In vizor

Trei milioane de euro pentru proiecte sociale şi concerte simfonice internaţionale în comuna Corneşti

Comuna clujeană Corneşti reuşeşte să surprindă  încă o dată prin modul în care înţelege să facă administraţie. În ultimele trei zile, reprezentanţii primăriei au primit numai  veşti bune; au fost informaţi că proiectele depuse spre finanţare pe bani europeni au fost acceptate. Primăria Corneşti devine încet dar sigur un exemplu pozitiv de management al banului public pentru judeţul Cluj. 

Trei proiecte depuse de comuna Corneşti au fost admise spre finaţare europeană. Toate vizează dezvoltarea infrastructurii şi a creşterii nivelului de trai al populaţiei. Valoarea  celor trei proiecte alături de încă un proiect depus la Ministerul Dezvoltăii (unde, în cursul zilei de maine va fi semnată finanţarea reabilitării drumului Bisericii Lujerdiu),  administraţia comunei Corneşti a reuşit să atragă aproape 3 milioane de euro. 

“Câştigarea acestor proiecte, plus un proiect la care mâine, la Ministerul Dezvoltării, semnez contractul de atribuire a lucrărilor, după o licitaţie de 6 luni, e vorba de drumul bisericii de la Lujerdiu, pot afirma că, în total, am reuşit să atragem  aproape 3 milioane de euro în comuna Corneşti”, a afirmat primarul Dorel Julean.

Primul proiect cu  finanţarea din fonduri europene prevede modernizara a 5 kilometri de drumuri  intravilan în cele 5 sate ale comunei. Valoarea acestui proiect este de 1,2 milioane de euro. 

Un proiect social, unicul din judeţul Cluj, depus împreună cu primăria Geaca îşi propune reabilitarea caselor, extinterea imobilelor, achiziţionarea de îmbrăcăminte şi rechizite cşolare pentru 100 de familii. Pentru acest proiect, cele două comune vor primi fiecare câte 750.000 de euro. 

“Ţin să îi mulţumesc domnului primar din Geaca pentru că a avut încredere în mine şi s-a alăturat acestui proiect. Valoarea lui este de  1,5 milioane de euro, împărţit la doi, revine 750 mii de euro de primărie. Vor beneficia de pe urma acestui proiect în jur de 50 de familii din comuna Corneşti şi 50 de familii din Geaca. În cadrul proiectului sunt 11 secţiuni, e un proiect foarte greu, care începe  cu exindere de locuinţă acolo unde sunt copii mulţi şi dorm într-o singură cameră. Vor fi realizate branşamente de apă şi curent. Pentru copiii familiilor nevoiaşe vor fi cumpărate începând de la teneşii din picioare până la căciulă, haine  şi rechizite şcolare. Vor fi finanţate împrejmuirea imobilului de locuit, renovare totală a locuinţelor, construirea de băi. Marea majoritate nu au băi deloc sau nu au  apă curentă. Se spală la lighean. Din păcate acesta este adevărul şi din păcate acest adevăr este în multe localităţi din România”,a completat Julean Dorel. 

Primarul comunei Corneşti a anunţat în premieră pentru Ziar de Cluj că intenţionează să realizeze un festival internaţional de muzică simfonică. 

“Astăzi, de 15 minute, am fost anunţaţi că am primit finanţare pentru un proiect european prin care vom reabilita două cămine culturale. Este vorba de căminul cultural din Tiocu de Jos şi Stoiana. ( pe lângă clădirea căminului cultural Stoiana s-a născut Guilelm Șorban, cel  care a scris muzica pentru “Mai am un singur dor”, cântată în toate limbile pământului). Avem în curtea căminului o scenă în aer liber unde vom organiza concerte internaţionale nu electrice, ci domestice. Vom invita orecheste simfonice din mai multe ţări, în semn de cinstire pentru Guilelm Şorban, care s-a născut în Stoiana şi a cărui familie a donat clădirea actualului cămin cultural”, a afirmat Julean Dorel. 

Guilelm Șorban, cel în cinstea căruia primarul doreşte să realizeze acest festival internaţional de muzică sinfinică, a compus peste 100 de piese de muzică ușoară, dintre care unele pe versurile unor poeți români. Guilelm Șorban a devenit celebru datorită melodiilor compuse pentru poeziile „Pe lângă plopii fără soț” și „Mai am un singur dor”. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *