termen special pentru asta, “phubbing”. Lexicografi, scriitori si poeti au lucrat din greu pentru a crea un neologism care sa defineasca “acest comportament inadecvat pe care il dezvolta tinerii din ce in ce mai mult”.
“Am incercat sa ii contactam pe cei din SUA, le-am scris, insa nu am primit nici un raspuns. Ne-am gandit atunci sa incepem in Cluj o asemenea campanie si asa a inceput totul”, a detaliat Erica Moldovan.
De cateva zile, campania are o pagina de Facebook.
“Iesi la cafea cu un prieten, sa povestesti si tu cu cine ai petrecut aseara, unde si cum ai ajuns acasa, dar… nu ai cui! El sta pe smartphone sa vada cine si unde si-a dat check-in, cum se simte sau ce a mancat aseara. Te simti ignorat, desi el zice ca te asculta. Pentru tine si pentru el realizam aceasta campanie. Fii alaturi de noi pentru a opri PHUBBING-ul!”, se arata aici.
Lansarea oficiala va avea loc la cea de-a doua editie din acest an a evenimentului Marea Hamaceala, anuntata pentru miercuri, 16 aprilie. Studentii isi vor promova campania si vor imparti stickere cu zombie prin care vor avertiza asupra pericolului dependentei de comunicarea online.
Urmatoarea actiune va fi un party care va fi gazduit in Spatiu Cafe.
“Am ales localul pentru ca acolo nu e semnal la telefon. Pe langa asta, l-am convins pe patron sa taie wi-fi-ul in seara aceea, asa ca, vrand-nevrand, toti vor fi nevoiti sa comunice offline. Ne-am gandit initial la varianta lasarii telefoanelor la usa, dar ar fi prea riscant”, a mai spus Erica.
Urmeaza un concurs.
„Pe partea de online vom face un concurs „Hall of Shame” in care se vor posta poze cu persoane care fac phubbing. Like-urile vor fi considerate dislike-uri si se va da premiu pentru persoana care primeste cele mai multe like-uri (dislike-uri). In principiu, premiul va fi un Nokia 3310, daca vom mai gasi”, a precizat studenta.
Actiunea se va extinde in randul tinerilor din oras, vor fi actiuni pe strada si in localuri.
“E o cauza care ar merita extinsa si pentru parintii din Cluj, incercam sa ajungem si la ei pe viitor”, a conchis ea.
Psihologul Daniel David este de parere ca tehnologia este un lucru util, insa in masura in care nu e folosita in exces.
“Tehnologia in sine nu este buna sau rea, devine buna sau rea in functie de felul in care o utilizam. Comunicarea online ar trebui sa fie complementara celei din mediul real. Cand devine insa dominanta, poate avea consecinte grave, pentru ca specia umana a evoluat, insa nu e pregatita pentru o schimbare la un asemenea nivel. Orice exces costa”, a apreciat psihologul.
David a laudat initiativa studentilor, cu precizarea ca “e foarte utila in masura in care e gandita in logica complementaritatii”.