Sanatate

Trei licitații eșuate pentru Centrul Integrat de Transplant. Un an de plimbat hârtii

După ce a renunțat să mai realizeze Spitalul Pediatric în Borhanci, din cauza alunecărilor de teren, Consiliul Județean Cluj a mai pus la naftalină un alt proiect medical: Centrul Integrat de Transplant. Se împlinește un an de la promisiunile lansate de Alin Tișe, în calitate de președinte al CJ Cluj, conform cărora Clujul urma să aibă „un proiect unic” și anume un centru performant pentru transplant. Știrea inițială a fost preluată de presa locală „de casă”, dar și de cea națională, fiind urmată de trei (3) licitații eșuate în privința obținerii de consultanță și a concursului internațional de soluții pentru acest proiect. 

Alin Tișe anunța că în maximum cinci ani clădirea centrului ar urma să fie ridicată pe un teren care aparţine instituţiei, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca.

Primul an a trecut. Fără rezultate notabile și cu câteva licitații eșuate. 

Ianuarie 2019 – luna promisiunilor

Anunțul realizarii acestui proiect a fost făcut în ianuarie 2019 de catre Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean. Coincidenta sau nu, aceste promisiuni erau făcute in anul alegerilor europarlamentare si cu un an inainte de alegerile locale. Exact cu un an în urmă, Tise dubla acest „proiect unic” cu un altul: cel al construcției Spitalului monobloc de Copii. La acest ultim proiect Consiliul Județean renunța chiar pe finalul anului trecut din cauza alunecărilor de teren din Borhanci. 

„Construirea Centrului lntegrat de Transplant Cluj ar permite atingerea unor standarde medicale de elită și dezvoltarea unei activitati de cercetare reprezentative international”, se preciza în caietul de sarcini. 

Potrivit documentului, obiectivele urmarite sunt realizarea unui centru de transplant integrat care sa ofere o arie larga de servicii medicale de transplant de organe, de calitate si accesibile tuturor pacientilor, precum și realizarea unei cladiri noi de spital, proiectata in conformitate cu standardele internationale din domeniu. 

Licitații eșuate: când „proiectul unic” este compromis

Pe terenul de pe strada Victor Babeș, pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum 12 ani pentru construirea unui centru comercial, ar putea fi construit un centru integrat de transplant.

Inițial, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, spunea că pe acel teren se va construi un mall, un parking, apoi un spital de copii, iar acum un centru integrat de transplant.

În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe susținea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii pe acest teren, în valoare de patru milioane de euro.

N-a fost să fie. Astfel încât pe acest teren situat pe strada Victor Babeș, Alin Tișe realiza din vorbe și promisiuni un alt obiectiv medical însemnat: centru de transplant. 

Primele două licitații eșuate s-au desfășurat pe parcursul unei singure luni: mai 2019.

La începutul lunii mai, Consiliul Judeţean publica un anunţ de achiziţie pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj.

Termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 8 mai, dar acesta a fost prelungit până pe 24 mai după ce instituţia nu a primit nicio ofertă.

CITEȘTE ȘI: Centrul de Transplant al lui Tișe, în aer. Nimeni nu vrea să-l consulte pe șeful județului

„Am dobândit proprietatea acelui teren, am expertizat acele clădiri, dorința noastră de la început a fost să nu facem un mall acolo, ci să facem un centru integrat de transplant. Acest centru va încorpora atât partea de transplant rinichi, inimă cât și ficat. Este o construcție care va fi finanțată cu bani de la Consiliul Județean, UE și fonduri norvegiene, iar peste câțiva ani va fi un centru de referință în România. Acolo avem 15.000 mp, din care 7.000 de mp va fi suprafața construită. Vom face tot ce ține de noi pentru a obține acești bani. Institutul de Transplant Renal se va muta în întregime aici”, declara Alin Tișe la finele lunii ianuarie 2019.

Consiliul Judeţean anunţa că plăteşte 130.000 de lei pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Instituţia a reluat procedura întrucât nu a primit nicio ofertă.

Cea de-a treia încercare de atribuire a contractului privind Serviciile de consultanță și a concursului internațional de soluții pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj era organizată în iunie 2019.

Și aceasta eșuată. 

Această situație făcea evident interesul pe care-l trezește acest proiect în rândul experților, consultanților și investitorilor.

Ori lipsa de interes.

Iar asta întrucât consultanții nu s-au înghesuit să vină cu soluții pentru acest proiect medical unic. 

Abia în septembrie 2019, Consiliul Județean lansa un alt contract însemnat de achiziție: servicii studiu trafic pentru Centrul Integrat de Tranplant. 

La finalul lui septembrie 2019, CJ Cluj desemna câștigătorii contractelor pentru întocmirea studiului istoric și a celui de trafic: firma câștigătoare pentru întocmirea studiului istoric era desemnată Ektra Studio SRL, valoarea contractului fiind de 21.300 de lei, fără TVA.

 Iar Universitatea Tehnică – Laboratorul Trafic şi Securitate Rutieră urma să realizeze studiul de trafic în schimbul sumei de 22.175 de lei, fără TVA.

„Achizițiile au fost necesare în vederea lansării, în luna octombrie, a concursului internațional de soluții pentru elaborarea documentației tehnice”, explicau oficialii CJ Cluj.

Practic, concursul international de soluții, cu un Consiliu Județean care nu a reușit să beneficieze de consultanță nici după trei licitații, urma să fie relansat în octombrie anul trecut. 

Concluziile în acest sens sunt cât se poate de simple: anunțul a fost lansat în anul alegerilor europarlamentare și cu un an înainte de alegerile locale. 

Interesul administrației județene pentru acest proiect a fost unul minim și s-a soldat cu trei licitații eșuate. 

Încă din primăvara anului trecut, deputatul clujean Emanuel Ungureanu atrăgea atenția edilului clujean Emil Boc în privința activității Institutului de Transplant care se desfășoară într-un pod neautorizat.

„Legat de noul centru de transplant care ar trebui să se facă pe Babeş, o să vă rog să îl rugaţi pe domnul Tişe, Institutul de Transplant se află într-un pod neautorizat. Dacă se întâmplă o nenorocire, o să răspundă unii legal, alţii moral. Acolo nu ar fi trebuit niciodată să se desfăşoare activitatea medicală. Rugămintea mea este să îl impulsionaţi pe Tişe ca acolo pe Babeş să se întâmple ceva urgent. Acel pod nu este autorizat să funcţioneze. Situaţia este foarte gravă. Riscăm să cădem cu paturi. E mult prea încărcat acel pod, nu a fost autorizat în niciun fel, sunt fisuri în zona de rezistenţă”, afirma în luna aprilie, Emanuel Ungureanu.

În ianuarie 2019, într-o conferinţă de presă Alin Tișe anunța că în maximum cinci ani clădirea centrului ar urma să fie ridicată pe un teren care aparţine instituţiei, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeş.

Un an deja s-a scurs pe licitații eșuate. 

 

 

 

sursa foto: ziarmedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *